Aj koniec apríla sa bude tváriť ako leto

Apríl pranostiku o pochabosti a výstrelkoch v počasí nenaplnil. Po studenom marci priniesol ustálené a pekné počasie a podobal sa skôr na leto. V takomto duchu sa s nami aj rozlúči. Pred nami je veľmi príjemný víkend, teploty by opäť mohli atakovať magickú tridsiatku.

28.04.2018 06:00
počasie, teplo, turisti, Koliba, Bratislava Foto: ,
Teplé a slnečné počasie, ktoré má vydržať aj počas víkendu, si už v piatok užili viacerí návštevníci bratislavskej Koliby.
debata

Teraz už možno takmer so stopercentnou istotou povedať, že tohtoročný apríl bude najteplejším v histórii meteorologických meraní od roku 1951. Doteraz tento prím patril roku 2009. Rekord však bude na niektorých meteorologických staniciach prekonaný nielen o desatiny, ale dokonca o celé stupne.

"V roku 2009 bola priemerná teplota v meteorologickej stanici v Hurbanove v apríli na úrovni 15,5 stupňa. Tohtoročný apríl ju o niekoľko desatín stupňa prekoná. Jeho teplý charakter bude výraznejší na ďalších meteorologických staniciach, najmä v severnejších častiach Slovenska.

Napríklad na stanici v Oravskej Lesnej platí rekord z roku 1961, keď bola priemerná teplota na úrovni 7,5 stupňa. Podľa analýzy, ktorú som pripravil zatiaľ do 25. apríla, bola na tej istej stanici priemerná hodnota teploty vzduchu 9,6, teda vyššia o viac ako dva stupne. A to máme pred sebou ešte niekoľko horúcich aprílových dní," zdôraznil klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavol Faško.

Vývoj počasia naznačoval, že najmä na začiatku uplynulého týždňa by mohla padnúť aj tropická tridsiatka. Nepadla. V pondelok neboli od nej ďaleko v Kamenici nad Hronom a v Gbelciach, kde namerali 29,5 stupňa. Faško hovorí, že od roku 1951 padli v apríli tridsiatky len v piatich rokoch – 1962, 1968, 2000, 2012 a 2013. Kým však v prvých troch sa tak stalo v apríli vždy iba raz na jednej meteorologickej stanici a v roku 2013 na troch staniciach, rok 2012 bol výnimkou. Vtedy boli tridsiatky zaznamenané hneď na desiatkach meteorologických staníc.

Pred nami sú dva veľmi teplé víkendové dni a taký bude aj pondelok. Teplota sa bude opäť šplhať k tridsiatke, tá by podľa Faška padnúť nemala. „Objavia sa dva faktory, ktoré budú proti. Oblačnosť a južný až juhovýchodný vietor, ktoré budú vzostup teplôt pribrzďovať,“ zdôraznil. Aj budúci týždeň budú mať teploty vzduchu letné parametre, teda okolo 25 stupňov. Pribúdať však majú kopovité oblaky, z ktorých môžu vzniknúť prehánky, dokonca aj búrky.

Koniec týždňa nám pripomenul, že apríl je jarný mesiac. Vo štvrtok sa prechodne ochladilo a iba na krajnom východe prekročila teplota dvadsať stupňov. Na mnohých miestach pršalo a napríklad v Bratislave na Kolibe spadlo takmer desať milimetrov zrážok. V piatok sme sa zobudili do chladnejšieho rána, niekde nechýbali ani prízemné mrazy.

„Mrazíky sa objavili miestami vo vyšších, ale aj v nižších nadmorských výškach. Napríklad v Kuchyni na letisku 5 centimetrov nad zemou namerali –3,6 stupňa. Vo výške dvoch metrov už bolo +2,2. Ale trebárs v Lieseku na severnej Orave bolo –0,5 stupňa nameraných aj dva metre nad zemou. Päť centimetrov nad zemských povrchom tam bolo –4,8 stupňa,“ pripomenul Faško.

Nedočkavých záhradkárov vystríha, aby ani v najbližších dňoch nepodľahli pokušeniu a nevysádzali teplomilné rastliny. Výhľadovo sa podľa neho ešte môže ochladiť v čase zamrznutých, teda na Pankráca, Serváca, Bonifáca a Žofiu, čo bude o dva týždne. Priesady paprík či paradajok treba sadiť podľa Faškovho odporúčania až okolo 15. mája.

Tohtoročná peľová sezóna je pre alergikov kritická. „Kvitne jaseň, hrab, začal kvitnúť buk a dub, pribúda aj peľ ihličnanov. Druhové spektrum peľu v ovzduší sa zas mení a kumulácia peľu alergiologicky významných druhov znamená pokračujúcu veľkú záťaž pre alergikov,“ uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici pre agentúru SITA. Hoci peľová sezóna brezy vyvrcholila a množstvo jej peľu v ovzduší klesá, na väčšine územia bude ešte dosahovať alergiologicky významné koncentrácie.

Bude prevládať peľ buka a duba a začínajú kvitnúť ihličnany. „Čo možno v tomto období považovať za neobyčajné a navyše pre alergikov veľmi nepríjemné je začínajúca peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých. Vlani začali kvitnúť až v druhej polovici mája,“ dodala Lafférsová.

Ako bude

  • Sobota 28. apríl - Jasno až polojasno. Oteplenie. Denné teploty 22 až 27, nočné 7 až 1 stupeň.
  • Nedeľa 29. apríl - Polooblačno až oblačno. Veľmi teplo. Nočné teploty 15 až 11, denné 24 až 29 stupňov.
  • Pondelok 30. apríl - Polooblačno, veľmi teplo. Veterno, miestami prehánky alebo búrky. Nočné teploty 16 až 11, denné 23 až 29 stupňov.
  • Utorok 1. máj - Polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Nočné teploty 15 až 9, denné 20 až 26 stupňov.
  • Streda 2. máj - Polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Nočné teploty 13 až 7, denné 21 až 27 stupňov.
(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #apríl