Talianske školy zatvárajú brány deťom bez povinného očkovania

Talianske školy a škôlky začali vylučovať zo svojich tried deti, ktorým rodičia nezabezpečili povinné očkovanie. Opatrenie sa ako prvých dotklo štyroch detí v materských školách v oblasti Turína na severe krajiny. Podľa agentúry ANSA tak ide o prvé dôsledky zákona o povinnom očkovaní, ktorý presadila ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzinová.

02.05.2018 20:10
debata (15)

Riaditeľka dvoch turínskych materských škôl Elena Cappaiová upovedomila rodičov dvoch detí, že pre ich ratolesti zostávajú brány zariadenia uzavreté do uskutočnenia nápravy.

„Taký je zákon,“ povedala Cappaiová. „A nebudú môcť nič robiť, kým nedostanem doklady, ktoré potvrdzujú, že zákon dodržiavajú,“ dodala.

Rovnaký krok urobila aj škôlka v obci Collegno neďaleko Turína. Naopak podľa ANSA škôlka a škola vo Valle d'Aosta ešte umožnila príchod ôsmich neočkovaných detí.

Talianski zákonodarcovia schválili povinné očkovanie detí proti desiatim chorobám vlani v júli okrem iného pod vplyvom výrazného nárastu počtu prípadov osýpok.

Deti v školskom veku majú podstupovať vakcináciu okrem iného proti osýpkam, zápalu mozgových blán, tetanu, detskej obrne, mumpsu a čiernemu kašľu.

Rodičia, ktorí svojich potomkov očkovať nenechajú, riskujú pokutu do výšky 500 eur.

Oproti roku 2016 Taliansko o rok neskôr zaznamenalo trojnásobný počet ochorení osýpkami. Podiel dvojročných detí, ktoré sú očkované proti tejto nákazlivej chorobe, sa znížil z viac ako 90 percent pod 80 percent. Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie by zaočkovanosť pritom mala byť 95-percentná a vyššia.

Proti zákonu niekoľko týždňov protestovali jeho odporcovia, ktorí tvrdia, že vo väčšine krajín Európskej únie očkovacie povinnosť nie je. Kvôli obavám z vedľajších účinkov očkovania odmietajú v Európe a v USA očkovať svojich potomkov desiatky tisíc rodičov.

Protest proti povinnému očkovaniu v talianskom Ríme vo februári 2018.
15 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #očkovanie #osýpky #legislatívna zmena