Čudné rátanie kvót pre školu v Turčianskych Tepliciach

V Turčianskych Tepliciach v septembri zrejme neotvoria prvý ročník osemročného gymnázia. Podľa vedenia školy však za tým nie je nezáujem detí.

10.04.2018 14:00
06-gympel-3x Foto: ,
Gymnázium Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach navštevuje 160 žiakov. Riaditeľ Igor Arvensis bojuje o to, aby mohli prvý ročník otvoriť.
debata

Počty prijatých prvákov na týchto elitných školách určujú okresné úrady. Dodržiavať pritom musia novú kvótu – päť percent z populačného ročníka konkrétneho kraja. No zdá sa, že pri určovaní počtu prvákov v Turčianskych Tepliciach sa použil dvojaký meter…

Podľa riaditeľa Gymnázia Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach Igora Arvensisa nie sú prepočty v poriadku. „Sme gymnázium spojené so základnou a materskou školou. Gymnázium má aj štvorročnú, aj osemročnú formu. Počet prvákov na štvorročnom gymnáziu každoročne schvaľuje VÚC Žilina, v septembri otvoríme triedu so sedemnástimi žiakmi. Počet prvákov na osemročnom schvaľuje odbor školstva Okresného úradu v Žiline,“ vysvetľuje riaditeľ.

Požiadavku dali na 25 žiakov. Keď prepukol problém, znížili ju na 17 žiakov. „Na okresnom úrade nám však povedali, že už platia kvóty a nám určili, že môžeme prijať nula prvákov,“ pokračuje Arvensis. Podľa zákona totiž do prvých ročníkov elitných osemročných gymnázií možno prijať päť percent žiakov z daného populačného ročníka v jeho územnej pôsobnosti.

Igor Arvensis Foto: Pravda, Tatiana Michalková
Igor Arvensis Igor Arvensis

Škola sa proti rozhodnutiu odvolala a tvrdí, že počet žiakov zle vyrátali. Nasledovala séria odvolaní. „Stále nám tvrdili, že nespĺňame päť percent, čo je v rámci okresu Turčianske Teplice necelých sedem žiakov. Obvolal som všetkých vedúcich odboru školstva na okresných úradoch na celom Slovensku a zistil som, že všetci päťpercentnú kvótu rátali z celej územnej pôsobnosti kraja. Len v Žiline ju rátali po jednotlivých okresoch. V našom prípade je to diskriminačné, nedodržali zákon tak, ako by sa mal dodržať a neplatí pre každého rovnako,“ vysvetľuje riaditeľ.

Do boja za školu sa zapojili žiaci, rodičia i mesto, ktoré je zriaďovateľom osemročného gymnázia. Hovorkyňa mesta Turčianske Teplice Ivana Skokanová dodáva, že rovnaký meter neplatí ani pre jednotlivé žilinské okresy. „V okrese Tvrdošín nedodržali päťpercentnú hranicu. V piatom ročníku majú 391 žiakov, kvóta by mala byť 19,55 žiaka. Schválili im pritom triedu na Gymnáziu v Tvrdošíne aj na Gymnáziu v Trstenej, obe po 17 žiakov. Otvorenie triedy so 17 žiakmi na osemročnej forme nášho gymnázia z celej územnej pôsobnosti kraja, kde je 6 490 piatakov, predstavuje 0,3 percenta,“ vysvetľuje.

Riaditeľ s primátorom na ministerstve školstva odovzdali petíciu za zachovanie gymnázia. V približne šesťtisícovom mestečku sa pod ňu podpísalo až okolo 1 500 ľudí. „Vypočuli si nás. Nové rozhodnutie však musí prijať rozkladová komisia,“ dodal riaditeľ.

Škole beží čas. Deti musia podať prihlášky do desiateho apríla a Turčianskotepli­čania dosiaľ nevedia, či osemročné gymnázium prvý ročník otvorí. Do školy pritom chodia nadané deti, z 25 žiakov v prvom ročníku je podľa riaditeľa až 23 vyznamenaných a na gymnázium do Teplíc chodia deti z regiónu rátajúceho 16-tisíc obyvateľov. Ministerstvo trvá na rozhodnutí, že škola nebude môcť prijať v školskom roku 2018/2019 žiadneho žiaka a odvolanie zriaďovateľa zamietlo. „Odvolanie nebolo možné akceptovať vzhľadom na doložený demografický vývoj v regióne i skutočnosť, že škola má nízke počty žiakov aj vo vyšších ročníkoch,“ povedala ministerka školstva Martina Lubyová.

Keď sme rezort školstva upozornili na čudné výpočty v žilinskom regióne, dostali sme šalamúnsku odpoveď. „Okresné úrady v sídle kraja boli povinné rešpektovať pri určovaní počtov žiakov gymnázií s osemročným štúdiom päťpercentný podiel z príslušného populačného ročníka daného kraja. Rozhodnutia okresných úradov v sídle kraja okrem Bratislavy, o ktorých ministerstvo rozhodlo v rámci odvolacieho konania, neboli pri určovaní počtov žiakov prvých ročníkov založené na určovaní iného ako zákonného podielu. Prehodnotenie právoplatných rozhodnutí ministerstva v rámci prípadného konania o mimoriadnom opravnom prostriedku alebo na základe súdneho prieskumu vyplynie ako výsledok týchto konaní, preto je predčasné vyjadrovať sa k akémukoľvek prehodnocovaniu,“ napísal odbor komunikácie a protokolu.

Ministerstvo nepriamo pripustilo dvojaký meter pri určovaní počtu prvákov. A škola v Turčianskych Tepliciach? Asi sa bude musieť obrátiť na súd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #škola #kvóty #Turčianske Teplice