Baková, Búza a teraz Kajtárová. Z RTVS sa odchádza pre nezhody s vedením

Tento týždeň odovzdala výpoveď vedeniu RTVS rozhlasová reportérka Gabriela Kajtárová. Z verejnoprávnych médií odchádza po desiatich rokoch.

12.04.2018 10:02 , aktualizované: 16:25
debata (95)

Uplynulých päť rokov pracovala v RTVS. „Bola som súčasťou kolektívu, ktorému na verejnoprávnej službe úprimne záleží. Rozhodnutie odísť z neho sa nerodilo ľahko, no zostať by bolo ešte ťažšie. V RTVS svoju budúcnosť momentálne nevidím,“ uviedla Kajtárová na sociálnej sieti facebook.

Vedenie RTVS na situáciu nechcelo reagovať. „Nepovažujeme za náležité, aby sa RTVS pre iné médiá vyjadrovala k individuálnym odchodom a príchodom svojich zamestnancov,“ uviedla Erika Rusnáková, hovorkyňa média. Či teraz RTVS plánuje pristúpiť k hľadaniu nových posíl, hovorkyňa nespresnila.

Kajtárová ďalej na facebooku napísala, že ak by pracovala v súkromnej firme, odišla by už dávno. „A bez potreby bojovať či niečo k tomu verejne hovoriť. RTVS však nie je súkromná firma. Verejnosť má právo vedieť, že sa vo vnútri niečo zvláštne deje.“

Spravodajstvo RTVS prežíva podľa nej komplikované obdobie. „Niektoré dôvody boli zverejnené v otvorenom liste, ktorý som aj ja podpísala. Osobne som dúfala, že pôjde aj o silný impulz pre nadriadených, aby sa o našu dôveru aspoň pokúsili. Opäť sa stal opak,“ uviedla s odkazom na otvorený list pracovníkov tele-rozhlasu, ktorý zverejnili 4. apríla.

Kajtárová: Smutná vizitka

Reakciu manažmentu RTVS na otvorený list hodnotí ako smutnú vizitku. „Ak nadriadený zhadzuje svojich zamestnancov verejne, dá sa tušiť, čo sa deje vo vnútri. V rozhlasovom spravodajstve nasledovali výčitky, zosmiešňovanie, hrozby aj opakované výzvy na odchod „kričiacej menšiny“. Odchádzam, no s čistým svedomím. Pre verejnoprávny priestor som spravila svoje maximum,“ povedala Kajtárová.

Vo svojej novinárskej práci chce pokračovať, ale bude to už zrejme na pôde iného média. „Vážim si príležitosť, ktorú mi chce dať iná redakcia. Teším sa na spoluprácu s profesionálnym tímom,“ uviedla bez spresnenia redakcie, do ktorej prechádza.

6. apríla oznámil z RTVS svoj odchod programový riaditeľa televíznej časti Tibor Búza.

Vedenie RTVS začiatkom apríla oznámilo, že už nepočíta s Oľgou Bakovou ako šéfeditorkou zahraničného rozhlasového spravodajstva. Dlhoročná redaktorka a reportérka zahraničného spravodajstva dostala výpoveď s tým, že jej boli ponúknuté pracovné pozície, ktoré by ju výrazne degradovali alebo boli úplne mimo jej poľa pôsobnosti.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník