Valocký nech odíde okamžite, žiadajú lekári

Generálny riaditeľ Národného onkologického ústavu v Bratislave Jozef Valocký rezignoval na svoj post. Prednostovia a primári s tým nie sú spokojní, pretože vo funkcii zostáva do konca mesiaca. Žiadajú jeho okamžitý odchod. Inak zvážia ďalšie kroky, do úvahy prichádzajú aj ich výpovede.

05.04.2018 14:36 , aktualizované: 19:13
Jozef Valocký Foto: ,
Na snímke Jozef Valocký.
debata (11)

Rezignáciu doručil Valocký ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej včera. Médiám poslal stanovisko, v ktorom uvádza, že kroky, ktoré z funkcie generálneho riaditeľa NOÚ vykonal, jasne preukazujú, že u neho pacient vždy bol aj bude na prvom mieste. „Nedopustím, aby sa pacient stal rukojemníkom akýchkoľvek skupín. Uvedomujem si, že onkologickí citlivo vnímajú nielen svoje ochorenie, ale aj atmosféru v zariadeniach, ktoré im poskytujú zdravotnú starostlivosť. Z dôvodu upokojenia situácie som sa rozhodol rezignovať na funkciu generálneho riaditeľa,“ uviedol. Túto pozíciu zastával od novembra 2016, v ústave končí 30. aprila.

Ministerka Kalavská rezignáciu prijala. „Rozhodnutie pána Valockého oceňujem a ďakujem za odvedenú prácu. Verím, že tento krok, ktorý si vážim, prispeje k stabilizácii ústavu,“ reagovala s tým, že stabilizácia kľúčových kvalitných zdravotníkov je pre ňu podstatná. "Národný onkologicky ústav je špičkové zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje služby pacientom v rámci celého Slovenska, a chcem, aby ním zostal,” dodala ministerka.

Riaditeľ mal podľa viacerých prednostov a primárov odstúpiť hneď. „Toto nie je riešenie, ktoré lekári požadovali. Valocký abdikoval pod tlakom, nebol odvolaný a zostáva do konca mesiaca. Teoreticky môže škodiť lekárom, ktorí sa mu postavili, a nakoniec môže abdikáciu stiahnuť,“ povedal zdroj z prostredia NOÚ, ktorý si neprial zverejniť svoje meno. Lekári sa cítia podvedení a rozhodnú sa, čo ďalej. „Otvorené sú všetky možnosti, lekári nevylučujú ani krajné riešenie, ktorým sú výpovede,“ doplnil zdravotník.

Demisiou riaditeľa tak vyvrcholilo viacmesačné napätie medzi ním a zamestnancami. Posledný rok z ústavu odišlo 60 lekárov a sestier. Zostávajúci personál nestíhal vykryť výpadok, pacienti čakali dlhšie na operácie aj chemoterapiu. Situáciu zhoršilo tiež šetrenie na nesprávnom mieste, sestry nedostávali zaplatené všetky nadčasy a preto začali dávať výpovede. Minulý týždeň zasiahla ministerka Kalavská, ktorá žiadala od Valockého, aby jej do tohto utorka podpismi lekárov a sestier zabezpečil, že z ústavu neodídu. Či takýto prísľub riaditeľ mal, to rezort neprezradil. Podľa zistení denníka Pravda mu prísľub nechcel podpísať nik z prednostov, primárov a vedúcich sestier. V utorok sa nakoniec Kalavská rozhodla, že počká do konca tohto týždňa. Valocký nakoniec včera rezignoval sám. Vedúci kliník a oddelení podľa našich informácií žiadali Valockého hlavu hneď. Ak neodstúpi ešte tento týždeň, sú pripravení položiť svoje funkcie a z NOÚ odísť.

Zdravotníci tvrdia, že s Valockým sa nedá komunikovať. „90 percent ľudí ho dodnes vôbec nevidelo a všetky informácie, ktoré sme mu predložili, ignoroval. Za zdravotníkov, ktorí odišli, nehľadal náhrady. Počty chýbajúceho personálu, ktoré zverejnil, sú zavádzajúce,“ objasnil zdroj z prostredia ústavu. Na klinike klinickej onkológie podľa neho chýba 17 sestier, na oddelení urgentnej medicíny 15, ďalších 5 je vo výpovedí. Pri lôžkach je o polovicu menej sestier, než má byť. V službách potom kolujú tie isté, nemôžu si čerpať dovolenky, často chodia do služieb choré a ohrozujú už aj tak slabú imunitu onkologicky chorých. Na kolabujúce oddelenia listami upozorňovali vedenie ústavu dlhodobo. Denník Pravda má niektoré z nich k dispozícii.

V jednom liste lekári na začiatku januára varujú, že na oddelení ambulantnej chemoterapie bude chýbať 5 sestier. „Z toho dôvodu sa predĺži čas odberov, nebude možné zabezpečiť asistovanie pri výkonoch – punkciách, cievkovaní, ošetrovaní pacientov so žilovými katétrami, nebude možné čerpať dovolenky a predlží sa aj čakacia doba na podanie chemoterapie,“ píše sa v komunikácii. Podobné upozornenie vedenie dostalo vo februári a marci tohto roka.

Trojstranový list pred mesiacom napísali ekonomickému riaditeľovi NOÚ Tomášovi Alscherovi prednostovia onkologickej kliniky a kliniky onkohematológie spolu so šiestimi primármi a hlavným hygienikom ústavu. Upozornili na kritický nedostatok personálu. „Žiadame o urgentné riešenie uvedeného stavu aj za cenu vyšších finančných nákladov, lebo sa domnievame, že nie je možné nadraďovať ekonomické záujmy medicínskym aspektom starostlivosti,“ apelovali prednostovia a primári.

V poslednom liste, ktorý v marci poslali vedeniu aj ministerstvu zdravotníctva, dôraznejšie poukazovali na kolabujúce oddelenia, odďaľovanie operácií, odmietanie chorých v ohrození života, aj dlhšie čakacie lehoty na chemoterapie.

Valocký na tieto upozornenia podľa zdravotníkov nereagoval.

Na miesto generálneho riaditeľa vypíše rezort výberové konanie. Dočasne, najviac 6 mesiacov, bude ústav viesť poverená osoba. Ešte nie je rozhodnuté, kto by to mal byť. „Zdravotnícke zariadenie môže byt dočasne vedené aj dvoma členmi z troch, v tomto prípade medicínskym a ekonomickým riaditeľom,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Eliášová. Medicínskym riaditeľom je profesor Juraj Pechan a ekonomickým riaditeľom Tomáš Alscher.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #NOÚ #Jozef Valocký