Niektoré právomoci Slovenského národného strediska pre ľudské práva prejdú na ombudsmana

Na verejného ochrancu práv prejdú podľa predloženého návrhu zákona niektoré kompetencie Slovenského národného strediska pre ľudské práva (National Human Rights Institution - NHRI).

19.04.2018 12:01
Mária Patakyová, ombudsmanka, verejná... Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv, Mária Patakyová, sa obrátila na Ústavný súd, aby preskúmal, či je zákon o miestnych daniach a poplatkoch za odvoz komunálneho odpadu v súlade s ústavou.
debata (1)

Ombudsman získa aj všetky súvisiace kompetencie a úlohy, ako to stanovujú Parížske princípy. Uvádza sa tak v novele zákona, ktorú Ministerstvo spravodlivosti SR predkladá do medzirezortného pripomienkového konania.

„Stredisko aj verejný ochranca práv teraz plnia úlohy v oblasti ochrany a presadzovania ľudských práv v SR. Návrhom sa pôsobnosť v oblasti ľudských práv sústreďuje u verejného ochrancu práv, s čím súvisí najmä posilnenie aktivít verejného ochrancu práv pri vydávaní odporúčaní a stanovisk, podieľanie sa na vzdelávaní, či zvyšovaní povedomia. Stredisku zostáva pôsobnosť v oblasti nediskriminácie. Naďalej by plnilo úlohy národného orgánu na podporu rovnakého zaobchádzania v zmysle antidiskriminačných smerníc Európskej únie (Equality Body) so súčasným posilnením jeho kompetencií tak, aby boli v súlade so štandardmi pre národné Equality Body, ktoré vypracovala Európska sieť inštitúcii presadzujúcich rovnaké zaobchádzanie“, vysvetľuje ministerstvo spravodlivosti.

Medzinárodná koordinačná komisia pre národné ľudskoprávne inštitúcie ako aj viaceré výbory OSN, Komisár Rady Európy pre ľudské práva a Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (Rada Európy) opakovane odporúčajú Slovenskej republike prijatie takých opatrení, ktoré zabezpečia, že slovenské NHRI bude v plnom súlade s Parížskymi princípmi. Parížske princípy sú princípy vzťahujúce sa na status národných inštitúcií a v medzinárodno­právnom priestore predstavujú minimum, ktoré musí byť splnené pri zriadení národnej inštitúcie pre ľudské práva a následne aj pri jej ďalšom fungovaní.

Pri vypracovaní návrhu zákona ministerstvo spolupracovalo so strediskom ako aj s kanceláriou verejnej ochrankyne práv.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #ombudsman #verejný ochranca práv