Fico je v hospodárskom, Kaliňák v ústavnoprávnom výbore. Parlament v piatok o dôvere nehlasoval

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) otvoril o deviatej hodine 30. schôdzu pléna, ktorej hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho (Smer) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov. Vládny program je takmer totožný s tým, ktorý prijala vláda Roberta Fica (Smer) ešte v roku 2016. Rokovanie v piatok potrvalo do 16:00, hlasovanie o dôvere vláde nebolo. Poslanci budú pokračovať v pondelok. Situáciu sme sledovali online.

23.03.2018 07:46 , aktualizované: 15:55
SR Bratislava NRSR Parlamenrt Foto: ,
Na snímke zľava poslanci Robert Fico, Ľubomír Vážny a Robert Kaliňák (SMER) počas 30. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 23. marca 2018. Jej hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho (Smer) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov.
debata (189)

Prehľad udalostí dňa

  • Predseda NR SR Andrej Danko o deviatej ráno otvoril 30. schôdzu parlamentu
  • V pléne došlo k personálnym zmenám, ktoré si vyžiadal vznik nového kabinetu. Novou poslankyňou za Smer je Mária Janíková namiesto Richarda Rašiho a za Most-Híd je to Ladislav Balódi namiesto Františka Šebeja, ktorý sa vzdal svojho mandátu
  • Predsedom mandátového a imunitného výboru sa stal Juraj Blanár zo Smeru
  • Novou predsedníčkou zahraničného výboru je Katarína Cséfalvayová z Mosta-Híd
  • Rokovanie v piatok potrvalo do 16:00, hlasovanie o dôvere vláde nebolo

16:04 Rokovanie NR SR sa skončilo. Poslanci budú pokračovať v pondelok.

15:53 Jozef Rajtár zo Slobody a solidarity chce vedieť, či novú vládu bude viesť Peter Pellegrini alebo Robert Fico. Rajtár hovorí aj o Pellegriniho predchádzajúcej funkcii vicepremiéra pre investície a informatizáciu: „Pán Pellegrini, vášmu nástupcovi (Richardovi Rašimu) sa nepodarilo tento portál (Slovensko.sk) použiť,“

15:17 „Porovnanie miezd mužov a žien na Slovensku hovorí jasnou rečou,“ povedal Martin Klus zo strany Sloboda a solidarita v reakcii na slová extrémistu Mariana Kotlebu, ktorý vyhlásil, že na Slovensku neexistuje nerovnosť medzi mužmi a ženami.

15:17 „Len pokračujte a aj vy dostanete, povedal mi predseda NR SR A. Danko po tom, ako prišiel do konfliktu s I. Matovičom. Danko odo mňa chcel, aby som zakaždým, keď vojde I. Matovič do rokovacej sály, prerušila rokovanie parlamentu, kým zasa neodíde,“ napísala na Facebooku Lucia Ďuriš Nicholsonová.

15:08 Poslanci odchádzajú zo sály, kde práve reční Marian Kotleba, šéf extrémistickej ĽSNS.

15:02 Bezpečnostné riziko, ktoré bolo vyhlásené v Národnej rade SR pre vysypanú bielu organickú látku pominulo. Hasiči nezistili prítomnosť žiadnych nebezpečných látok.

14:57 „Dnes som Dankovi ukázal bez slov túto foto Jána a Martiny – nech sa im pozrie do očí. Kapitán Danko ma následne vykázal z rokovania parlamentu týmito slovami ‚Vykazujem vás do skončenia rokovania tejto schôdze!‘“ napísal na sociálnej sieti Igor Matovič z hnutia OĽaNO v reakcii na vykázanie z rokovacej miestnosti s tým, že „asi bude musieť na Kapitána (Danka) dať trestné oznámenie.“

14:53 Poslanec Martin Klus za stranu Sloboda a solidarita je rovnako ako Boris Kollár smutný z toho, že bratislavskí organizátori protestov Za slušné Slovensko zrušili svoj protest. Ten po nich prebrali vysokoškoláci.

14:49 V NR SR vystupuje Boris Kollár z hnutia Sme rodina, ktorý povedal že programové vyhlásenie vlády jeho hnutie nepodporí, ale podporí niektoré body z neho, ktoré sa mu pozdávajú.

14:39 Jana Kiššová vyzvala poslancov Luciu Žitňanskú, Petra Kresáka, Editu Pfundtner a Alenu Bašistovú, aby nevyslovili dôveru vláde Petra Pellegriniho.

30. schôdza parlamentu

Hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho (Smer) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov. Vládny program je takmer totožný s tým, ktorý prijala vláda Roberta Fica (Smer) ešte v roku 2016.

Fotogaléria
Na snímke zhora zľava podpredsedovia NR SR Béla...
NR SR.
+10 Hlavným bodom je rokovanie o Programovom...

14:29 „Morálka a ľudia na námestiach dostali facku,“ povedala podpredsedníčka liberálov Jana Kiššová. „Táto vláda je pre nás tma. A nie len pre nás, hlavne pre občanov, ktorí na námestiach jasne formulovali svoje požiadavky. Dožadujú sa predčasných volieb. Dožadujú sa slušnej a dôveryhodnej vlády.“

14:28 Strana SMK pozýva demokratické opozičné strany za okrúhly stôl.

14:19 Igora Matoviča Andrej Danko vykázal zo sály.

Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO)... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava NRSR Parlament Schôdza Na snímke poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO) počas 30. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 23. marca 2018. Hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Petra Pellegriniho (Smer) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov. Vládny program je takmer totožný s tým, ktorý prijala vláda Roberta Fica (Smer) ešte v roku 2016.

14:02 „Posledný krát ste mali v sále vizuálny materiál, pán Matovič,“ povedal Andrej Danko. Igor Matovič mal so sebou fotografiu zavraždených.

13:58 „Vy ste vedeli o tom, že Jasaň obchodoval s talianskymi mafiánmi. Vy ste si pred týmto zlom zakrývali oči a zastavovali uši,“ povedal Igor Matovič z hnutia OĽaNO a dodal, že viacerí policajti mu údajne hovorili o nezvestných ľuďoch, ktorí boli prepojení na firmy blízke Smeru. Na záver vyzval Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, aby sa vzdali poslaneckých mandátov.

Na snímke hore predseda vlády SR Peter... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava NRSR Parlament Schôdza Na snímke hore predseda vlády SR Peter Pellegrini (SMER) a dole poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO) počas 30. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 23. marca 2018. Hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Petra Pellegriniho (Smer) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov. Vládny program je takmer totožný s tým, ktorý prijala vláda Roberta Fica (Smer) ešte v roku 2016.

13:42 „Svedomie ste predali za obyčajné výhody!“ hovorí Igor Matovič v Národnej rade Slovenskej republiky s tým, že oceňuje napríklad poslanca Františka Šebeja, ktorý sa vzdal mandátu, aj keď Matovič si myslí, že Šebej mal zostať a bojovať.

13:28 Lucia Ďuriš Nicholsonová zo strany Sloboda a solidarita má výhrady voči ministrovi práce Jánovi Richterovi predovšetkým pre kauzu Čistý deň ale napríklad aj preto, že opatrovateľky zo Slovenska odchádzajú pre nízke finančné ohodnotenie. Tiež vyčítala ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej sporné prideľovanie dotácií. Podľa jej slov ju neuspokojuje ani výmena Roberta Kaliňáka za Tomáša Druckera: „Minister Drucker akokoľvek je schopný krízový manažér – a to nikto nenamieta – sa pozná s Robertom Kaliňákom a pri kauze Bašternák ho prehováral, aby vydržal,“ uviedla podpredsedníčka parlamentu.

Na snímke podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš... Foto: TASR, Martin Baumann
SR NRSR 28.schôdza zasadnutie BAX Na snímke podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš -Nicholsonová (SaS) počas rokovania 28. schôdze NR SR 13. marca 2018 v Bratislave.

13:16 Rokovanie potrvá do 16:00, hlasovanie o dôvere vláde v piatok nebude.

13:08 NR SR po prerušení schôdze opäť rokuje. Všetky výbory s výnimkou dvoch vyslovili súhlas s predloženým programovým vyhlásením a odporučili ho schváliť.

13:04 Hlavný vchod do budovy Národnej rady SR je momentálne z dôvodu ohrozenia bezpečnosti uzavretý. Aktivista totiž vysypal pred hlavný vstup bielu látku neznámeho pôvodu.

12:36 Pred vstupom do budovy NR SR stojí demonštrant. Nad rozsypanou múkou drží transparent s nápisom: „Prekračujete lajnu slušnosti.“ Novinárom povedal, že takto upozorňuje aj na špáradlo, ktoré vypadlo Petrovi Pellegrinimu na rokovaní s Bélom Bugárom. Demonštrujúci si myslí, že to boli drogy. Polícia miesto ohradila páskou.

Národná rada Slovenskej republiky bola... Foto: TASR, Martin Baumann
SR NRSR prášok polícia vchod uzavretie BAX Národná rada Slovenskej republiky bola uzatvorená okolo obeda po tom čo jeden aktivistva vysypal múku pred vchodom NR SR počas 30. rokovania schôdze NR SR o vyslovení dôvery Vlády SR 23. marca 2018 v Bratislave. Na snímke policajná páska je na zemi pred budovou parlamentu.

11:28 Zmena výberu policajného prezidenta a odlúčenie policajnej inšpekcie od ministerstva vnútra by sa malo prijať v zrýchlenom režime. Myslí si to nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, ktorý to navrhne v pléne k programového vyhláseniu novej vlády. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská je proti. „Som presvedčená, že potrebujeme dobrý zákon o prezidentovi Policajného zboru a inšpekcii. Dá sa to urobiť rýchlo, ale nemalo by sa to urobiť za tri dni. Je to ten typ zákona, ktorý si štandardné medzirezortné pripomienkové konanie zaslúži,“ vyhlásila.

Lucia Žitňanská. Foto: SITA, Diana Černáková
vláda, rokovanie, 87. schôdza, Lucia Žitňanská Lucia Žitňanská.

11:25 Poslanec národnej rady za Most-Híd Tibor Bastrnák sa po menovaní Gábora Gála za ministra spravodlivosti stal novým predsedom poslaneckého klubu strany.

10:31 Parlamentné výbory prerokúvajú programové vyhlásenie vlády. Parlament bude pokračovať o jednej popoludní.

10:25 Veronika Remišová na sociálnej sieti Facebook napísala, že premiér Peter Pellegrini obhajuje staré programové vyhlásenie vlády. „Snaží sa nás presvedčiť, že Smer vyšetrí vraždu novinára, hoci novinár písal predovšetkým o Smere a o korupcii spojenej s touto stranou,“ uviedla.

10:15 Peter Pellegrini sa poďakoval expremiérovi Robertovi Ficovi a prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že „rešpektoval zásady ústavy a nepodľahol mediálnym a politickým tlakom na jej demontáž a zmenu z parlamentného systému na prezidentský“.

10:07 „Od svojich kolegov budem očakávať viac ako 100% výkon,“ povedal Peter Pellegrini na úvod svojho vystúpenia pred plénom, v ktorom žiada o schválenie programového vyhlásenia vlády a o vyslovenie dôvery vláde. Pellegrini tiež rozprával o Jánovi Kuciakovi a o „novinároch,“ ktorí riešia špáradlo. To malo Pellegrinimu vypadnúť pri rokovaní s Mostom-Híd.

10:04 Marek Maďarič podporí vládu Petra Pellegriniho z dvoch dôvodov: Odobril ju prezident Andrej Kiska a Pellegrini vyšiel v ústrety požiadavkám ľudí v otázke ministra vnútra.

09:59 Predsedníčkou zahraničného výboru je Katarína Cséfalvayová z Mosta-Híd.

Katarína Cséfalvayová. Foto: SITA, Ján Viazanička
PROCHÁZKA: TB prípravného výboru politickej strany Katarína Cséfalvayová.

09:57 Predsedom mandátového a imunitného výboru sa stal Juraj Blanár zo Smeru.

Juraj Blanár Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Juraj Blanár, žilina Juraj Blanár

09:34 Robert Fico bude sedieť v hospodárskom výbore, Robert Kaliňák v ústavnoprávnom.

09:15 V pléne došlo k personálnym zmenám, ktoré si vyžiadal vznik nového kabinetu. Novou poslankyňou za Smer je Mária Janíková namiesto Richarda Rašiho a za Most-Híd je to Ladislav Balódi namiesto Františka Šebeja, ktorý sa vzdal svojho mandátu.

09:07 Poslanec za OĽaNO Igor Matovič podal návrh, aby parlament zaviazal Úrad vlády aby oznámil, koľkokrát bol Úrad vlády informovaný tajnou službou o nebezpečenstve prítomnosti talianskej mafie.

09:00 Predseda NR SR Andrej Danko otvoril 30. schôdzu.

Návrat Fica a Kaliňáka

Z bývalej vlády sa do snemovne ako poslanci vracajú Robert Fico, Robert Kaliňák (obaja Smer) a Lucia Žitňanská (Most-Híd). Parlament opustili už spomínaní Raši, Šebej a tiež Gábor Gál (Most-Híd), ktorý sa stal ministrom spravodlivosti. „Chcem byť v parlamente pri dôvere vláde. Špičky strany v parlamente by mali podporiť novú vládu,“ povedal Fico 19. marca na tlačovej besede.

Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (vľavo)... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava NRSR Parlamenrt Na snímke poslanec NR SR Robert Fico (vľavo) počas 30. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 23. marca 2018. Jej hlavným bodom je rokovanie o Programovom vyhlásení vlády Petra Pellegriniho (Smer) a s tým spojená žiadosť jeho kabinetu o dôveru poslancov.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda