Pred parlament prišli stovky ľudí na protest proti vysloveniu dôvery vláde

Pred Národnú radu Slovenskej republiky prišlo niekoľko stoviek ľudí na protest proti vysloveniu dôvery novovymenovanej vláde Petra Pellegriniho. Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) navrhol hlavným organizátorom protestu pred parlamentom stretnutie. Chce si na ňom vypočuť ich požiadavky.

26.03.2018 17:10 , aktualizované: 20:05
protest za vyslovenie nedôvery vláde, parlament Foto: , ,
Ľudia protestujúci proti vysloveniu dôvery vláde.
debata (183)

„Novej vláde nedôverujeme a žiadame predčasné voľby,“ uviedli organizátori. K nim sa chcú dopracovať dvoma alternatívami, a to tlačením na poslancov, aby nevyslovili dôveru vláde, alebo zbieraním podpisov pod petíciu za referendum o predčasných voľbách. Protest sa rozhodli zorganizovať z dôvodu, že cítia zodpovednosť poskytnúť ľuďom možnosť vyjadriť názor.

„Ako to môžu vyšetriť ľudia, o ktorých Janko písal?“ čítala z listu od rodín Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej herečka Táňa Pauhofová. Obe rodiny odmietajú násilie, chcú len ukázať, že existuje aj lepšia a spravodlivejšia cesta ako tá, po ktorej ideme. Rodiny oceňujú, že ako oni, tak aj zúčastnení neveria vláde. Takisto neveria, že vraždu sa niekedy podarí vyšetriť.

+2

Zástupca kultúrnej obce Matej Landl z divadla Astorka je nahnevaný, že kultúra je na pokraji záujmov. Prečítal výzvu Žiadame kultúrny reparát. Novovymenovanú ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú vyzval na odstúpenie z funkcie. Jej nominácia na post ministerky bola podľa neho absolútne nezodpovedná.

Ľudia opakovane skandovali heslá ako „Gašpar dole!“ či „Predčasné voľby!“ Medzi ľuďmi koluje petícia, na ktorú zbierajú podpisy na vypísanie referenda o predčasných voľbách. Protest ukončili hymnou a volaním, že prídu znova, ak bude treba.

Protest proti vysloveniu dôvery vláde Petra Pellegriniho (Smer) zvolali na pondelok na 17. hodinu pred budovu Národnej rady (NR) SR Dávid Straka, Adam Bajo a časť organizátorov Veľkého protikorupčného pochodu. V tom čase pokračujú poslanci v rozprave k vládnemu programu.

„Rozhodli sme sa ísť demonštrovať pred parlament, pretože bude hlasovanie o vyslovení dôvery vláde. Novej vláde nedôverujeme a žiadame predčasné voľby. K nim sa chceme dopracovať dvoma alternatívami: tlačením na poslancov, aby nevyslovili dôveru vláde, alebo zbieraním podpisov pod petíciu za referendum o predčasných voľbách,“ uviedli organizátori, ktorí chcú poslancov konfrontovať s ich pohoršením z toho, že by mala pokračovať „prezlečená“ súčasná vláda.

Svoje požiadavky opäť predostreli aj organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko, ktorí spomínaný protest pred NR SR neorganizujú. „Ak minister vnútra Tomáš Drucker nezačne okamžite konať, neodvolá policajného prezidenta Tibora Gašpara, budeme opätovne stáť na námestiach a využívať ďalšie iné formy občianskeho tlaku,“ avizovali Juraj Šeliga a Martina Strmeňová.

Demonštrácia pred parlamentom v Bratislave mala pokojný priebeh

Pondelková demonštrácia pred budovou Národnej rady SR v Bratislave mala pokojný priebeh, policajti nezaznamenali narušenie verejného poriadku. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

Policajti nemuseli vykonať ani žiadny služobný zákrok a zhromaždenie si nakoniec nevyžiadalo ani dopravné obmedzenia.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #vládna kríza 2018 #Pellegriniho vláda