Gašpara Druckerov krok prekvapil. Matovič označil ministra za zbabelca

Minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru) sa rozhodol podať demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku. Ako povedal, nechce ešte viac polarizovať spoločnosť v otázke odvolania či neodvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara. Prinášame reakcie na jeho krok.

16.04.2018 14:52 , aktualizované: 16:47
debata (73)

„Predseda vlády Peter Pellegrini zaujme stanovisko po osobnom stretnutí s ministrom vnútra Tomášom Druckerom“, uviedol v reakcii na Druckerovo rozhodnutie Úrad vlády.

Za prekvapujúcu a neočakávanú označil prezident Policajného zboru Tibor Gašpar demisiu ministra Druckera.

„Rozhodnutia ministra vnútra Tomáša Druckera neodvolať ma z funkcie prezidenta Policajného zboru, ale súčasne podať demisiu, ktoré prezentoval na tlačovom brífingu, sú pre mňa prekvapujúce a neočakávané“, uviedol Gašpar v písomnom stanovisku.

K uvedenej situácii sa chce vyjadriť v čo najkratšom čase po dôkladnom zvážení všetkých okolností.

Kiska sa vyjadrí v utorok

Kancelária prezidenta SR na odstúpenie ministra vnútra Druckera nateraz nebude reagovať, vyjadrí sa v utorok. Povedal to prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) berie na vedomie Druckerovo rozhodnutie. Tým, že ide o vnútornú záležitosť Smeru, nebude sa k tomu bližšie vyjadrovať, uviedol Dankov hovorca Tomáš Kostelník.

Bugár: Odchod Gašpara by zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra

Odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara by určite zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra, tvrdí šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

„Nepochybujem o tom, že si to uvedomuje aj predseda vlády Peter Pellegrini (Smer), ktorý musí prísť s novým návrhom na ministra vnútra,“ povedal Bugár. Každý verejný činiteľ, vrátane prezidenta policajného zboru, by mal mať podľa Bugára cit pre realitu a vnímať spoločenské súvislosti.

Bugár je však rád, že po nástupe Druckera na post ministra vnútra sa priorita Mosta-Híd odpolitizovať policajný zbor dostala do legislatívneho procesu. „A z pohľadu budúcnosti to považujem za zásadnejší a systémovejší krok ako personálnu výmenu na jednom poste,“ dodal Bugár.

KDH: Riešením sú predčasné voľby

„Keď je policajná klika silnejšia ako štát, tak odstúpi minister a nie ten, koho on menuje a odvoláva. Stále tvrdíme, že najlepším riešením pre Slovensko sú predčasné voľby,“ uvádza sa k stanovisku KDH k rezignácii ministra vnútra. Informoval hovorca hnutia Stano Župa.

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) označil za škodu rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera podať demisiu.

Ako povedal Hrnko, Drucker mal za tých niekoľko dní vo funkcii dobré nápady. „Rozprávali sme sa viackrát. Drucker priniesol návrh na zmenu nominácie policajného prezidenta i návrh na zmenu kreovania policajnej inšpekcie a jej zaradenie, urobil reálny a akceptovateľný koncept. Ťahalo sa to dva roky, lebo sa nevedeli dohodnúť Robert Kaliňák s Luciou Žitňanskou,“ povedal Hrnko.

Juraj Blanár Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Juraj Blanár, žilina Juraj Blanár

Maďarič nečakal, Drucker odvolá Gašpara

Podľa Hrnka prezident SR Andrej Kiska buď Druckerovu rezignáciu prijme, alebo neprijme. „Ak prijme, bude musieť byť nový minister,“ dodal.

Poslanec Národnej rady SR a bývalý minister kultúry Marek Maďarič (Smer) nečakal, že by Drucker odvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Druckerovo rozhodnutie rezignovať na svoju funkciu považuje za pochopiteľné.

„Po včerajšom jednoznačnom vyjadrení premiéra Pellegriniho, že policajný prezident Gašpar je maximálny profesionál, som nečakal, že minister vnútra Drucker by policajného prezidenta odvolal. Ak minister vnútra uvažoval inak, potom považujem jeho rozhodnutie odstúpiť za pochopiteľné,“ uviedol pre TASR Maďarič.

Rozhodnutie ministra Druckera podať demisiu prekvapilo podpredsedu Smeru Juraja Blanára.

„Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi,“ povedal Blanár pre TASR.

Matovič: Zachoval sa ako zbabelec

Tomáš Drucker sa zachoval ako zbabelec a prospechár. Uviedol to počas brífingu predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

„Ako zbabelec sa zachoval preto, lebo si netrúfol postaviť sa nitrianskej mafii, ktorá dlhé roky ovláda Policajný zbor. Ako prospechár preto, že sa rozhodol nechať na pozícii policajného prezidenta Tibora Gašpara, lebo si veľmi dobre uvedomuje, že je pre neho a jeho manželku jediná záruka,“ povedal Matovič s tým, že ich podvody s pozemkami a vilou na Floride budú nevyšetrené. Podľa Matoviča bude na konci „skutok sa nestal“.

Grendel: Dôležitý je vzťah ku Kaliňákovi

Podľa poslanca NR SR Gábora Grendela (OĽaNO) „tančeky Druckera okolo osoby policajného prezidenta Tibora Gašpara dávali dopredu vedieť, čo sa stane“. „Pri výbere nového ministra vnútra nezáleží, z akého prostredia pochádza, podstatné bude, aký je vzťah tohto človeka k Robertovi Kaliňákovi (Smer),“ povedal Grendel. Podľa neho sa ukázalo, že Slovensko neriadia ústavní činitelia, ale oligarchovia z pozadia politických strán. „Pre týchto oligarchov bola osoba Tibora Gašpara dôležitejšia ako postava ministra vnútra Tomáša Druckera,“ povedal.

„Ak minister vnútra nedokáže využiť svoje zákonné kompetencie, nemá čo robiť vo svojej funkcii,“ povedal Grendel. Zároveň považuje jeho odchod z funkcie za „férový krok“. Podľa Grendela dôvodom napätia v spoločnosti nie je osoba Druckera, ale policajného prezidenta. „Jeho odstúpenie preto nič nerieši,“ skonštatoval Grendel s tým, že celý projekt rekonštrukcie vlády zlyhal. Za jediné riešenie politickej krízy v krajine označil predčasné voľby. „Jedine tie môžu nastoliť stav, kedy sa situácia upokojí a kedy budú o veciach rozhodovať zvolení zástupcovia ľudí a nie oligarchovia z pozadia politických strán,“ doplnil Grendel.

„Keď aj niekedy chcel Gašpara odvolať, po zverejnení zázračného "podnikania“ jeho manželky, zistil, že len Gašpar mu môže zabezpečiť beztrestnosť. Preto radšej odstúpi sám, ako by mal svojho ochrancu odvolať," dodal Matovič s odkazom na kauzu pozemkových obchodov jeho manželky.

Ministra Druckera zároveň Matovič označil formu hashtagu za „ťažkého zbabelca“.

Remišová: Policajné skupiny sú silnejšie ako minister

Rezignácia Druckera znamená podľa opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej „len jedno – Tomáš Drucker zistil, že v Policajnom zbore sú skupiny, ktoré sú silnejšie ako ktorýkoľvek minister a myslím si, že sú to záujmové skupiny, ktoré stoja za policajným prezidentom T. Gašparom,“ uviedla na sociálnej sieti.

Remišová pripomína, že o Gašparovi a jeho rodine, nitrianskom oligarchovi Bodorovi rozsiahlo písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak. „Drucker odchádza, no policajný prezident, ktorý je pri vyšetrovaní vraždy Kuciaka a jeho snúbenice v konflikte záujmov, ostáva“.

Vysvetlenie Tomáša Druckera k jeho rezignácii označila Remišová za mimoriadne nedôveryhodné.

Predseda opozičnej strany Sloboda a solidarita Richard Sulík na sociálnej sieti napísal, že „Drucker pochopil, že proti tejto bande je bezmocný a aby si zachoval posledné zbytky cti, spravil jediný rozumný krok – odstúpil“.

Kollár: Je vidieť, kde sa v hierarchii moci nachádza Drucker a kde Gašpar

Na rozhodnutí ministra Druckera odstúpiť zo svojej funkcie je jasne vidieť, kde sa v hierarchii moci nachádza on a kde policajný prezident Tibor Gašpar. Uviedol líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár.

„Toto je krásny príklad, akú silu má u nás táto štátna mafia. Keď si povie, že pre ňu je prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta Gašpara, tak je ochotná pre to obetovať aj novopečeného ministra vnútra,“ vyhlásil Kollár.

Milan Krajniak zo Sme rodina okomentoval na sociálnej sieti Druckerove rozhodnutie ako útek pred zodpovednosťou. „Ak teda verí (Drucker, poznámka red.), že Gašpar je OK, prečo potom odchádza?“ napísal.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #SNS #minister vnútra #Smer #rezignácia #Andrej Kiska #Tibor Gašpar #Igor Matovič #Andrej Danko #Peter Pellegrini #Anton Hrnko #Tomáš Drucker #Druckerova demisia