Pellegrini zložil sľub, ujal sa premiérskeho postu. Chce prispieť k stabilite na Slovensku

Peter Pellegrini uviedol, že vymenovanie jeho vlády prispeje k upokojeniu situácie na Slovensku a prispeje k stabilite.

22.03.2018 10:31 , aktualizované: 11:03
Kiska, Pellegrini Foto:
Prezident Andrej Kiska vymenoval Petra Pellegriniho za predsedu vlády.
debata (23)
Vraždu považuje na útok za jeden z pilierov demokracie – útok na slobodu slova. Pellegrini ubezpečil, že jeho vláda urobí všetko pre to, aby bola vražda vyšetrená. Tiež uviedol, že Slovensko napriek jeho mediálnemu obrazu z posledného obdobia naďalej patrí medzi najúspešnejšie krajiny v stredoeurópskom regióne. Pellegrini povedal, že opozícia má podľa neho právo kritizovať vládu, no dúfa, že aj opozícia prispeje k upokojeniu situácie.

„Od ohavnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ubehol mesiac. Počas neho odznelo veľa slov,“ povedal prezident vo svojom príhovore po vymenovaní členov vlády s tým, že povedalo sa síce veľa slov, ale sprevádzalo ich málo činov. Andrej Kiska tiež pripomenul, že vláda bude musieť predovšetkým u občanov obnoviť dôveru v štát. Podľa prezidenta je najdôležitejšie, aby ľudia znovu verili polícií. Na výmene jej vedenia sa prezident dohodol s Tomášom Druckerom.

Namiesto Fica Pellegrini

Novým predsedom vlády, ktorý vo funkcii vystriedal Roberta Fica (Smer), sa stal Peter Pellegrini (Smer). Do funkcie ho vo štvrtok vymenoval prezident SR Andrej Kiska.

Pellegrini sa ujal najvyššieho exekutívneho postu po tom, ako do rúk Kisku zložil ústavou predpísaný sľub: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme občanov. Budem zachovávať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“

zväčšiť
Pellegriniho vláda, infografika

V porovnaní s odchádzajúcim kabinetom došlo okrem postu premiéra k zmene vo funkciách podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorú zastáva Richard Raši (Smer), ministrom vnútra je Tomáš Drucker (nominant Smeru), zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru), kultúry Ľubica Laššáková (Smer) a spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Ostatní zostávajú

Na ostatných postoch zmeny nenastali. Ministrom financií zostáva Peter Kažimír (Smer), ktorý bude zároveň vicepremiérom. Ministrom zahraničných vecí bude naďalej Miroslav Lajčák (nom. Smeru), ministrom hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), šéfom rezortu práce Ján Richter (Smer).

Ministerstvo pôdohospodárstva povedie Gabriela Matečná (nom. SNS), rezort obrany Peter Gajdoš (SNS) a ministerstvo školstva Martina Lubyová (nom. SNS). Šéfom rezortu dopravy zostáva Árpád Érsek (Most-Híd) a na čele ministerstva životného prostredia pokračuje László Sólymos (Most-Híd). Po novom má byť aj podpredsedom vlády.

Nový kabinet sa po vymenovaní zíde na svojom prvom rokovaní, na ktorom schváli programové vyhlásenie. V piatok by sa mohol postaviť pred Národnú radu SR a požiadať poslancov o dôveru.

Výmenu vlády si vyžiadala vládna kríza, ktorá nastala po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice a po ďalších okolnostiach vrátane informácií o údajných prepojeniach vládnych politikov na kalábrijskú mafiu, o čom písal Kuciak. Po vražde vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí žiadajúcich odchod Roberta Kaliňáka (Smer), následne aj Roberta Fica. V hre boli aj predčasné parlamentné voľby, po ktorých volá opozícia, ale žiadal ich aj Most-Híd. Vládna strana zmenila názor, keď Fico oznámil, že podá demisiu, čo vyústilo do rekonštrukcie vlá­dy.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Pellegriniho vláda