Dilema rezortu obrany: F-16 alebo gripen?

Američania stupňujú konkurenčný boj o miliardový obchod so stíhačkami.

11.04.2018 12:00
stíhačky, f-16 Foto:
Americké stíhačky F-16
debata (51)

Zástupcovia amerického zbrojárskeho koncernu Lockheed Martin prišli včera do Bratislavy oficiálne predstaviť ponuku na predaj štrnástich stíhacích lietadiel F-16 Block 70. Svoje stíhačky považujú za lepšie ako švédske gripeny. Rezort obrany sa má do júna rozhodnúť, ktoré stíhačky kúpime.

Block 70 je najnovšia verzia lietadla F-16, ktorá sa ešte len dostáva do výroby. Vychádza z úspešného modelu, ktorého bolo od konca sedemdesiatych rokov vyrobených viac ako 4 500 kusov a slúžia v 27 krajinách sve­ta.

Bývalý pilot amerického námorníctva Craig Dalle tvrdí, že hoci je meno F-16 staré, verzia Block 70 je nová. Medzi zlepšenými operačnými schopnosťami vyzdvihol najmä radar AESA, ktorý sa používa aj v najmodernejších stíhačkách F-35.

„Nová verzia F16 má väčšiu kapacitu palivových nádrží, unesie viac zbraní a má lepší motor. Je to rýchlejšia a efektívnejšia stíhačka ako gripen,“ povedal hlavný manažér projektu F-16 na Slovensku Michael N. Kelley s tým, že životnosť lietadiel je plánovaná až do roku 2040. Keď sa minulý týždeň začal proces schvaľovania ponuky Kongresom USA, Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu stanovila maximálnu cenovú hranicu za 14 lietadiel, výzbroj, výcvik a logistickú podporu na 2,91 miliardy dolárov (2,37 miliardy eur). Obsahuje však aj značnú finančnú rezervu.

Prvé lietadlá tejto verzie majú byť podľa Michaela Kelleyho vyrobené už v roku 2022. Tie však dostanú vzdušné sily USA. Ponuku slovenskému ministerstvu obrany už predložili aj predstavitelia spoločnosti SAAB. Koľko za lietadlá JAS-39 Gripen pýtajú, však rezort vzhľadom na prebiehajúce rokovania nechcel povedať. „Po zvážení ponuky, tak z americkej, ako aj zo švédskej strany, predloží minister Peter Gajdoš najefektívnejšie riešenie vláde,“ povedala hovorkyňa rezortu Danka Capáková. Švédi by dokázali gripeny dodať do 18 mesiacov od podpísania zmluvy.

Riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Jaroslav Naď odhaduje, že konečná cena kontraktu so Slovenskom bude na úrovni zhruba 1,8 miliardy. Podľa neho by však okrem ceny mali byť zvažované najmä kvalita, rýchlosť dodania a zapojenie domáceho obranného priemyslu. „Akvizičná cena môže byť nakoniec len jednou tretinou celkových nákladov za životný cyklus. Navyše, čím dlhšie čakáme na nové stroje, tým dlhšie budeme platiť skoro 50 miliónov eur ročne Rusom za migy. Tieto aspekty spolu s možnosťami reálneho zapojenia nášho priemyslu by mali brať do úvahy v analýze ministerstva obrany a z nej by mal vzísť víťaz,“ vysvetlil Naď.

Český vojenský a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr sa pre Pravdu viackrát vyjadril, že gripeny by boli pre Slovensko vhodnejšie aj kvôli spolupráci s Českom a Maďarskom, ktoré tiež využívajú prenájom letových hodín od Švédov. Americkým F-16 sa podľa neho gripeny vyrovnajú. Sú navyše zhruba o 40 percent lacnejšie a majú nižšie prevádzkové náklady.

V súčasnosti zabezpečuje ochranu slovenského vzdušného priestoru 12 dvojmotorových ruských stíhačiek MiG-29 na základe abonentnej zmluvy. Letuschopné sú asi len štyri z nich. Abonentná zmluva s Ruskom vyprší v roku 2019. Keďže však dovtedy nové stíhačky ministerstvo obstarať nedokáže, očakáva sa jej predĺženie. Prípadne by sa o bezpečnosť nášho neba mohli dočasne starať české vzdušné sily.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #gripen #stíhačky #F-16 #modernizácia slovenskej armády