Nik z vládneho špeciálu nebol dobitý, povedal Hrnko o únose Vietnamca

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť vzal na vedomie správu ministerky vnútra Denisy Sakovej k zapožičaniu lietadla Leteckého útvaru MV SR delegácii Vietnamskej socialistickej republiky v roku 2017.

15.05.2018 13:30 , aktualizované: 16:01
debata (10)

Všetci členovia vietnamskej delegácie, ktorí využili slovenský vládny špeciál, mali diplomatické pasy, prešli schengenskou kontrolou a do lietadla nikto nenastupoval spútaný alebo pod hrozbou násilia, uviedla ministerka vnútra. Výbor si ministerku predvolal v súvislosti s medializovanými informáciami o únose vietnamského podnikateľa z Nemecka, pričom pri skutku mohol byť podľa nemeckých médii využitý slovenský vládny špeciál zapožičaný vietnamskej delegácii.

„My sme troška zhrození, sme troška rozladení z toho, že nás niekto obviňuje, že by sme mohli byť zneužití. Určite slovenská strana vylučuje, že by akýmkoľvek spôsobom vedome participovala na takomto nejakom trestnom čine,“ uviedla ministerka Saková Zároveň zdôraznila, že trestný čin sa odohral v Nemecku a v Nemecku sa vo veci vedie aj trestné konanie. „Momentálne prišiel aj dopyt z nemeckej strany, o čom viem, lebo letka ministerstva vnútra patrí priamo pod ministra, a sú oslovení stevardi a členovia letky, aby boli vypočutí, čo sa týka jednotlivých osôb a správania sa jednotlivých osôb na palube,“ povedala. Ministerka dodala, že podľa jej informácií bola atmosféra na palube lietadla príjemná. „Všetci spokojne večerali a nebol náznak žiadnej paniky ani žiadnej hrozby,“ dodala

Gašpar: NAKA informácie dostala v novembri

„Ministerstvo vnútra informáciu, že išlo o únos Vietnamského občana obdržalo v januári,“ povedala po výbore ministerka Denisa Saková s tým, že orgány činné v trestnom konaní ju ale mohli mať aj skôr. „Dňa 8. novembra minulého roku bolo doručené preložené právne dožiadanie z Nemecka od Generálneho spolkového prokurátora, v ktorom je už popis skutku a informácia, že sa asi stal trestný čin. NAKA, ktorá vybavuje medzinárodnú právnu pomoc 8. novembra tieto informácie obdržala od Generálnej prokuratúry a okresnej prokuratúry ,“ doplnil ministerku prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

„Nikto nepodceňuje, čo sa udialo a treba to vyšetriť, Treba ale oddeliť tie závažné skutočnosti, ktoré sa očividne udiali, a vyjasniť, kto je za čo zodpovedný, od všelijakých špekulácií a bulvarizácie. Sú to naozaj vážne veci,“ komentoval kauzu únosu minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s tým, že so žiadosťou o vysvetlenie si pozvali aj vietnamského veľvyslanca, ktorý mal „veľmi jednoznačne zodpovedať otázky, ktoré sa s týmto prípadom objavili.“

Podľa ministra je to tak závažná vec, že ak sa ukáže zneužitie Slovenska zo strany Vietnamu, bude to mať negatívny dopad na naše bilaterálne vzťahy. Vietnamská strana stále ministerstvu plne neodpovedala a zo strany rezortu zahraničia boli preto urgovaný. „Nenecháme to bez odozvy,“ zdôraznil Lajčák, ktorý nechcel bližšie špecifikovať ďalšie kroky ministerstva.

"Všetky osoby boli riadne skontrolované a žiadna z nich nevyzerala, že by bola dobitá, alebo spútaná, povedal o kontrole vládneho špeciálu Anton Hrnko zo Slovenskej národnej strany.

„Považujem za nepravdepodobné, že by slovenská strana bola vedome zapojená do únosu vietnamského občana,“ reagoval Milan Krajniak z opozičného hnutia Sme rodina.

Unesený Trinh Xuan Thanh bol predsedom predstavenstva a predsedom štátnej stavebnej spoločnosti. Dvakrát ho odsúdili za doživotie pre korupciu. Uniesli ho z Nemecka do Vietnamu 23. júna 2017 a politickí analytici sa domnievajú, že za únosom bol výsledok boja o moc v Komunistickej strane Vietnamu. Za hlavného podozrivého a vodcu únosu sa považuje generál Hung.

Denisa Saková počas štvrtkovej (10.5.) Hodiny otázok uviedla, že vietnamská delegácia spájaná s kauzou únosu ich občana Trinh Xuan Thanha z Nemecka do vlasti prešla na bratislavskom letisku riadnou hraničnou kontrolou, teda stotožnením cestujúcich s ich cestovným dokladom. Videozáznam z toho však už nie je.

Lajčák povolal Le Hong Quanga na konzultácie, má sa hlásiť v stredu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru) povolal do ústredia na konzultácie Le Hong Quanga (chargé d‘affaires Slovenska vo Vietname, vietnamského pôvodu) Le Hong Quang ktorý pôsobí na ambasáde v Hanoji. Ako uviedol Lajčák počas utorkového zasadnutia Zahraničného výboru NR SR, hlásiť sa má v stredu (16.5.). Výbor zasadal v súvislosti so zavlečením vietnamského občana do vlasti.

„Vietnamský občan bol unesený z Berlína a našiel sa vo Vietname. To sú vážne skutočnosti a my sme si aj preto predvolali vietnamského veľvyslanca na ministerstvo a požiadali sme ho, aby nám vietnamská strana veľmi jednoznačne zodpovedala na otázky v súvislosti s týmto prípadom, ktoré sa zjavili,“ povedal Lajčák. Zároveň doplnil, že ak sa preukáže, že SR bola zo strany Vietnamu zneužitá, bude to mať negatívny dopad na bilaterálne vzťahy krajín. Zároveň potvrdil, že vietnamská strana zatiaľ neodpovedala. „V ostatných dňoch sme už urgovali vietnamského veľvyslanca. Je jasné, že to nenecháme bez odpovede,“ dodal.

Lajčák zároveň potvrdil, že Quang sa nestane veľvyslancom. „Je vyslaný ako ekonomický diplomat,“ dodal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #brannobezpečnostný výbor NR SR #Denisa Saková #kauza únosu Vietnamca