ŠÚKL stiahol viaceré lieky, chýba liek na cievy

Od začiatku roka Štátny ústav pre kontrolu liečiv stiahol z trhu niekoľko šarží ôsmich druhov liekov na nádchu, antibiotika, ale aj na vážne onkologické ochorenie, ekzémy či cukrovku. Dôvodom bol nesúlad v dokumentácii, menšie dávky liečiv, objavené nečistoty, ako aj uvoľnený uzáver. Ústav pacientov upozorňuje, že nemusia mať obavy a uvedený nedostatok nemá vplyv na ich zdravie a bezpečnosť.

05.03.2018 06:00
debata (2)

Sťahovanie liekov sa netýka len lekární, ale aj všetkých distribučných spoločností a zdravotníckych zariadení. „Dostupnosť liečby pre pacientov týmto rozhodnutím ohrozená nie je. K dispozícii sú viaceré prípravky, ktoré môžu byť použité pri uvedených indikáciách,“ tvrdí štátny ústav na svojej webovej stránke.

Ide o štyri šarže lieku Zoledronat, ktorý sa používa na predchádzanie zlomenín u dospelých pacientov s metastázami v kostiach, dve šarže Ciprofloxacin Kabi sa sťahujú pre nesprávne údaje o expirácii lieku. Ten sa používa na liečenie ťažkých alebo život ohrozujúcich infekcií. Jedna šarža lieku Beloderm, určeného na liečbu ekzémov a zápalu kože, uvádza nesúlad v parametri – pH a antiastmatikum na rozšírenie priedušiek pri astmatických záchvatoch, Ventilastin Novolizeri zas nesúlad jemných častíc.

Rovnako sa sťahuje aj sedem šarží onkologického lieku Velcade, ktorý sa používa na liečbu lymfómu. Dôvodom je uvoľnenie uzáveru. „Pravdepodobnosť výskytu zdravotného rizika sa považuje za nízku vzhľadom na monitorovanie podávania a manipulácie s produktom zo strany zdravotníckeho personálu,“ tvrdí ŠÚKL.

Preventívny charakter má aj stiahnutie dvoch šarží Chamomilla Teva. Ide o tekutý extrakt rumančeka pravého, pomáha ako kloktadlo pri zápaloch v ústach a hrdle, ale aj pri akútnom mokvajúcom ekzéme, pri kožných ochoreniach aj na podporu hojenia rán. „Dôvodom je prekročený odporúčaný limit pre obsah pyrrolizidínových alkaloidov, stanovený Európskou agentúrou pre lieky (EMA),“ uviedol ŠÚKL. Pre klesajúci obsah liečiva v januári stiahli aj dve šarže Stopanginu na dezinfekciu hrdla pri zápalových a infekčných ochoreniach. Kvôli rozpustnosti ide aj o šesť šarží Ambrobene na akútne a chronické ochorenia dýchacích ciest spojených s ťažkým vykašliavaním.

Za liek pre cukrovkárov nie je náhrada

Liek pre cukrovkárov Synjardy má omylom cudzojazyčné balenie. Práve stiahnutie tohto lieku by mohlo pacientom chýbať. Myslí si to prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. „Za Synjardy nie je priama náhrada, ide o jediného výrobcu tejto kombinácie, ktorý ju prvý priniesol na trh,“ povedal. Kombináciou viacerých liekov sa však podľa neho dá pacientom pomôcť.

Podľa Sukeľa je však opäť nedostatok lieku Vessel Due, ktorý potrebujú ťažko postihnutí pacienti s cievnymi ochoreniami, diabetici či ľudia s neurologickými ochoreniami. Náhrada zaň neexistuje. Minulý rok sa k nemu chorí nevedeli dostať niekoľko mesiacov. Decembrová dodávka rýchlo zmizla z pultov lekárni. Ministerstvo zdravotníctva koncom januára potvrdilo, že držiteľ registrácie doviezol 38-tisíc balení, ktoré boli rozvezené do lekární po celom Slovensku. Dovezené množstvo lieku malo podľa rezortu vystačiť na jeden mesiac. Dnes zas chýba. „Opäť nemáme liek Vessel Due, pacienti už prechádzajú na inú liečbu,“ poznamenal Sukeľ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Ondrej Sukeľ #ŠÚKL #liečivo