Námestie SNP v Banskej Bystrici zaplnilo viac ako 4000 ľudí

Banskobystrické Námestie SNP zaplnilo v piatok podvečer viac ako 4000 ľudí, aby podporili zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko. Je to minimálne raz toľko než uplynulý týždeň na pietnej spomienke venovanej zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martiny Kušnírovej.

09.03.2018 20:56
SR Banská Bystrica Postavme sa za slušné Slovensko Foto: ,
V desiatkach slovenských miest, ale i svetových metropol sa v piatok 9. marca 2018 konajú zhromaždenia s názvom Postavme sa za slušné Slovensko. Organizátori požadujú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov, novú dôveryhodnú vládu, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin. Na snímke zhromaždenie s názvom Postavme sa za slušné Slovensko 9. marca 2018 v Banskej Bystrici.
debata (3)

Ako odznelo z tribúny, veci sa nikam nepohli, „dnes je zrejmé, že premiér a minister vnútra nereprezentujú hodnoty, za ktoré sa v uplynulý piatok postavili tisíce ľudí na Slovensku a vo svete“. Preto aktivisti pokračujú v občianskych zhromaždeniach a mienia tak robiť, kým nebudú splnené ich požiadavky. Tými sú dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy novinára a jeho priateľky za spoluúčasti medzinárodných vyšetrovateľov a nová dôveryhodná vláda.

Protestujúci dav skandoval, pískal a štrngal kľúčmi, aby „odzvonil“ súčasnej vláde. Rečníci na vyše jeden a polhodinovom proteste zdôrazňovali, že krajina by sa mala vrátiť do rúk občanov, ktorí nechcú nič viac iba slušné, čisté, morálne a demokratické Slovensko. Odmietajú obvinenia, že ich organizuje opozícia či zahraničné sily s Georgeom Sorosom.

„Používať takúto rétoriku je obrovská urážka, neúcta a arogantné podceňovanie nás obyčajných občanov, ktorí platíme dane a ich platy. Nie sme hlupáci, ktorí nevedia rozpoznať dobro od zla. Máme svoj rozum, uši a oči. Vidíme, čo sa v republike deje. Všetky limity našej občianskej trpezlivosti sa naplnili, ba aj pretiekli. Viac špiny, hnusu, korupcie, nenávisti a zloby nechceme a nemôžeme tolerovať, prehliadať. Budeme tu, kým bude treba, týždne aj mesiace a pokojne, bez zbraní. Tými sú naše slová,“ znelo námestím.

Počas protestu sa nevyskytli žiadne incidenty, pri ktorých by musela zasahovať polícia. Podľa Martiny Strmeňovej z platformy Nie v našom meste, ktorá zhromaždenie v Banskej Bystrici organizovala, spolupráca s políciou počas príprav bola veľmi dobrá.

Účastníci aj tento piatok zapaľovali pri Morovom stĺpe sviečky za zavraždenú dvojicu a na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja od ich smrti stále veje čierna zástava.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #pochod Postavme sa za slušné Slovensko #vládna kríza 2018