KDH pred rozhodujúcim súbojom

Jeden bude dokazovať druhému, že je lepší kresťan. Pre vnútrostranícku opozíciu v KDH je neprijateľnou osoba súčasného predsedu Alojza Hlinu.

02.03.2018 12:00
Alojz Hlina Foto: ,
Kritici Alojza Hlinu by na jeho poste radšej videli odídenca z OĽaNO Richarda Vašečku.
debata (6)

Napriek tomu, že neparlamentnú stranu opäť postavil na nohy a v prieskumoch dosahuje preferencie okolo siedmich percent. Hlinovi kritci by však na jeho poste radšej videli „svojho človeka“, poslanca odídenca z OĽaNO Richarda Vašečku.

Rozhodujúci boj o kreslo šéfa, a s ním aj o celý charakter KDH, sa odohrá na straníckom sneme v Ružomberku v sobotu 17. marca. „Zdá sa však, že stará garda hnutia, vzhľadom na spôsob, akým chce na ňom Hlinu vypoklonkovať, si sama nad sebou vyriekne ortieľ,“ predpovedá politológ Michal Horský.

Hlinu, bývalého poslanca Obyčajných ľudí, neskôr nezaradeného, do funkcie šéfa hnutia zvolili v roku 2016. Nahradil Jána Figeľa po tom, čo sa strana po voľbách ocitla mimo parlamentu. Tvrdil, že chce zmeniť KDH z myšlienkovo „zaseknutého“ a tematicky vyprázdneného subjektu na modernejšiu stranu.

Ako dokazujú výsledky vo vlaňajších župných voľbách, Hlinovi sa darí. No znepáčil sa konzervatívnemu jadru v hnutí, ktoré sa chcelo držať starých princípov. Tie totiž jeho členom okrem iného umožňovali bez väčších zásluh znovu a znovu zasadnúť do parlamentných la­víc.

Odídenec z OĽaNO, Richard Vašečka. Foto: SITA, Monika Zaťková
Richard Vašečka Odídenec z OĽaNO, Richard Vašečka.

Vašečka ohlásil „prestup“ do KDH a zároveň ambíciu kandidovať za predsedu len začiatkom februára. Viedla ho vraj k tomu „silná a naliehavá ponuka zvnútra KDH, ale aj fakt, že hnutie údajne prestáva byť kresťanským aj demokratickým“. Hlinovi poďakoval, že KDH „pozviechal“. No vyčítal mu, že pre fungovanie v koalícii robí stranu „nepoužiteľnou“. „S Richardom Sulíkom (SaS) si nedokáže podať ruku, s Borisom Kollárom (Sme rodina) nechce byť v jednej miestnosti a s Igorom Matovičom (OĽaNO) si odkazujú cez médiá. Ja dokážem spájať,“ zdôraznil.

Názory zvnútra strany, ktoré chcú zmenu vedenia, označil Hlina za divné. „Príde mi spravodlivé nechať súčasné vedenie doviesť stranu do volieb. Ktoré mužstvo vymieňa kapitána alebo trénera po polčase, v ktorom vyhráva?“ pýtal sa.

Aj Horský súhlasí, že voči Hlinovi v KDH pripravili podraz. „V slušnej spoločnosti sa nerobí, aby bol politik, ktorý je na vzostupe a darí sa mu získavať voličov, jednoducho detronizovaný. S odôvodnením, že jeho konkurent je lepší katolík,“ hodnotí politológ.

Zhruba pred mesiacom napísali Hlinovi kritici súčasnému vedeniu KDH list. Podpísali ho takí niekdajší vrcholoví funkcionári ako Pavol Hrušovský, Július Brocka, Alojz Přidal, Ján Hudacký, Pavol Abrhan, Ladislav Marenčák či Anna Záborská. V liste namietali voči Hlinovmu zámeru upraviť na sneme názov strany na „KDH – Kresťanskí demokrati“. Najmä sa však ohradzovali proti plánovanej zmene spôsobu nominácií na volebné kandidátky, keď si žiadali zachovať starý systém.

Koncom minulého týždňa prišla odpoveď. V tlačovej správe KDH okrem iného informovalo, že navrhovaná zmena má spočívať v odstavení „nevolenej lobistickej štruktúry“ z tvorby kandidátok. Ako spresnil hovorca hnutia Stano Župa, kandidačnú listinu bude aj naďalej schvaľovať 120-členný orgán – Rada KDH. No kým doteraz o obsadení prvých 15 miest rozhodovala zmienená „štruktúra“, po novom to má byť kompetencia predsedníctva.

„Nevolená lobistická štruktúra sa pred volebnou Radou KDH dohodla, ako bude obsadených prvých 15 miest. Takto to fungovalo celé roky a skoro vždy to dopadlo tak, že tam bola, samozrejme, aj väčšina signatárov listu. Tento spôsob tvorenia kandidátky dostal KDH v marci 2016 mimo parlamentu,“ doplnil Župa. Podľa neho sa takto medzi kandidátov dostávali „ľudia dávno za svojím politickým horizontom resp. ľudia, ktorí ani nikdy žiadny politický horizont nedosiahli“.

Bývalý predseda KDH Hrušovský v stredu označil členov súčasného vedenia za „chudákov“. Už začiatkom týždňa na tlačovú správu reagovala europoslankyňa Záborská. Podala návrh na disciplinárne stíhanie Hlinu, ktorý bol podľa nej priamym tvorcom správy a „hrubo v nej znevážil všetkých členov hnutia, ktorí počas 28 rokov existencie KDH vyberali kandidátov a sami kandidovali vo voľbách do NR SR. A znevážil tiež najvyšší celoslovenský orgán KDH medzi snemami – Radu KDH a samotnú značku KDH“. „Ide mu o to, aby len on a desiati ľudia v predsedníctve mali právo navrhovať kandidátov do volieb,“ varovala Záborská.

Okrem Hlinu, ktorého podporujú členovia predsedníctva, a Richarda Vašečku, ktorý sa môže oprieť o konzervatívne krídlo, kandiduje za predsedu KDH aj poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Miloslav Hatala.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #Richard Vašečka