Drucker vie, čo urobí s Gašparom

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru) sa už v otázke policajného prezidenta Tibora Gašpara rozhodol a bude o ňom informovať prostredníctvom tlačovej konferencie.

13.04.2018 12:07 , aktualizované: 18:25
drucker Foto: ,
Minister vnútra SR Tomáš Drucker.
debata (79)

Otázka zotrvania Tibora Gašpara vo funkcii policajného prezidenta zostala bez odpovede. Minister vnútra Tomáš Drucker však už vie, aký bude osud šéfa polície, ale neoznámil ho na tlačovej konferencii, ako plánoval. Zabránili mu v tom zdravotné problémy. Vo štvrtok musel byť hospitalizovaný pre problémy s krčnou platničkou a absolvoval vyšetrenia.

„Nijako rozhodnutie neodkladám, k tomu som už dospel, ihneď ako to bude možné, ho prezentujem,“ uviedol Drucker na sociálnej sieti. Doplnil, že jeho stanovisko nebolo „iba o jedinej možnosti“. „Chcel som a musím byť zodpovedný v tejto otázke, akokoľvek sa môžu vytvárať ,tlaky' z rôznych pohľadov a odlišných argumentov. Dnes zastávam pozíciu ministra vnútra ja, s vlastnou zodpovednosťou, ktorú pri plnom rešpektovaní parlamentnej demokracie v koaličnej spolupráci však nemôžem zo seba nijako odobrať," povedal Drucker.

Odchod Gašpara požaduje prezident Andrej Kiska, opozícia a aj účastníci verejných protestov. Gašparovi vyčítajú, že pod jeho vedením sa vražda novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nestranne nevyšetrí. Kuciak písal kritické články aj o nitrianskom podnikateľovi, majiteľovi bezpečnostnej služby Miroslavovi Bödörovi, ktorý je práve s Gašparom v príbuzenskom vzťahu. Policajný prezident sa v tejto súvislosti pred časom vyjadril, že bol s Bödörom rodina a aj bude, keď skončí s policajnou prácou. „Ak máte nejakú pochybnosť, že by sme niečo nezákonne robili, oznámte to," poznamenal.

Odvolanie Gašpara je teda neisté. Hovorí sa o možnosti, že by zostal vo funkcii, kým sa neprijmú nové pravidlá výberu policajného prezidenta. Tie má priniesť novela zákona o policajnom zbore, s jej schválením sa počíta na júnovej schôdzi parlamentu.

Gašpar tento týždeň pre český denník MF Dnes povedal, že nie je podstatné, či odstúpi zajtra, o týždeň, o mesiac. „Ja som pracoval na novom zákone, ktorým sa bude riešiť výber nového prezidenta a tak či tak by som tento rok na jeseň končil vo svojej funkcii. Je mi preto jedno, či to bude o pár týždňov skôr. A áno, prvý raz hovorím, či odstúpim, to je jedna z úvah, ktorú teraz vyhodnocujem,“ vyjadril sa.

Premiér Peter Pellegrini pred pár dňami Pravde povedal, že nebude nikdy hovoriť, či má, alebo nemá niekto odísť z čela Policajného zboru. Gašpara označil za profesionála, ktorý urobil obrovský kus práce. „Dnes je pod tlakom verejnosti. Požiadavky z ulice vníma. Treba však povedať aj to, že zodpovednosť nenesie ulica, ale vláda a relevantní ministri. V tomto prípade verím v dobrý úsudok tak ministra Druckera, ktorý vie, ako by mal postupovať, ako aj v úsudok samotného pána Gašpara,“ povedal premiér.

Drucker uviedol, že prísľub stanoviska, ako ďalej s Gašparom, mu narušil jeho zdravotný stav. „Nechcel som ani plašiť, ide o moje dlhoročné zranenie krčnej chrbtice, ktoré sa raz za čas nepríjemne pripomenie a trochu paralyzuje,“ napísal na sociálnej sieti.

Neurológ Juraj Štofko hovorí, že všeobecne možno považovať chronické bolesti krčnej chrbtice za vážny problém, ktorý výrazne obmedzuje nielen pracovnú výkonnosť, ale aj život. „Sú ľudia, ktorí majú také bolesti a tak zablokovanú chrbticu, že sú až imobilizovaní, nedokážu pracovať, spôsobuje im to veľké starosti,“ povedal Šofko.

V prípadoch, keď je platnička vážnejšie vysunutá, tak podľa lekára tlačí na nervy, čo spôsobuje tŕpnutie rúk, nehybnosť niektorých prstov, dokonca ruka môže zoslabnúť až do takej miery, že človek v nej neudrží ani pero. „Je to vážna vec. Keď to v krčnej chrbtici veľmi zatlačí, môže dôjsť aj k ochrnutiu dolných končatín,“ poznamenal. Človek by rozhodne chronické bolesti v krčnej chrbtici nemal zanedbávať a mal by navštíviť odborníka, najlepšie neurológa. Čo sa týka liečby, podľa Štofka je najdôležitejšia fyzioterapia, potom rôzne lieky proti bolesti, antireumatiká, brufén, z ťažších liekov sú to kortikoidy.

Ako rýchlo sa človek vylieči? Niekedy po jednej infúzii zmiznú problémy, iné sú trvalé, po dočasnej úľave sa vrátia. Dôležitá je životospráva, pravidelné cvičenie, ako aj to, ako sa človek o chrbticu stará. Samotný stres podľa lekára určite neprispeje k zlepšeniu stavu. „Stres znamená zlé držanie tela, zlú psychiku, oslabenú imunitu a potom sa ťažkosti len zväčšujú,“ doplnil Štofko.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #Tomáš Drucker