Prostredník prišiel definitívne o možnosť učiť

Evanjelický teológ Ondrej Prostredník, ktorý sa vlani verejne zastal práv sexuálnych menšín, definitívne prišiel o možnosť učiť. Generálny súd zamietol jeho žiadosť o vrátenie kánonickej misie, ktorú mu odobral Zbor biskupov ako reakciu na teológovo vystúpenie počas Dúhového pochodu. Prostredník plánuje požiadať o pomoc civilné súdy.

15.05.2018 20:00
debata (31)

Najvyšší evanjelický cirkevný súd v utorok rozhodol, že odňatie kánonickej misie Prostredníkovi bolo zo strany biskupov v poriadku. Odborník už viac nebude môcť vyučovať evanjelickú teológiu na teologických fakultách. „Dôvody verdiktu sme sa nedozvedeli. Bolo nám povedané, že všetko sa dozvieme priamo v písomnom vyhotovení rozsudku, čo považujem za dosť neštandardné,“ zhodnotil Andrej Terem, advokát Prostredníka. Súd dal za pravdu biskupom v plnom rozsahu. „V rámci cirkevného konania nemáme záležitosť už ako riešiť, nie je tu opravný prostriedok,“ pripomenul Terem. Preto zvažuje ďalšie právne kroky. „Uvažujeme aj nad tým, že sa obrátime na civilné súdy,“ naznačil Terem.

Zbor biskupov je s rozsudkom spokojný. „Hodnotím ho ako spravodlivý. Počítala som s tým, že aj prvostupňový súd zamietne žalobu, čo sa nestalo, preto som si nebola istá, ako sa teraz zachová Generálny súd,“ komentovala verdikt zástupkyňa biskupov Anna Drobná. Dištriktuálny súd vo Zvolene totiž vo februári dal za pravdu Prostredníkovi, voči čomu sa biskupi odvolali. Teológ bol z rozhodnutia súdu sklamaný.

Stopka takmer po dvadsiatich rokoch

„Generálny súd týmto potvrdil právomoc biskupov rozhodovať o vysokoškolských učiteľoch aj bez toho, aby sa o spornej otázke viedla akademická diskusia na pôde cirkvi a s fakultou,“ skonštatoval Prostredník. Možnosť učiť mu totiž bola odobratá bez predchádzajúceho disciplinárneho konania. „Stratil som kvalifikáciu učiť na Bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského, aj na akejkoľvek inej teologickej fakulte,“ dodal, pričom na UK pôsobil takmer dvadsať rokov. Čomu sa bude venovať, ešte nie je jasné. „Do tejto chvíle som dúfal, že sa to zmení, takže som neuvažoval nad ďalšími možnosťami,“ vysvetlil Prostredník.

Rozhodnutie súdu označil aktivista Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv za zlú správu. „Považujem to za nesprávne rozhodnutie, ktoré bude len ďalej podporovať homofóbne nálady v spoločnosti,“ mieni Weisenbacher. Verdikt číta tiež ako formu zastrašovania. „V budúcnosti by som sa obával, že je to negatívny precedens, ktorý sa bude pravdepodobne podpisovať aj na zhoršovaní spoločenského diskurzu o týchto témach,“ dodal.

Prípad sa ťahal od leta

Cirkevné súdy riešili Prostredníkov prípad už takmer rok. Po tom, čo vlani v lete odznel jeho prejav počas Dúhového pochodu na podporu práv sexuálnych menšín, sa v septembri od neho biskupi dištancovali. Odňali mu tiež možnosť učiť na univerzite. Teológ sa koncom minulého roka obrátil so žiadosťou o zrušenie biskupského rozhodnutia aj na Dištriktuálny súd vo Zvolene. Ten mu vo februári dal za pravdu. Biskupi sa preto odvolali na Generálny súd.

Rozhodnutie biskupov stálo Prostredníka miesto na Bohosloveckej fakulte UK. Škola sa spočiatku za neho postavila a na jej pôde pôsobil od septembra ako výskumný pracovník. Minulý týždeň však pre vypršanú zmluvu musel odísť úplne.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #evanjelická cirkev #Ondrej Prostredník #Univerzita Komenského v Bratislave #LGBTI+