Medzi starými a novými policajnými odbormi vládne napätie a rozbroj

Starí a noví policajní odborári si nevedia prísť na meno a zdá sa, že napätá situácia medzi nimi sa tak skoro neupokojí.

09.04.2018 12:00
debata (9)

Nový odborový zväz sa aj pre jeho kritické vyjadrenia voči vedeniu polície cíti byť ignorovaný. Na ministerstvo vnútra preto podal žalobu pre diskrimináciu. Starší Odborový zväz polície, ktorý má desaťnásobne viac členov, tvrdí, že ich konkurenti svojimi vyjadreniami a prácou veľa policajtov neoslovili a s ich súčasným vedením spolupracovať nikdy nebude. Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že okrem kritiky polície nové odbory vo svojom programe neponúkajú žiadnu reálnu alternatívu.

Nový odborový zväz polície (NOZP) pred časom vyzval na odstúpenie dnes už bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Noví odborári hovoria tiež o skresľovaní policajných štatistík, o politizácii funkcionárov zboru či o nútených odchodoch do civilu. NOZP vznikol 1. júla 2015 a dnes má niečo vyše 700 členov z radov aktívnych policajtov. Predseda zväzu Vojtech Klučarovský tvrdí, že ich zväz je aj po takmer troch rokoch fungovania stále diskriminovaný a 2. apríla preto podali na ministerstvo spomínanú žalobu.

Podľa Klučarovského nové policajné odbory nie sú pripúšťané k rokovaniam o kolektívnych zmluvách. Pri uzatváraní predkolektívnej zmluvy sa rozchádzali ich stanoviská s postojmi staršieho Odborového zväzu polície (OZP). „Nastala patová situácia, o ktorej mal rozhodnúť zamestnávateľ s tým, že nám dá vedieť. Uzatvorili si ale kolektívnu zmluvu a ani nemali snahu nám napísať,“ pripomenul Klučarovský.

Predseda OZP Marián Magdoško zastupuje viac ako 9-tisíc členov, z toho viac ako 7-tisíc aktívnych policajtov. Je to takmer tretina celého Policajného zboru. Žalobu na ministerstvo vnútra vníma ako neoprávnenú. „Na prvé kolo kolektívneho vyjednávania pozvaní boli. Oni oznámili, že sú v zhode. Ja som ale povedal, že v zhode nie sme a nebudeme konať spoločne. Som presvedčený, že pri kolektívnom vyjednávaní žiadna diskriminácia nenastala,“ povedal Magdoško na adresu nových odborov. V každom prípade, ak u jedného zamestnávateľa pôsobí viacero odborových zväzov, podľa zákona je rozhodujúci návrh zväzu s väčším počtom členov.

Predseda Odborového zväzu polície Marián Magdoško Foto: Pravda, Robert Hüttner
Marián Magdoško Predseda Odborového zväzu polície Marián Magdoško

Novým policajným odborom podľa Klučarovského nie je umožňované ani zastupovať svojich členov pri disciplinárnych konaniach. „Keď zasadá disciplinárna komisia, policajta by mali zastupovať tie odbory, ktorých je členom. Nás vôbec nevolajú a zastupovať ho ide konkurenčný odborový zväz. Našich členov preto teraz zastupujeme najmä v rámci právnej ochrany,“ vysvetlil Klučarovský. O podanej žalobe na ministerstvo informovali aj nového šéfa rezortu Tomáša Druckera. „Napísali sme list novému ministrovi vnútra so žiadosťou o prijatie. Na odpoveď čakáme,“ dodal Klučarovský.

Ministerstvo vnútra nechcelo reagovať, pretože zatiaľ mu žalobu NOZP nedoručili. „K predmetnej žalobe sa vyjadríme po jej doručení a oboznámení sa s jej obsahom,“ odpovedal hovorca rezortu Petar Lazarov.

Magdoško o konkurentoch z NOZP hovorí, že „vznikli na základe veľkej, až arogantnej a vulgárnej kritiky našej práce". "Zdá sa mi nespravodlivé, že najprv nás ohovoria, kritizujú našu prácu, pourážajú a potom by chceli spolupracovať. Ale na zhodu musia byť dvaja,“ uviedol Magdoško. Spoluprácu so súčasným vedením nových odborov si nevie predstaviť. „Na ich práci by sa muselo zmeniť veľmi veľa, aby som ich mohol považovať za normálnu odborovú organizáciu. Nie je nič zlé na tom, ak existuje viacero odborových organizácií, veď máme odborovú pluralitu, ale ani Konfederácia odborových zväzov neprejavila záujem o ich členstvo. Ak by to boli skutočne poctivo vytvorené odbory, spolupráca by bola možná, pretože ten záujem by mal byť spoločný,“ doplnil Magdoško. Podľa prezidenta Konfederácie odborových zväzov Jozefa Kollára každé jedno trieštenie oslabuje odborársku silu. „Nové policajné odbory, ktoré pôsobia najmä na východnom Slovensku, nemajú spracovanú štruktúru tak, aby naplnili požiadavky konfederácie. Oni majú vlastne len jednu základnú organizáciu. Po odmietnutí im boli dané návrhy na zmeny, ktoré neuskutočnili. Nie som úplne presvedčený o tom, že by boli nejakým spôsobom diskriminovaní. Pokiaľ viem, nedali žiadne nové návrhy, než majú staré policajné odbory. Zrejme im vadí iba to, že nie sú podpísaní na kolektívnej zmluve,“ povedal Kollár.
Šéf Nového odborového zväzu polície Vojtech...
klučarovský Šéf Nového odborového zväzu polície Vojtech Klučarovský

Bezpečnostný analytik Milan Žitný vidí v celom spore skôr malichernosti. „Keď som sa zástupcov nových odborov pýtal, v čom je problém, prečo nové odbory založili, žiadnu logickú odpoveď som nedostal. Nemajú záujem zmeniť zákon o štátnej službe alebo zákon o Policajnom zbore, tak potom o čo ide?“ pýta sa Žitný, na ktorého tento spor pôsobí detinsky.

Žitný si myslí, že keby mali nové odbory konkrétny a zmysluplný program, dokázali by pravdepodobne osloviť viac policajtov z konkurenčného zväzu i tých zatiaľ neorganizovaných. Pripúšťa však, že vplyv na to má aj istá zotrvačnosť či pohodlnosť. „Máme kopec iných starostí, než sa zaoberať odborárskymi záležitosťami. Nie je to ani ryba, ani rak, nemá to jasné kontúry a nerozumiem tomu,“ dodal analytik s tým, že tento rozbroj v silovom rezorte fungovanie Policajného zboru neohrozuje.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #odborári #Policajný zbor SR