Mrazy povolia, poľadovica zostáva

Zima začína svoj mrazivý opasok povoľovať, nie však definitívne. Prichádza obdobie s výraznou oblačnosťou a vetrom. Trápiť nás bude aj poľadovica na cestách, ktorá odskúšala pripravenosť našich cestárov už v piatok.

03.03.2018 06:00
pocasie počasie námraza zima doprava kuchajda Foto: ,
Zamrznuté jazero Kuchajda v bratislavskom Novom Meste.
debata (1)

Hotovú kalamitu zažili vodiči na cestách najmä Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja. Zlá situácia bola v okresoch Senec, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno či Nové Zámky. Ľad na ceste trápil šoférov aj v hlavnom meste, kde mestská hromadná doprava meškala aj viac ako dvadsať minút. Meškanie spôsobovali časté dopravné nehody.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško vysvetlil, že na vytváraní poľadovice sa podpísala zmena počasia. Na zamrznutý povrch zažalo snežiť alebo mrholiť a zrážky na cestách zamŕzali. Riziko pre vytváranie poľadovice a námrazy na cestách hrozí aj v ďalších dňoch.

„Počasie bude u nás ovplyvňovať tlaková níž, ktorá sa nachádza nad brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad Atlantickým oceánom a nielen počas víkendu, ale aj v priebehu budúceho týždňa bude u nás formovať jeho charakter. So sebou prinesie menej slnka, viac oblačnosti a prehánok a silnejší vietor ako v uplynulých dňoch,“ podotkol Faško.

Poľadovica v piatok potrápila aj vodičov v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pocasie, doprava, bratislava, zapcha Poľadovica v piatok potrápila aj vodičov v Bratislave.

Mráz, ktorý k nám zavítal z Ruska, menil rekordné meteorologické zápisy. „Napríklad v Telgárte bolo 27. februára cez deň najviac –15,2 stupňa. Padol tak rekord pre tento deň z roku 1963: –10,9 stupňa. Na to, že ide o rozhranie februára a marca, boli zaznamenané aj vysoké mrazy a tiež arktické dni, čo v tomto období nie je bežné. V Červenom Kláštore namerali ráno 1. marca –26, v Rabči –24,8 stupňa, podobne aj v Oravici. Arktické dni, keď teplota cez deň nevystúpi na viac ako –10 stupňov, boli na niektorých miestach namerané aj viac dní po sebe,“ zdôraznil Faško.

Kedy sa teda počasie začne meniť k lepšiemu? „Vyzerá to tak, že na úplnom konci nasledujúceho a aj v ďalšom marcovom týždni sa opäť môže ochladiť. Dočkáme sa teplotných zvratov, čo je však pre toto ročné obdobie prirodzené,“ poznamenal Faško. Takýto charakter počasia môže podľa neho u nás pretrvávať aj niekoľko týždňov.

Ako bude

  • Sobota 3. marca – Oblačno až zamračené, ojedinele zmenšená oblačnosť. Denné teploty –2 až +3, na severovýchode ojedinele –4 stupne.
  • Nedeľa 4. marca – Prevažne polojasno, v noci veľmi chladno. Nočné teploty –7 až –15, v dolinách a kotlinách miestami až do –23, denné –3 až +2 stupne.
  • Pondelok 5. marca – Spočiatku malá, v priebehu dňa pribúdanie oblačnosti. Nočné teploty –5 až –11, v dolinách až do –17, denné 0 až +5 stupňov.
  • Utorok 6. marca – Oblačno až zamračené, postupne na mnohých miestach sneženie, dážď alebo dážď so snehom. Nočné teploty 0 až –5, v dolinách ojedinele do –7, denné 0 až +6 stupňov.
  • Streda 7. marca – Oblačno až zamračené, na viacerých miestach dážď alebo dážď so snehom, od stredných polôh sneženie. Nočné teploty +2 až –3, denné 0 až +5, na juhozápade do +7 stupňov.
  • Štvrtok 8. marca – Prevažne veľká, prechodne zmenšená oblačnosť. Nočné teploty +3 až –3, denné +3 až +9 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #poľadovica #chladné počasie