Miliardové nákupy pre armádu ako na hojdačke

Modernizácia armády, ktorá je naplánovaná do roku 2030, bude stáť až 7,2 miliardy eur. O časti tejto sumy by mala v najbližších týždňoch rozhodnúť vláda. Nakupovať sa budú stíhačky, obrnené transportéry, radary a húfnice. Problémom sa ukazuje obstaranie radarov a stíhačiek, kde rezort obrany až príliš často mení plány.

12.04.2018 16:35 , aktualizované: 13.04.2018 10:32
Peter Gajdoš, Kuchyňa, Spartan, lietadlo Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš (v strede) na letisku v Kuchyni v pondelok privítal vojenské dopravné lietadlo spartan.
debata (28)

Minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS) najnovšie zrušil medzinárodnú súťaž na trojdimenzionálne armádne radary stredného dosahu. Vypísaná bola takmer pred tromi rokmi. Minister tento krok vysvetlil tým, že ani jeden zo šiestich záujemcov nesplnil naše kritériá. Namiesto tendra náš rezort osloví zatiaľ neznámeho výrobcu priamo. Zároveň rozšíri ponuku o ďalšie typy radarov. Pôvodná suma 60 miliónov, ktorá bola vyčlenená, narastie. Radary všetkých typov by mali stáť viac ako 159 miliónov eur.

„Vzhľadom na to, že medzinárodný tender, ktorý bol vyhlásený ešte v roku 2015, sa za viac ako dva a trištvrte roka nepodarilo ukončiť, budem navrhovať spracovanie materiálu na vládu a navrhnem obstaranie nákupom formou vláda – vláda s tým, že do tejto požiadavky budú zahrnuté tri typy radarov, stredného a malého a krátkeho dosahu,“ povedal Gajdoš. Materiál chce vláde predložiť v najbližších dňoch.

Minister uviedol, že presný plán nákupu radarov je stanovený v Dlhodobom pláne rozvoja obrany. Ten počíta s nákupom štrnástich radarov.

Za zhruba 60 miliónov eur bez DPH plánovalo ministerstvo nakúpiť tri 3D radary s možnosťou opcie na štvrtý. Prvé dva mali byť dodané v roku 2016 a tretí do konca roku 2020. Záujem prejavilo šesť firiem, prvotné podmienky dve nesplnili. Podľa niektorých záujemcov bolo problémom práve skoré dodanie prvého radaru, na čo mali výrobcovia čas asi jeden a pol roka od vypísania súťaže. Štandardná dodacia lehota radaru je zhruba dva roky.

Súťaž pripravilo ministerstvo ešte pod vedením Martina Glváča (Smer). Ten denníku Pravda k nesplniteľným kritériám tendra povedal, že práve Gajdoš ako bývalý prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu pred vypísaním súťaže tvrdil, že nové radary potrebujeme do roka. „Samozrejme, že ma to mrzí. Technické podmienky vedeli splniť minimálne štyria výrobcovia. Ak nejaké nesplnili, tak jedine bezpečnostné, ktoré už pred tromi rokmi mali traja splnené. Neviem si to vysvetliť, budem sa musieť opýtať pána ministra,“ reagoval Glváč.

Medzi ďalšie hlavné projekty vyzbrojovania patria štvorkolesové a osemkolesové viacúčelové taktické vozidlá, za ktoré chce rezort obrany dať 1,2 miliardy eur, a stíhačky, ktoré budú stáť minimálne ďalšiu miliardu.

Nákup stíhačiek sa ťahá zhruba šesť rokov a rezort pod vedením Gajdoša urobil viacero zmien počas rokovaní s možnými dodávateľmi. Najprv ustúpil od vyjednávania prenájmu letových hodín pri švédskych gripenoch, potom začal rokovať s Američanmi o dodávke F-16, objavila sa informácia, že ministerstvo požiadalo o ponuku z Ruska.

Od vlaňajšieho novembra vyjednáva s americkou spoločnosťou Lockheed Martin a so švédskou firmou Saab. Definitívne rozhodnutie by mal minister zverejniť v júni. „V hre sú lietadlá typu F-16 a gripen. Tak ako bolo rozhodnuté vládou,“ potvrdil minister. V najbližších dňoch by mala možnosť predaja stíhačiek F-16 Block 70 schváliť vláda Spojených štátov. Agentúra pre obrannú bezpečnosť a spoluprácu stanovila maximálnu cenovú hranicu za 14 lietadiel, výzbroj, výcvik a logistickú podporu na 2,91 miliardy dolárov (2,37 miliardy eur). Výšku švédskej ponuky rezort zverejniť odmietol.

Pri obrnených transportéroch sú plány asi najkonkrétnejšie. Vozidlá typu 8×8 zložia naše firmy spolu s fínskym výrobcom. Fínska štátna spoločnosť dodá podvozok, na ktorý má byť postavená slovenská veža Turra 30. Prvý fínsko-slovenský prototyp sa už testuje a ministerstvo tvrdí, že je zatiaľ spokojné. Skúšky by mali byť čoskoro ukončené. Za 81 vozidiel plánuje rezort minúť 417 miliónov eur. „V súčasnosti sú vykonávané vojskové skúšky vo výcvikovom priestore Lešť a budú ukončené v najbližších dňoch v mesiaci apríl s tým, že v júni bude vykonaná analýza a záverečná správa,“ informoval Gajdoš. Materiál k obrneným vozidlám predloží vláde na prelome mesiacov máj a jún.

Aj pri obstaraní menších štvorkolesových vozidiel by chcel minister zapojiť slovenský obranných priemysel. Partnerov na ich výrobu hľadá od decembra, keď svoje produkty prišla na Priemyselný deň na Záhorie odprezentovať viac ako desiatka spoločností. „Pri viacúčelových taktických vozidlách 4×4 pokračuje technické, taktické, ale aj ekonomické analyzovanie uvedených ponúk a akonáhle bude ukončená táto analýza, predložím vláde návrh na riešenie zabezpečenia uvedených vozidiel,“ dodal Gajdoš. Na 404 štvorkolesových transportérov je vyčlenených 783 miliónov eur. V najbližších štyroch rokoch chce ministerstvo obstarať aj dvadsaťpäť samohybných kanónových húfnic Zuzana 2 za 175 miliónov eur. Rovnako ako pri obrnených transportéroch chce aj pri tomto projekte použiť dubnickú štátnu spoločnosť Konštrukta Defence.

Analytik Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) Juraj Krúpa hovorí, že ambície modernizačných projektov a vyčlenených finančných prostriedkov nemajú v našej histórii obdobu. „Zároveň treba povedať, že proces obstarania tiež nemá obdobu. Požiadavky pri niektorých projektoch, ako sú radary či stíhačky, sa často a nekoncepčne menili podľa toho, kto má práve vplyv na ministerstvo obrany. Nemáme analýzy, ktoré by určili potreby našich vojakov. Všetky tieto projekty sú rozhodované niekde hore a na základe týchto rozhodnutí sa spracovávajú analýzy, ktoré potom budú vyhovovať,“ zhodnotil Krúpa. Podľa neho sú všetky tieto projekty netransparentné, riešené zo zákulisia a predražené.

Krúpa považuje prinajmenšom za zvláštne, že pri nákupe radarov mnohé medzinárodné špičkové spoločnosti sú schopné predávať po celom svete, len na Slovensku nespĺňali podmienky. "Znovu sme sa dostali do situácie, že sa vyhneme výberovému konaniu a rozhodne sa politicky. Pozitívne, naopak, vidím nákup slovenských húfnic Zuzana 2, ktoré budú mať pozitívny vplyv na slovenský obranný priemysel, čo sa nedá povedať o obrnených vozidlách,“ uzatvoril analytik.

Modernizačné projekty armády

Nákup Typ Množstvo Predpokladaná cena (eur)
Stíhacie letectvo JAS-39 Gripen (SWE) alebo F-16V Block 70/72 (USA) 14 stíhačiek od 1,1 miliardy
Transportéry 4×4 Neznámy / nevybratý 404 783 miliónov
Transportéry 8×8 Prototyp Patria AMVXP 81 417 miliónov
Viacúčelové vrtuľníky UH 60 M Black Hawk 9 (dva v roku 2017, dva v 2018, päť v 2019) 250 miliónov
Dopravné lietadlá Spartan C-27-J 2 118 miliónov
Radary (stredného, malého a blízkeho dosahu) Neznámy / nevybratý 14 159 miliónov
Húfnice Zuzana 2 25 175 miliónov
Cena spolu od 3 miliárd

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo obrany #modernizácia #Ozbrojené sily SR #armáda SR #Peter Gajdoš #modernizácia slovenskej armády