Rozbieha sa tretí ročník súťaže pre ochrancov seniorov

Starších ľudí pribúda, nie vždy však cítia primeraný záujem spoločnosti. Upozorniť na to sa opäť podujali organizátori súťaže o ocenenie Senior Friendly - občianske združenia Klub Luna Senior Friendly a Bagar. Už do tretice sa chystajú odmeniť firmy, samosprávy, rôzne inštitúcie aj jednotlivcov, ktorí seniorom pomáhajú napríklad ponukou istých výhod, služieb, výrobkov, aktivít, možností pracovného uplatnenia či ďalších benefitov zvyšovať kvalitu života.

23.04.2018 15:00
opatera - starostlivosť - starší človek - senior Foto:
Ilustračná snímka.
debata (1)

Tretí ročník podujatia vyhlásia organizátori 26. apríla v Bratislave. Uzávierka prihlášok bude v druhej polovici septembra, ceny sa majú slávnostne odovzdávať približne o mesiac neskôr. Termíny spresnia na tlačovej konferencii v deň otvorenia súťaže.

„Cieľom nášho projektu je poukázať, aké dôležité je meniť mentalitu spoločnosti aj seniorov samotných. Chceme presadzovať filozofiu aktívneho starnutia a jeho podpory,“ uviedol prezident OZ Bagar Miloš Nemeček. Pripomenul, že problémy seniorov treba vnímať ako mimoriadne závažnú tému súčasnosti. „Demografický vývoj a starnutie populácie nadobúdajú ešte naliehavejší rozmer pri predlžovaní veku odchodu do dôchodku. V súvislosti so situáciou na trhu práce, a tiež s tým, že práve Slovensko je jednou z najrýchlejšie starnúcich krajín,“ zdôraznil Nemeček.

Ocenenie sa tentoraz bude udeľovať v štyroch kategóriách: samosprávy, vzdelávacie a zdravotnícke inštitúcie, veľké firmy a malé firmy vrátane živnostníkov. Zúčastniť sa však znovu budú môcť iba subjekty, ktoré nemajú starostlivosť o seniorov priamo v predmete činnosti. Zvláštna cena je určená pre osobnosti, ktoré pomáhajú napĺňať ciele projektu.

Podľa spoluorganizátora, ktorý je zároveň členom Rady vlády SR pre práva seniorov aj výkonného výboru Európskej únie seniorov, priniesli doterajšie dva ročníky veľký ohlas, záujem a množstvo prihlášok, čo umožnilo udeliť spolu tri desiatky ocenení Senior Friendly a čestných uznaní. „Pri prihlasovaní boli najaktívnejšie samosprávy. Ukazuje sa, že mestá, mestské časti a obce robia často pre starších občanov oveľa viac, ako je ich základnou povinnosťou,“ vyzdvihol Nemeček. Dodal, že ocenené boli tiež viaceré vzdelávacie a ďalšie inštitúcie a významné firmy ako napríklad Slovnaft, Duslo Šaľa, Slovalco či Poštová banka.

Šéf OZ Bagar pripomenul, že starnutie populácie patrí aktuálne k najväčším výzvam pre Slovensko aj celú Európu. „Vo vyspelých krajinách je už výrazne prítomná strieborná ekonomika, spojená s produktmi a so službami pre seniorov, ale aj vekový manažment, zameraný na prácu so staršími zamestnancami. Je najvyšší čas, aby sa takéto smerovanie výraznejšie presadzovalo aj u nás,“ uzavrel Nemeček.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Senior Friendly