Úhyn dravcov nemá konca

Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku potvrdili ďalší podozrivý nález uhynutého dravca - samičky sokola sťahovavého v hniezde. Ide o vtáka, ktorý je chránený zákonom, jeho spoločenská hodnota je 5 530 eur.

30.04.2018 15:00
dravec, hniezdo, sokol sťahovavý Foto:
Hniezdo sokola sťahovavého bolo ťažko dostupné.
debata

„Dňa 28. apríla som kontrolovala hniezdo sokola sťahovavého v blízkosti obce Tekovská Breznica. Cieľom bolo zistiť, či je lokalita obsadená párom, ktorý už mal v tomto období vychovávať mláďatá. Na hniezde som z diaľky zbadala jedinca chráneného živočícha – sokola sťahovavého, ktorý ležal nepohnute v hniezde, nereagoval. Toto správanie je neprirodzené, zostala som v šoku, pretože bolo zrejmé, že sokol je mŕtvy,“ informovala Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

Kontaktovala preto políciu a Štátnu ochranu prírody SR. Aj za účasti veterinárneho lekára obhliadli miesto nálezu. Potvrdil sa nález uhynutej dospelej samice sokola sťahovavého v reprodukčnom veku. „Prítomní zástupcovia Štátnej ochrany SR uviedli, že v období na začiatku hniezdneho obdobia pozorovali v lokalite celý pár sokola sťahovavého, teda samca aj samicu, a predpokladáme, že tento pár tu aj zahniezdil.

Veterinárny lekár prevzal uhynutú samicu na analýzu a zistenie prípadného cudzieho zavinenia úhynu. Do úvahy prichádza aj prirodzený dôvod, napríklad v dôsledku ochorenia, to je však málo pravdepodobné. Príčinou mohla byť napríklad otrávená návnada, ktorú niekto umiestnil do okolia hniezda, podobne, ako sa to potvrdilo minulý rok na východnom Slovensku. Páchateľom bol chovateľ holubov,“ priblížila Deutschová.

Ochrana dravcov na Slovensku podala trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania ochrany živočíchov, keď páchateľom hrozí odňatie slobody aj na niekoľko rokov. „Iba za niečo viac ako mesiac – od začiatku marca do polovice apríla 2018 – bolo odhalených neuveriteľných šesť prípadov a úhyn 59 chránených druhov, v celkovej spoločenskej hodnote 92 540 eur.

V krajine sa objavili jedovaté návnady, nebezpečné i pre človeka či domáce zvieratá, aj preto sme spustili iniciatívu Všetci za dravce,“ uzavrela Deutschová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úhyn dravcov #sokol sťahovavý #chránený druh