Žitný: Keď odstúpil minister, mal by aj policajný prezident

Bezpečnostný analytik Milan Žitný v rozhovore pre Pravdu v súvislosti s menom nového ministra vnútra povedal, že na túto pozíciu by mal prísť schopný politický manažér.

16.04.2018 17:36
debata (45)

Urobil minister vnútra Tomáš Drucker správny krok, že namiesto odvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara alebo dohody s ním o odchode odstúpil sám?

Toto neviem vyhodnotiť, je to otázka na ministra vnútra. Nepoznáme jeho motívy, on ich v skutočnosti nevysvetlil.

Milan Žitný, bezpečnostný analytik. Foto: Pravda, Luboš Pilc
Milan Žitný, bezpečnostná analytik Milan Žitný, bezpečnostný analytik.

Drucker hovorí, že odchádza preto, lebo nedokázal upokojiť situáciu po tom, čo je spoločnosť polarizovaná a nenašiel dôkazy, že by Gašpar zasahoval do vyšetrovania vraždy novinára a jeho partnerky. Nemal radšej Gašpara odvolať?

Na ministrovom mieste by som neodvolal policajného prezidenta v tejto situácii jednak preto, že ulica je hysterická a po druhé, na ten krátky čas, kým sa zmení zákon o výbere vedenia polície, vymenovať niekoho do funkcie policajného prezidenta s tým, že on asi s najväčšou pravdepodobnosťou aj tak skončí, je veľký nezmysel. Preto neodvolať Gašpara bolo logické a správne.

Bola chyba, že Drucker vôbec prijal funkciu ministra vnútra?

Neviem, minister musí povedať, na základe čoho sa rozhodol funkciu prijať.

V júni sa očakáva prijatie zákona, ktorý zavádza nový spôsob výberu policajného prezidenta a ďalších policajných funkcionárov. Dá sa predpokladať, že dovtedy Gašpar zostane vo funkcii?

V tejto situácii, keď už odstúpil minister, by mal abdikovať aj policajný prezident.

Koho by mal premiér navrhnúť ako nového ministra?

Mali by sme si zvyknúť, že žijeme v demokratickom štáte a nie v nejakej vojenskej totalite. Na post ministra vnútra či ministra obrany musí ísť schopný manažér. Stačí sa pozrieť do európskych štátov, napríklad do Nemecka. Vždy na odbornej pozícii je profík. To znamená náčelník generálneho štábu na obrane, policajný prezident v polícii. Samozrejme, v rezorte vnútra sú aj iné zložky. Minister je politický manažér rezortu.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Gašpar #policajný prezident #Milan Žitný #bezpečnostný analytik #Druckerova demisia