Na Trojičné námestie v Trnave prišlo Za slušné Slovensko 2500 ľudí

Zhruba 2500 Trnavčanov prišlo v piatok na Trojičné námestie podporiť zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Míting moderovali herci trnavského divadla, úlohy sa ujal zástupca mladšej generácie Tomáš Vravník. Vyzval všetkých, ktorí sa pohybujú vo verejnom priestore, aby sa správali zodpovedne a vážili každé slovo.

09.03.2018 19:23
SR Trnava Postavme sa za slušné Slovensko Foto: ,
V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa v piatok 9. marca 2018 konajú zhromaždenia s názvom Postavme sa za slušné Slovensko. Organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. Na snímke zhromaždenie s názvom Postavme sa za slušné Slovensko v Trnave 9. marca 2018.
debata (9)

Moderátor zdôraznil, že míting nemá politické pozadie a vznikol ako iniciatíva občanov mesta. „Naša spoločnosť je rozorvaná, názorové spektrum je polarizované, elity prejavujú známky hlbokého egoizmu a cynizmu. Udalosti posledných dní presahujú horizont ideových a mocenských táborov,“ uviedol. Povedal, že vražda je vždy vraždou, brutálny čin, ktorý nemá v našej spoločnosti miesto. „Stojíme tu dnes preto, aby sme vyjadrili nespokojnosť s tým, kam sa naša krajina dostala,“ dodal.

K pokojnému davu, ktorý priebežne zapaľoval sviečky pri fotografii zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, sa prihovorili zástupcovia organizátorov. Jakub Benko zo Stredoškolského parlamentu povedal, že mladí ľudia sú znepokojení tým, čo sa na Slovensku deje. „Demokracia nám dáva právo nesúhlasiť a my nesúhlasíme,“ skonštatoval vo svojom vystúpení.

Predseda rady študentov Univerzity sv. Cyrila a Metoda Matej Martovič vyzval na účasť aj na ďalších zhromaždeniach, ak to bude potrebné. Vystúpila aj redaktorka týždenníka My Lenka Štepáneková a prítomní si vypočuli aj list Trnavčana, redaktora Hospodárskych novín Mateja Gašparoviča, ktorý v ňom spomínal na pracovné stretnutia s Jánom Kuciakom. „Jeho smrť musí zahýbať inštitucionálnym zlom, lebo to je skutočný Kuciakov vrah,“ uviedol redaktor.

Úvod a záver zhromaždenia patril írskemu pesničkárovi Graeme Markovi, ktorý pôsobí na Slovensku. V úplnom závere držali prítomní minútu ticha za zavraždenú dvojicu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #pochod Postavme sa za slušné Slovensko #vládna kríza 2018