Pellegrini v Berlíne: Vietnamci mohli zneužiť pohostinnosť Slovenska

"Na žiadnych dokumentoch, ktoré som mohol vidieť, sa nenachádzalo meno dotyčnej osoby," povedal premiér Peter Pellegrini ešte pred prijatím u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na margo údajného únosu významného vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka cez Slovensko späť do Vietnamu.

02.05.2018 13:39 , aktualizované: 20:36
merkelová, pellegrini Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a šéf slovenskej vlády Peter Pellegrini v Berlíne.
debata (125)

„Jediné, čo sa mohlo stať by bolo, že bola zneužitá pohostinnosť Slovenska a servis, ktorý sme vietnamskej strane poskytli. Takým spôsobom sa dotyčný mohol dostať na palubu, ale nič nenasvedčuje tomu, že to tak bolo,“ uviedol predseda vlády pred svojou návštevou Nemecka.

Predseda vlády je na jednodňovej zahraničnej pracovnej ceste v Nemeckej spolkovej republike. Spolková kancelárka Angela Merkelová prijala jeho pozvanie na návštevu Slovenska. Pellegrini to oznámil v stredu po stretnutí s Merkelovou v jej úrade. Návšteva sa uskutoční na jeseň, šéfka nemeckého kabinetu sa zúčastní rokovania krajín visegrádskej štvorky vo formáte V4 + Nemecko.

Pellegriniho najprv prijal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. S Merkelovou premiér rokoval okrem bilaterálnych aj o aktuálnych európskych témach, medzi nimi o príprave viacročného finančného rámca.

Ministerstvo si predvolá vietnamského veľvyslanca

Pellegrini avizoval, že ministerstvo zahraničných vecí si na vysvetlenie predvolá vietnamského veľvyslanca na Slovensku. Premiér tiež prípad rieši so slovenskou tajnou službou. Hovorca rezortu diplomacie Peter Susko potvrdil, že stretnutie s vietnamským veľvyslancom bude vo štvrtok.

Pellegrini prisľúbil maximálnu súčinnosť Berlínu a zdôraznil, že rieši situáciu teraz, lebo momentálne ju má na stole.

"Hovorili sme o tomto prípade a spolupracujeme na výmene informácií. Žiadali sme o objasnenie záležitosti. V rámci súdneho konania v Nemecku chceme mať všetky informácie,“ povedala Merkelová.

Slovenský rezort diplomacie už s vietnamským veľvyslanectvom o celej situácii komunikoval, tvrdí hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

K únosu malo dôjsť minulý rok v lete počas návštevy vietnamského ministra vnútra pre bezpečnosť generála To Lama v Bratislave. Slovensko vietnamským predstaviteľom poskytlo vládny špeciál, v ktorom sa mal vraj prepraviť aj unesený podnikateľ, bývalý šéf štátnej stavebnej spoločnosti Trinh Xuan Thanh. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa v tom čase stretol s predstaviteľmi Vietnamu, hovoril o znepokojení a pobúrení, ak by sa tieto správy potvrdili.

O okolnostiach celého prípadu informoval nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktorý si pritom kládol otázku, či Slovensko pomáhalo pri únose. Slovenská strana to dôrazne odmietla. Delegácia z Vietnamu mala priletieť do Viedne, ale nakoniec pristála v Prahe. Vzhľadom na túto zmenu a následný program generála To Lama v Moskve, rezort vnútra mal svojim partnerom poskytnúť vládny špeciál z Prahy do Bratislavy a z Bratislavy do Moskvy.

Merkelová aj o Kuciakovi

Nemecko očakáva, že Slovensko urobí všetko preto, aby vyšetrilo vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Po stretnutí s Petrom Pellegrinim to uviedla Angela Merkelová. Skonštatovala, že okolnosti, za ktorých prevzal vedenie vlády po Robertovi Ficovi , neboli jednoduché. Myslí si však, že Slovensko robí všetko pre vyšetrenie vraždy novinára Kuciaka.

Kancelárka ocenila orientáciu Slovenska na EÚ

Predsedovia vlád sa okrem bilaterálnych otázok dotkli aj viacerých európskych tém. Merkelová ocenila orientáciu Slovenska na Európsku úniu, spoločnú európsku budúcnosť i rovnaké postoje v otázke menovej únie. S Pellegrinim sa rozprávala aj o novom programovacom období, kde má Nemecko podľa jej slov taktiež za cieľ rozvíjať myšlienku kohézie.

Spoločnou je i snaha spolupracovať s tretími krajinami pri ochrane vonkajších hraníc EÚ. Rozdielnosť názorov Merkelová konštatovala naopak pri téme migrácie. To označila za dôvod na zotrvanie v kontakte a zbližovanie pohľadov pred júnovým summitom EÚ.

O Nordstreame 2 aj o clách USA na oceľ a hliník

Lídri diskutovali aj o plynovode Nordstream 2, ktorého prevádzka sa dotkne okrem Ukrajiny aj Slovenska. Merkelová v tejto súvislosti poďakovala Slovensku za to, že umožňuje spätný tok plynu smerom na Ukrajinu. Hovorilo sa aj o clách, ktoré zavádzajú USA na dovoz hliníka a ocele. Snahou Nemecka pritom je, aby výnimky neboli predlžované iba o mesiac, ale aby boli trvalejšieho charakteru, prezentovala kancelárka.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Vietnam #Angela Merkelová #Frank-Walter Steinmeier #Peter Pellegrini #kauza únosu Vietnamca