Hračky prebúdzajú radosť a spomienky

Kto nemal kedysi plyšového macka, akoby ani nebol dieťaťom. V týchto dňoch chodia návštevníci Trenčianskeho hradu obdivovať do budovy Kasární výstavu hračiek z minulosti. Pohľad na ne vzbudzuje v ľuďoch nostalgiu, ale aj veľkú radosť.

07.04.2018 10:00
debata

„Akoby som bola v raji. Tento kočík pre bábiky som mala, aj túto kuchynku. Mončičákov sme mali doma niekoľko. Jediná nevýhoda je, že sa teraz cítim strašne stará,“ povedala so smiechom návštevníčka výstavy Marie Bohdanová z Česka, ktorá prišla do Trenčína s vnukmi.

Riaditeľ múzea Peter Martinisko hovorí, že zbierku si zapožičali z Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici. „V minulosti sa deti hrávali s fyzickými vecami, dnes skôr s virtuálnymi a elektronickými. Ale čo je pozitívne, v posledných rokoch zaznamenávame návrat ku klasickým dreveným hračkám,“ skonštatoval Martinisko.

Na výstave, ktorá potrvá do 20. mája, sa nachádza niekoľko desiatok hračiek z rôznych období, od klasických drevených koníkov a marionet až po hračky obľúbené v socializme. História hračiek však siaha až do dávnoveku. Predpokladá sa, že prvými detskými hračkami boli prírodné materiály ako drievka, vetvičky, halúzky, plody rastlín, kamienky, kostičky, pierka a podobne.

Neskôr, v období mladšej doby kamennej, sa začali vyrábať drobné predmety z hliny, obľúbené boli aj zvukové hračky – hrkálky. V stredoveku prevládali figúrky koníkov, jazdcov, miniatúrne nádobky, zvieratká, píšťalky. Na prelome 16. a 17. storočia sa výroba hračiek prudko rozvíjala. Objavil sa hojdací koník, kuchynka pre bábiky, prvá kolobežka, stavebnica a bábkové divadlo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #detstvo #hračky #hranie