Spor s advokátom Bžánom sa štát rozhodol riešiť žalobou

Bžánova advokátska firma vyhrala štátu 700-miliónový spor o elektráreň Gabčíkovo, Bžán mal za to dostať neprimerane vysokú odmenu. Štát považuje zmluvu na právne služby za neplatnú. Odmena je naďalej zaistená políciou.

29.03.2018 19:08
debata (14)

Štát podal žalobu na advokáta Radomíra Bžána. Na súde bude od neho žiadať späť všetky vyplatené milióny. Informoval o tom portál televízie Markíza tvnoviny.sk. Pre televíziu Markíza to potvrdil minister hospodárstva Peter Žiga. Portál ďalej informoval, že štát považuje zmluvu na právne služby za neplatnú a vysoká odmena je naďalej zaistená políciou. Naopak, Radomír Bžán sa bráni a považuje žalobu za nedôvodnú s tvrdením, že ak sa raz strany dohodnú a schvália podmienky kontraktu, nie je možné dodatočne celú zmluvu spochybňovať.

Radomír Bžán mal za vyhratý 700-miliónový spor o elektráreň Gabčíkovo pôvodne dostať 77 miliónov eur, no ešte v októbri minulého roka povedal šéf štátnej akciovky MH Manažment Branislav Bačík, ktorého kauza stála miesto, že manažment bude rokovať o znížení odmeny. Tá nakoniec klesla na vyše 17 miliónov eur, ktoré Bžánovi aj vyplatili, no ministerstvo už vtedy avizovalo, že sa o odmenu bude súdiť. Na žalobe robilo podľa portálu tv.noviny.sk Ministerstvo hospodárstva SR štyri mesiace, na súd ju podali začiatkom marca. „Podali sme žalobu na vrátenie sumy, ktorú sme zaplatili podmienečne pánovi Bžánovi a čakáme na súdny spor," povedal v rozhovore pre Markízu minister hospodárstva Peter Žiga.

Podľa Žigu všetky pokusy dohodnúť sa s advokátom Bžánom mimosúdne stroskotali. Štát žalobu postavil najmä na zisteniach Úradu pre verejné obstarávanie. Ten našiel v MH Manažmente, ktorý je nástupcom Fondu národného majetku, viaceré vážne porušenia zákonov pri súťaži na právne služby. Bžán mal totiž dostať zákazku bez súťaže. „Podmienky pri prideľovaní súdnych sporov neboli transparentné," ozrejmil Peter Žiga pre televíziu Markíza. Na žalobe spolupracoval podľa ministra hospodárstva právnik Andrej Leontiev. Ten tvrdí, že na základe týchto zistení je automaticky aj samotný kontrakt s Radomírom Bžánom iba zdrapom papiera. „Tá zmluva je neplatná. To znamená všetko, čo sa na základe tej zmluvy plnilo, nemalo právny titul a strany si majú vrátiť to plnenie," vysvetlil situáciu Leontiev. Toho doplnil ešte Peter Žiga s tým, že ministerstvo hospodárstva bude žiadať vrátenie celej sumy a presunie dôkazné bremeno na advokáta Bžána.

Advokátska kancelária s postupom štátu nesúhlasí. „Postup spoločnosti MH Manažment v tejto veci považujeme za nešťastný, nepochopiteľný a nesprávny. Tým, ako spoločnosť postupuje voči našej advokátskej kancelárii zrejme naznačuje, že za 100-percentný úspech v konaní o 700 miliónov eur nepatrí našej advokátskej kancelárii žiadna odmena, to je, že sme mali poskytnúť právne služby zadarmo a na vlastné náklady,“ povedal Radomír Bžán pre televíziu Markízu.

Minister hospodárstva Peter Žiga na záver k celému sporu pre Markízu povedal, že advokát Bžán súdny spor vyhral, nejaká odmena mu prináleží, ale aká presne bude, o tom rozhodne súd. Bžán naopak tvrdí, že aj keby bolo určenie výšky odmeny na rozhodnutí súdu, suma by sa tak či tak približovala k terajším 17 miliónom. Celú kauzu vyšetruje aj Národná kriminálna agentúra, preto zatiaľ Bžán s miliónmi hýbať nemôže. Od novembra ich polícia zadržiava na účte.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #advokát #Radomír Bžán