Na Bôriku rokovali Bugár s Ficom. Novinárom sa vyhli

Novinári hodiny čakali pred bratislavským hotelom Bôrik, kde sa mal stretnúť šéf Mosta-Híd Béla Bugár s premiérom a predsedom Smeru Robertom Ficom, aby hovorili o súčasnej politickej kríze. Pred média sa však nikto z nich nepostavil. Stále tak nie je jasné, či sa kríza neskončí predčasnými voľbami.

10.03.2018 06:00 , aktualizované: 22:00
koalicna rada, fico, danko, bugar Foto: ,
Lídri vládnej koalície (zľava) Robert Fico (Smer), Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd).
debata (914)

Bugár sa vrátil z dovolenky na Maledivách o dva dni skôr. Následne o situácii na pôde parlamentu rokovalo užšie vedenie koaličného Mosta-Híd. Oficiálne sa chcú vyjadriť až v pondelok. Bugár krátko po svojom prílete novinárom povedal, že vidí tri scenáre. Konkrétnejší však byť nechcel.

Ešte minulý týždeň po brutálnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej prišiel Most-Híd Bélu Bugára s požiadavkou odstúpenia ministra Kaliňáka. Na utorok je plánované rokovanie republikovej rady Mosta-Híd, na ktorom oznámia, či strana v koalícii zostane. Očakáva sa, že Kaliňák odstúpi najneskôr v pondelok.

Karty zamiešal aj podpredseda SNS Anton Hrnko, keď uviedol, že stanovisko strany k ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) bude prijímať pondelňajšie (12.3.) predsedníctvo. Podľa Hrnka členskú základňu koaličnej SNS veľmi rozladili pokusy o dekriminalizáciu drog či presadzovanie Istanbulského dohovoru napriek tomu, že národniari niekoľkokrát povedali, že to nechcú. Čítajte viac: Hrnko nevylučuje, že SNS bude žiadať odchod ministerky Žitňanskej

Napätú atmosféru v spoločnosti mala už v piatok zmierniť spoločná písomná deklarácia prezidenta Andreja Kisku, predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) a premiéra Roberta Fica (Smer). Schôdzka na Bratislavskom hrade sa však skončila rozpačito a neúspechom. Traja najvyšší ústavní činitelia sa na texte deklarácie neboli schopní dohodnúť. Napokon krátky ústny apel na pokoj v spoločnosti ani nie po hodinovom rokovaní predniesol predseda parlamentu, ktorý schôdzku na Hrade inicioval.

Podľa politológa Michala Horského sa takýto výsledok pravdepodobne nedal dopredu očakávať, lebo inak by sa Kiska s Dankom a Ficom nestretli. „Podľa môjho názoru, keď ho už raz oznámili, odvolať ho nemohli, lebo by to bolo len priliatie oleja do ohňa, a tak sa obmedzili iba na stručné vyhlásenie,“ povedal Horský v odpovedi na otázku, aký zmysel stretnutie malo.

Prečítajte si aj rozhovor s Michalom Horským.

Ešte pred rokovaním zverejnili vlastné návrhy písomnej deklarácie prezident a premiér. Obidva texty sa značne líšili. Prezidentove formulácie boli v rozpore s tým, ako sa v uplynulých dňoch vyjadroval premiér. Bolo teda pravdepodobné, že kompromisný návrh sa nezrodí, a tak sa aj stalo.

Prelomovým momentom bude pre koalíciu utorňajšie rokovanie republikovej rady Mosta-Híd, kde padne verdikt o osude vládneho zoskupenia. Otázkou je, či odchod Kaliňáka bude stačiť. Bugárovci totiž čelia tlaku, aby z koalície odišli aj napriek očakávanej demisii ministra. V zákulisí sa špekuluje, že aj keby Most-Híd neodišiel z koalície, z poslaneckého klubu strany môžu niektorí jeho členovia odísť. Koalícia sa momentálne opiera o 78 poslancov zo 150. Spolu s ňou hlasuje tiež nezaradená poslankyňa Alena Bašistová, ktorá sa do parlamentu dostala za bývalú koaličnú stranu Sieť. S vládnymi stranami často hlasujú aj traja nezaradení poslanci, ktorí boli pôvodne členmi strany Sme rodina Borisa Kollára, a to Peter Marček, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek.

© Autorské práva vyhradené

914 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #koaliční lídri #vládna kríza 2018 #predčasné parlamentné voľby 2018