Misia Európskeho parlamentu príde 8. marca. Prešetrí Kuciakove zistenia

Osobitná kontrolná misia vyslaná Európskym parlamentom (EP) navštívi Slovensko vo 8. a 9. marca 2018.

06.03.2018 15:31 , aktualizované: 16:02
Ivan Štefanec, Foto: ,
Zriadenie misie EP pre závažné podozrenia týkajúce sa európskych dotácií inicioval Ivan Štefanec.
debata (7)

S odkazom na návrh pracovnej cesty to uviedol pre TASR slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý zriadenie tejto misie inicioval. Špeciálna misia bude pozostávať z europoslancov výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT), ako aj z výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

Osobitná misia bola vytvorená pre závažné podozrenia, že vražda slovenského investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej je spojená s podvodmi v oblasti európskych dotácií.

Plánujú stretnutie s Čižnárom, Ficom či Kaliňákom

Podľa návrhu pracovnej cesty, ktorý má TASR k dispozícii, europoslanci prídu na Slovensko v stredu večer, po pristáti na viedenskom letisku. Ich pracovný program sa ešte dolaďuje, avšak záujem majú o stretnutie so zástupcami slovenských mimovládnych organizácií, ktoré sa angažujú v boji proti korupcii, rovnako ako aj na stretnutí s novinármi.

Z oficiálnych predstaviteľov by sa chceli stretnúť s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, predstaviteľmi ministerstva pôdohospodárstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry a na najvyššej úrovni aj s premiérom Robertom Ficom, ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou, ministrom financií Petrom Kažimírom, ako aj s podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim.

V druhý deň svojej návštevy europoslanci navrhli stretnutie s riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrom Hraškom, prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom a so šéfom Finančnej spravodajskej jednotky Pavlom Vorobjovom.

Zapoja aj OLAF-a

„Orgány Európskej únie od začiatku situáciu okolo vraždy Jána Kuciaka pozorne sledujú a spolupracujú so slovenskými bezpečnostnými zložkami. Existujú závažné podozrenia, že za vraždou stoja rôzne podvody a machinácie s európskymi dotáciami rádovo v miliónoch eur. S ďalšími členmi europarlamentu preto pôjdeme priamo na Slovensko situáciu preveriť,“ uviedol český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tým, že s ohľadom na priebeh vyšetrovania a citlivosť prípadu budú rokovania a výstupy z misie zatiaľ neverejné.

„Inicioval som taktiež špeciálne vypočutie s komisiou a zapojenie európskeho úradu OLAF. Je totiž v záujme všetkých preveriť podozrenia, na ktoré v rámci svojej práce Kuciak narazil,“ doplnil Zdechovský, ktorý je presvedčený, že aktívne zapojenie európskych autorít a úradov pomôže v nezávislom vyšetrení prípadu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #misia #vražda novinára Jána Kuciaka