Hasiči dohášajú zbytky rozsiahleho požiaru v Tatrách

Pri dohášaní požiaru vo Vysokých Tatrách, ktoré komplikuje nedostupný vysokohorský terén, budú hasiči pokračovať aj počas sobotňajšieho dňa. V priebehu piatkovej noci bol vykonávaný monitoring požiaru, ktorý sa už ďalej nerozširuje.

05.05.2018 11:01 , aktualizované: 11:30
SR Poprad požiar hasiči les Kežmarské Žľaby Foto: ,
Lesný požiar v masíve Stežky na rozhraní Vysokých a Belianskych Tatier na snímke z 3. mája 2018.
debata (1)

Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ, momentálne na mieste udalosti zasahujú hasiči špecializovanej pozemnej hasičskej jednotky na zásahy v prírodnom prostredí s technikou, príslušníci zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom a dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava, Štrba a Spišský Štiavnik. Dnešné práce budú spočívať najmä v dohášaní ohnísk a prekopávaní tlejúcich kmeňov.

Po štyridsiatich hodinách od vypuknutia požiaru, ktorý ohlásili pracovníci sadiaci stromčeky, sú Tatry opäť sprístupnené turistom. „Horská záchranná služba už sprístupnila všetky turisticky značené chodníky, ktoré boli kvôli požiaru dočasne uzavreté,“ informoval riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Rozsiahly požiar lesa v Kežmarských žľaboch, hasili od štvrtku od 14. hodiny, lokalizovaný bol v piatok krátko pred 11. hodinou. V troch ohrozených dolinách zasahovalo aj dvadsať horských záchranárov, ktorí evakuovali odhadom 800 až 1 200 turistov.

V teréne zasahovalo viac ako 80 hasičov, a to z hasičských staníc v Poprade, Vysokých Tatrách, Kežmarku, Levoči, Mengusovciach, Prešove a z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred dva vrtuľníky. Pravdepodobnou príčinou požiaru bol ľudský faktor.

Chodníky sú otvorené

Horská záchranná služba informovala, že od soboty sú otvorené všetky turistické chodníky, ktoré boli vo Vysokých Tatrách z dôvodu lesného požiaru dočasne uzatvorené.

Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove uviedol, že na požiarovisku majú stále hasičov, ktorí dohášajú niektoré pne stromov. Predpokladajú, že práce by mohli ukončiť v sobotu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Tatry