Rezort školstva pretriedi medzinárodné vedecké projekty

Ministerstvo školstva plánuje upratať v medzinárodných projektoch slovenských vedcov. Chce zistiť, ktoré zahraničné spolupráce majú pre našich vedcov zmysel.

10.05.2018 15:00
Martina Lubyová, ministerka školstva Foto: ,
Martina Lubyová.
debata (2)

Tie, o ktoré výskumníci neprejavia záujem, plánuje ukončiť. Odborníci oceňujú najmä snahu o adresnejšie a efektívnejšie smerovanie peňazí do vedy a výskumu.

Na členstvá a partnerstvá Slovenska v rámci medzinárodných projektov ide zo štátneho rozpočtu takmer 36 miliónov eur. Vedci však často nevedia, do ktorých zahraničných spoluprác sa môžu zapojiť, pretože sú ich desiatky. Rezort preto v rámci vedeckého výskumu plánuje zverejniť ich zoznam. „Potom budeme pozorovať, o ktoré projekty je záujem a zvážime, ktoré medzinárodné organizácie sú pre nás zaujímavé. Ostatné spolupráce zredukujeme,“ naznačila ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS).

Najväčší záujem je o projekty v ESA (Európska vesmírna agentúra) a v CERN-e (Európska organizácia pre jadrový výskum). „Chceme motivovať našich vedcov, aby sa viac zapájali do projektov ESA, keďže vesmírne projekty sú progresívne,“ dodala Lubyová. Peniaze, ktoré sa ušetria pri pozastavení neefektívnych projektov, chce investovať adresnejšie. „Podporíme excelentné tímy, aby mali väčšiu šancu dostať sa do medzinárodných projektov,“ vysvetlila.

Vedci iniciatívu ministerstva vítajú. „Získavať financie pre vedu je náročné, niekedy to je krutý boj,“ konštatuje Vladimír Bužek z Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied. Dodáva, že veda má veľa systémových problémov. „Politici sa sťažujú, že vedci nemajú pri projektoch dostatočnú návratnosť, ale to sa nedá bez podpory špičkových tímov,“ zdôraznil odborník. Snahu rezortu investovať viac do excelentnosti oceňuje. „Je to významný krok, za posledných dvadsať rokov sa o takomto niečom vo vede vôbec nehovorilo,“ teší sa Bužek. Zároveň upozorňuje, že na seriózny výskum bude potrebný väčší balík, ako je súčasných 36 miliónov eur.

Odborníci dnes spolupracujú na projektoch s Ruskom, Čínou, Izraelom, so Srbskom či Francúzskom. Peniaze na vedecko-technickú spoluprácu idú aj na výskumy realizované spoločne s Taiwanom, Kóreou alebo Rakúskom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #veda a výskum #Martina Lubyová