Ťažko postihnutí a ich opatrovatelia si prilepšia

O hendikepovaných občanov sa prioritne nemajú starať dobročinné organizácie, ale štát.

11.05.2018 13:27
richter, fico, tomáš Foto: ,
Zľava: Minister Ján Richter, komisárka pre ľudí so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská, predsedníèka Výboru NR SR pre sociálne veci Alena Bašistová, predseda strany Smer Robert Fico, predseda Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Branislav Mamojka a poslanec NR SR Erik Tomáš.
debata

Ten ich musí aj aktivovať a motivovať, aby sa napríklad nemuseli obávať krátenia príspevkov, ak si nájdu prácu. Taká je filozofia pozmeňovacích návrhov k prerokovávanej novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP), ktoré chcú na rokovanie sociálneho výboru predložiť poslanci Smeru.

„Chceme, aby zákon jasne potvrdil, že si neželáme, aby boli ťažko zdravotne postihnutí predmetom charity, ale aby boli centrom záujmu štátu,“ vyhlásil po piatkovom stretnutí so zástupcami organizácií ŤZP osôb a ich komisárkou Zuzanou Stavrovskou predseda Smeru Robert Fico. Novelu parlament v stredu posunul do druhého čítania, rokovať sa o nej bude opäť na júnovej schôdzi. Ak prejde, účinná by mala byť od 1. júla.

Expremiér spresnil, že pozmeňovacím návrhom by sa napríklad opatrovateľský príspevok mal zvýšiť v základnej sume o 120 eur, čiže na 369,36 eura, čo je o 50 percent viac oproti súčasnému. A postupne by sa mal ďalej zvyšovať. „Dávame jasný signál, že do roku 2020 chceme, aby bol tento príspevok na úrovni čistej minimálnej mzdy, to je náš záväzok,“ sľúbil Fico. Pripomenul, že minimálna mzda bude na budúci rok nad 500 eur a v roku 2020 asi vo výške 540 až 550 eur.

Matkám, ktoré opatrujú postihnuté deti a teraz dostávajú k opatrovateľskému príspevku navyše paušálnych 50 eur, by sa paušál takisto mohol zvýšiť, konkrétnu sumu však Fico nespomenul. Ako v tejto súvislosti doplnil minister práce Ján Richter (Smer), príspevky na opatrovanie už po novom nebudú naviazané na životné minimum, ale stanovia sa pevnou sumou, s možnosťou každoročného zvýšenia vládnym nariadením.

Ďalej Fico oznámil, že príspevok na osobnú asistenciu by sa mal k polroku zdvihnúť z 2,78 na 3,80 eura na hodinu. Pri súčasnej sadzbe, zdôraznil, ľudia nemajú záujem robiť asistentov. „Chceme hodinovú sadzbu výrazne zvýšiť,“ dodal. Pritom v apríli kabinet bez pripomienok schválil vládny návrh novely zákona, ktorý počítal so zvýšením sadzby iba o štyri centy, na hodinových 2,82 eura. Avizované zdvihnutie asistenčného príspevku podľa Fica zo štátneho rozpočtu odčerpá 17 až 18 miliónov eur. „Budeme patriť medzi absolútnych premiantov v krajinách V4,“ vyzdvihol bývalý premiér.

Ďalší pozmeňovací návrh by mal zo zákona odstrániť terajšie krátenie príspevku na asistenciu, ak príjem ŤZP osoby presahuje štvornásobok životného minima. „Toto ustanovenie je proti našej filozofii. Chceme ľudí aktivovať, motivovať,“ zdôvodnil Fico. Podľa neho je síce momentálne medzi 9 800 poberateľmi príspevku iba 350 hendikepovaných s takým vysokým príjmom, no, ako dodal, „nepozerajme sa na to len ekonomicky“. Takisto, ako avizoval, by zo zákona mala vypadnúť redukcia príspevku v prípade, ak postihnuté dieťa chodí na viac ako 20 hodín týždenne do školy.

Stavrovská po stretnutí vyslovila nádej, že doterajší striktný zákon sa zmení tak, že podmienky na priznanie kompenzačných príspevkov budú pre postihnutých dostupnejšie. „Dnes reálne hrozí, že hodinová odmena osobných asistentov by bez úpravy išla pod hranicu hodinovej minimálnej mzdy. Som preto rád, že zástupcovia širokého spektra mimovládok predostreli členom sociálneho výboru konkrétne požiadavky, napríklad na navýšenie tejto sadzby aspoň na 140 percent hodinovej minimálnej mzdy, a tiež na neskúmanie príjmu ŤZP osoby, pokiaľ ide o tento príspevok. Treba však dodať, že tieto požiadavky nie sú nové a ako zástupcovia relevantných neziskoviek voláme najmä po systémových zmenách v oblasti kompenzácií,“ komentoval návrhy Marek Machata, prezident Asociácie organizácií zdravotne postihnutých občanov SR.

Agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #príspevok #ŤZP #postihnutie