Počas veľkonočných sviatkov sú najnehodovejšie piatok a pondelok, varuje polícia

Takmer štvrtinu dopravných nehôd počas veľkonočných sviatkov zavinia vodiči pod vplyvom alkoholu. Počas iných dní je to pritom asi 11 percent. "Počas týchto sviatkov sú najrizikovejšie piatok a pondelok," uviedol riaditeľ odboru dopravnej polície Ján Ignaták.

30.03.2018 11:52
debata

S alkoholom v krvi si za volant trúfnu sadnúť najmä mladší a menej skúsení šoféri. „Podľa veku šoféra, vinníka nehody, bolo najviac vodičov pod vplyvom alkoholu z vekovej kategórie 18 – 24 rokov. To platí počas veľkonočných sviatkov aj bežných dní,“ hovoria policajné štatistiky.

Najviac nehôd, ktoré zavinil vodič pod vplyvom alkoholu, sa v rokoch 2015 – 2017 stalo v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. „Pri porovnaní medzi Veľkou nocou a bežným dňom v týchto troch krajoch zásadné rozdiely v miere nehodovosti nebadať,“ uvádzajú štatistiky.

Pravdepodobnosť dopravnej nehody sa s koncentráciou alkoholu v krvi zvyšuje. Pri 0,5 promile je táto pravdepodobnosť o 100 percent vyššia, ako u vodiča, ktorý nepil. Pri 0,8 promile je pravdepodobnosť vyššia až o 400 percent, vypočítalo oddelenie bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Preto je tento rok na cestách maximálny počet policajných hliadok aj počas Veľkej noci. Testujú vodičov na prítomnosť alkoholu v dychu a rozdávajú informačné materiály o odbúravaní alkoholu.

Za alkohol za volantom hrozia vodičom vysoké sankcie. „Do jedného promile je sankcia do 800 eur a zákaz činnosti do troch rokov, nad jedno promile ide o trestný čin. Súd môže uložiť trest odňatia slobody do jedného roka a vysokú peňažnú pokutu,“ upozorňuje Ignaták.

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #alkohol #alkohol za volantom #sviatky #Veľká noc