Šéfka komory sestier Lazorová: Za kritikou ministerky Kalavskej si stojíme

Doteraz sa neurobila žiadna zásadná zmena pre to, aby sa do systému dostalo viac zdravotných sestier. Tvrdí to prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

12.05.2018 14:00
Iveta Lazorová Foto: ,
Iveta Lazorová.
debata (18)

Mrzí ju, že sestry a pôrodné asistentky sú stále málo akceptované. Každoročne je 12. máj označovaný za Medzinárodný deň sestier a komora pri tejto príležitosti slávnostne oceňuje sestry a pôrodné asistentky. Tento rok ide o jedenásty ročník a ocenenie Biele srdce dostane 27 sestier z celého Slovenska. Denník Pravda je mediálnym partnerom tejto udalosti.

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská po svojom predchodcovi Tomášovi Druckerovi opravila niektoré nedostatky, napríklad v rezidentskom programe. Čo hovoríte na jej prvé kroky?

Priznám sa, že kroky, ktoré pani ministerka urobila od svojho nástupu do úradu, zatiaľ pre sestry a pôrodné asistentky veľa zmien nepriniesli. Pozitívne vnímame skôr jej medializované vyhlásenie, v ktorom deklarovala snahu o pokračovanie v začatých projektoch, ktoré sa naštartovali za ministra Druckera, hlavne zákon o dlhodobej starostlivosti či štandardizácia ošetrovateľských postupov, rovnako ako projekt Centier integrovanej starostlivosti alebo práca na katalógu zdravotníckych výkonov.

Nemrzí vás teraz kritika jej osoby? Vaša komora nesúhlasila s jej nomináciou, obrátili ste sa aj na prezidenta Andreja Kisku, aby Kalavskú nevymenoval do funkcie.

Naša kritika na osobu pani ministerky bola založená na našich osobných skúsenostiach počas jej pôsobenia na poste štátnej tajomníčky na ministerstve zdravotníctva a za tým si stojíme. Očakávame, že pani ministerka ako štátny úradník by mala konať ako profesionál, a preto veríme, že pri riešení akýchkoľvek otázok bude brať do úvahy argumentáciu zástupcov odborníkov z oblasti ošetrovateľstva. Mrzí nás, že sestry a pôrodné asistentky sú stále málo akceptované a k otázkam ošetrovateľstva sa vyjadrujú osoby alebo skupiny osôb, ktoré nerozumejú ošetrovateľstvu, pričom ich názory sú často vypočuté.

V čom sú najväčšie problémy v tejto oblasti?

Máme tu nedostatok sestier a pôrodných asistentiek, z čoho pramení mnoho problémov, napríklad zlé pracovné podmienky sestier – veľa nadčasov, málo času na oddych, veľa pacientov na jednu sestru v zmene, nízke platy a pod. Trpí hlavne pacient, lebo kvalitu, ktorú očakáva, nemôže dostať.

Neurobila sa žiadna zásadná zmena pre to, aby sme ich do systému dostali viac, okrem snahy povýšiť zdravotníckych asistentov v kompetenciách čo najvyššie tak, aby sme sa mohli tváriť, že sestry nahradíme „polovičnými sestrami“ a všetko je v poriadku. Zabúdame však na to, že sa pohybujeme v európskom priestore, kde je jasne zadefinovaná pozícia sestry a pôrodnej asistentky, ktoré asistentom nenahradíme.

Ministerka vyhlásila, že plánuje zvýšiť mzdy sestrám aj ďalším zdravotníckym pracovníkom. Malo by sa tak stať už tento rok. Nie je to ústretový krok?

Nemyslíme si, že je to ústretový krok. Je to nevyhnutný krok, ak tu ešte nejaké sestry chceme v blízkej budúcnosti mať.

O koľko by sa mala sestrám zvýšiť mzda?

Keďže sme osobne s pani ministerkou o tom nehovorili, vieme iba z médií, že by to malo byť niekde okolo 10 percent, čo reálne znamená asi 75 eur v hrubom u registrovanej sestry a pôrodnej asistentky. Netreba zabúdať na to, že ceny tovarov a služieb rastú z roka na rok o vyše 6 percent, takže reálne nepocítia sestry veľkú zmenu, pretože naša mzda sa vyratúva za predchádzajúce dva roky.

Aký by mal byť napríklad plat sestry v nemocnici?

Máme za to, že mzda by sa mala dnes vzhľadom na náročnosť práce a na odbornosť pohybovať aspoň na úrovni priemernej mzdy v národnom hospodárstve za posledný rok, čo je dnes 954 eur.

Nemocnice nemajú peniaze na vyššie mzdy. Kde by ich mohli nájsť?

Je potrebné si uvedomiť, že zdravotníctvo môže fungovať, iba ak tu máme v potrebnej kvalite a v potrebnom množstve tých, ktorí sa starajú o pacientov – zdravotníkov. V zdravotníctve sa točí biznis za vyše 5 miliárd eur, ale ak nezaplatíme ľudí, ktorí občanom prinavracajú zdravie, potom nemá také zdravotníctvo zmysel. Teda, zmysel má, ale iba pre určitých podnikateľov, ale nie pre pacientov, ak sa o nich nebude mať kto starať.

zväčšiť Iveta Lazorová (vľavo) spoločne s profesorkou... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Iveta Lazorová Anna Eliášová Iveta Lazorová (vľavo) spoločne s profesorkou Annou Eliášovou z minuloročnej slávnosti odovzdávania ocenenia Biele srdce.

Prvá ministerská sestra odstúpila zo svojej funkcie preto, lebo sa jej nedarilo presadiť návrhy, ktoré by pomohli sestrám. Dnes je v tejto funkcii Darina Dányiová. Darí sa jej viac? Aké s ňou má komora vzťahy?

Nová riaditeľka odboru ošetrovateľstva nastúpila na svoju pozíciu iba pred dvomi mesiacmi a je to krátky čas na to, aby sme mohli hodnotiť jej pôsobenie. Myslím, že naše vzťahy sú dobré a verím, že spolupráca bude na vysokej profesionálnej úrovni.

Po systémovej zmene volajú aj pôrodné asistentky.

Po zmene v pôrodnej starostlivosti už nevolajú iba pôrodné asistentky, ale aj samotné ženy a verím, že sa spoločným tlakom podarí zmeniť dnes už prežitý systém, v ktorom rozhoduje lekár, nie žena, a v ktorom pôrodné asistentky nemajú priestor na uplatnenie svojich schopností a kompetencií.

V minulosti chodievali pôrodné asistentky do domácnosti za mamičkou tesne po pôrode. Mala by sa takáto „služba“ obnoviť?

Ono v podstate táto služba funguje, niektoré pôrodné asistentky sa tomu venujú, ale iba v malom rozsahu, pretože nie je hradená z verejného zdravotného poistenia, resp. je uhrádzaná iba poisťovňou Union. Nie každá žena má na to financie, aby si dokázala za túto starostlivosť zaplatiť.

Aké zlepšenie by mohla priniesť?

Je to oblasť, ktorá nie je dostatočne pokrytá pôrodnými asistentkami vzhľadom na jej potrebu, ale opäť je to vinou zle nastaveného systému, pretože starostlivosť o bábätko, predchádzanie komplikáciám pri dojčení či samotná podpora dojčenia by mali byť prioritou. Mali by sme si brať príklad z krajín, kde to funguje, napr. Holandsko, severské krajiny, Nemecko, a nemusíme vymýšľať ani objavovať nič nové. Samozrejme, netreba zabúdať, že návštevy pôrodných asistentiek v domácnosti u tehotných či u žien po pôrode boli bežné aj u nás do konca 90. rokov.

Na Slovensku vznikajú nové odbory Spoločné odbory Slovenska, do ktorých patria aj sesterské spoločne s policajnými či z automobilky Volkswagen. Myslíte, že pomôžu sestrám k vybojovaniu lepšieho postavenia viac ako súčasné odbory?

Myslím, že to bude pre naše odbory prospešné, ale to záleží na lídroch. Neviem, aké podmienky budú dohodnuté a aké ciele si stanovia.

V zdravotníctve sa točí biznis za vyše 5 miliárd eur, ale ak nezaplatíme ľudí, ktorí občanom prinavracajú zdravie, potom nemá také zdravotníctvo zmysel.

Aj tento rok bude komora udeľovať ocenenia Biele srdce. Aká je hlavná myšlienka?

Každoročne sa oslavuje Medzinárodný deň sestier 12. mája, v deň narodenia zakladateľky moderného ošetrovateľstva Florence Nightingaleovej, anglickej šľachtičnej, ktorá zasvätila život pomoci chorým, ale zároveň odvážne presadzovala dôležitosť ošetrovania chorých. Ona sama sa snažila ukázať, že nielen medicína, teda samotná liečba pacienta, ale aj podmienky, v akých sa pacient nachádza – čistota prostredia, ruky personálu, pacientovo psychické rozpoloženie, jeho viera, rodina a iné faktory – majú vplyv na jeho uzdravovanie. Medzinárodná rada sestier – celosvetová organizácia sestier ICN – udeľuje preto ocenenie Biele srdce ako symbol prelínania sa všetkých farieb tak, ako sestry prijímajú všetkých pacientov bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú, bez rozdielu rasy, bez rozdielu náboženstva. Slovenská komora sestier udeľuje ocenenie svojim členom a členkám za ich významný prínos pre ošetrovateľstvo či pre našu stavovskú organizáciu.

Kedy sa slávnosť bude konať a koľko sestier bude ocenených?

Slávnostné odovzdávanie ocenení bude v piatok 18. mája v Hoteli Senec za prítomnosti pozvaných hostí z oblasti zdravotníctva, ako aj predstaviteľov komory z celého Slovenska. Tak ako po iné roky sa bude udeľovať ocenenie v troch kategóriách: sestra v praxi, sestra manažérka a sestra pedagóg. Nezabudli sme ani na cenu za celoživotné dielo. Spolu oceníme 27 sestier a pôrodných asistentiek. Ocenené prijme aj prezident republiky Andrej Kiska v pondelok 21. 5. v Prezidentskom paláci. Prezident Kiska zároveň prevzal záštitu nad týmto výnimočným podujatím.

Iveta Lazorová

Pochádza z Prešova. Po maturite na gymnáziu vyštudovala na Strednej zdravotníckej škole (SZŠ) v Michalovciach odbor ženská sestra a na prešovskej SZŠ získala vyššie odborné vzdelanie v odbore diplomovaná pôrodná asistentka. V roku 2009 skončila štúdium ošetrovateľstva na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, kde získala titul magister ošetrovateľstva.

Pracovala na gynekologicko-pôrodníckom oddelení NsP J. A. Reimana v Prešove na rôznych pozíciách – pôrodná asistentka pri lôžku, staničná pôrodná asistentka, neskôr v nemocnici v Levoči ako vedúca pôrodná asistentka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. V roku 2010 absolvovala špecializačné štúdium manažmentu v ošetrovateľstve na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave aj intenzívnu starostlivosť v gynekológii a pôrodníctve.

Venovala sa tiež mimopracovným činnostiam: psychofyzickej príprave na pôrod, externe vyučovala na strednej zdravotníckej škole aj na Prešovskej univerzite. V Slovenskej komore sestier a pôrodných asistentiek pôsobí od roku 2002. V roku 2010 sa stala viceprezidentkou, v roku 2013 prezidentkou. Snem ju opätovne na štyri roky zvolil do tejto funkcie v roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Iveta Lazorová #Andrea Kalavská