Deň narcisov opäť rozsvietil žltú rakovine

Tisíce žltých kvetov nádeje sa už po dvadsiaty druhý raz rozžiarili na odevoch tých, ktorým nie sú ľahostajné osudy ľudí trpiacich nádorovými ochoreniami. Drobné symbolické narcisy sa dajú získať od tisícov dobrovoľníkov, ktorí sa opäť rozbehli do ulíc slovenských miest a obcí. Protihodnotou bol ľubovoľný finančný príspevok na pomoc v boji proti zákernému nepriateľovi.

13.04.2018 10:39
den narcisov Foto: ,
Dobrovoľníčky Debora Ďurišková Maria Horváthová Veronika Baše zo Strednej odbornej školy pedagogickej v Dúbravke.
debata (1)

Aj tohtoročný Deň narcisov sprevádzalo v Bratislave príjemné jarné počasie. V centre mesta sa medzi dobrovoľníkmi pohybovali aj študentky Strednej odbornej školy pedagogickej z bratislavskej Dúbravky. „Príspevky takto od ľudí vyberáme už tretí rok. Zatiaľ máme len dobré skúsenosti,“ pochvaľovala si jedna z nich Lucia Šimová. „No, predsa len, niekedy sa stretneme aj s aroganciou. Zopár okoloidúcich nám už vynadalo, jeden zakričal: Nedám nič, mám rakovinu!“ doplnila spolužiačku Debora Ďurišková. „Áno, ale keď sme si potom znechutené sadli, zrazu k nám ľudia sami začali prichádzať. A o to viac napĺňali našu zapečatenú schránku mincami aj bankovkami,“ pridala sa ďalšia zo študentiek Lucia Dzambová.

Hoci výnos zbierky bude známy neskôr, priebeh podujatia už pochválila výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. „Aj keď bol obávaný piatok trinásteho, pre nás to bol ďalší pozitívny deň. Prístup darcov nás mimoriadne teší a každoročne posúva dopredu. Onkologickí pacienti túto pomoc nesmierne oceňujú, aj vďaka nej sa znovu dokážu naštartovať do života,“ zdôraznila. „Netrúfam si vysloviť prognózu, kedy sa nám rakovinu podarí definitívne poraziť – čiže kedy jej na pomyselnom semafore zasvieti červená a zdraviu zelená. Aj farba narcisu však pripomína, že tým, čo robíme, rozsvecujeme onkoochoreniam zatiaľ aspoň žltú,“ dodala Kováčová.

Ten, kto nestihne prispieť ešte stále má šancu. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Deň narcisov Ten, kto nestihne prispieť ešte stále má šancu.

Ako vyčíslila PR manažérka Ligy Natália Špesová, tento rok sa na akcii podieľalo 15,5 tisíca dobrovoľníkov zo všetkých kútov Slovenska. Zastrešovalo ich 760 spoluorga­nizátorov – škôl, skautských oddielov, verejných inštitúcií, súkromných firiem a podobne. Napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa vo svojich 43 pobočkách a expozitúrach rozmiestnila 55 spolupracov­níkov, ktorí vyberali dobrovoľné príspevky. Pripnutím žltého odznaku s narcisom a finančným darom akciu podporila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorá pri tejto príležitosti osobne prijala skupinu dobrovoľníkov – študentov bratislavského Gymnázia Jána Papánka na Vazovovej ulici.

V rámci vlaňajšieho ročníka sa vyzbieralo takmer 943-tisíc eur. Smerovali na podporu výskumných projektov, na onkologickú výchovu v školách, prevenciu, poradenstvo, rehabilitácie, workshopy, prednášky, jazykové kurzy a ďalšie služby, ktoré Liga proti rakovine denne pripravuje v Centrách pomoci v Bratislave, Martine aj Košiciach. Značná časť peňazí smerovala aj priamo chorým a ich rodinám, ktoré sa v dôsledku onkologickej choroby ocitli v hmotnej núdzi. „Vážime si každý, aj ten najmenší finančný dar. Nenechávame si ich pre seba, idú tam, kde ich najviac treba,“ poďakovala všetkým darcom Kováčová.

Drobné symbolické narcisy sa dajú získať od... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
deň narcisov Drobné symbolické narcisy sa dajú získať od tisícov dobrovoľníkov.

Ten, kto nestihne prispieť, však ešte stále má šancu. Môže napríklad do 20. apríla zaslať sms v hodnote tri eurá na číslo 848 v sieti všetkých štyroch tuzemských mobilných operátorov, alebo do toho istého termínu vložiť ľubovoľnú sumu priamo na účet zbierky SK09 0900 000­0 0054 5454 5­454, prípadne aj využiť online platbu cez darcovský portál na odkaze https://lpr.darujme.sk/2251/.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Liga proti rakovine #Deň narcisov #onkologické ochorenia