Ako rozhodnutie Andreja Kisku ovplyvní súboj o prezidentský úrad? (Otázky a odpovede)

Zásadne. Na jeho verdikt vyčkávali politické strany, respektíve potenciálni kandidáti práve preto, že Kiska mal podľa prieskumov najväčšie šance opätovne obsadiť prezidentskú stoličku.

15.05.2018 19:24
debata (135)

Z toho hľadiska získali pre seba komfortnejší priestor. Samotnú úroveň zápasu ovplyvní to, aká bude kvalita kandidátov, ktorí sa predstavia verejnosti. Určite však bude rozhodujúce, koho vyberú najsilnejšie politické strany.

Má šancu osobnosť, ktorá stojí mimo politických kruhov?

V prípade Andreja Kisku pred štyrmi rokmi sa ukázalo, že áno. Vtedy však kandidoval premiér a predseda najsilnejšej strany Smer Robert Fico, čo výrazne mobilizovalo jeho oponentov a určilo aj priebeh a výsledok celého súboja. Táto situácia sa už nezopakuje. V nedávnych prezidentských voľbách v ČR takáto nezávislá tvár v súboji s politickým matadorom prehrala. Otázkou je, či Slovensko má osobnosť mimo politických kruhov, ktorá dokáže spájať a naviazať takú silnú podporu, aby vyhrala. Určite má, ale nie je to typ ľudí, ktorí by v tejto chvíli chceli vstúpiť do politiky. Tiež je otázne, ako bude verejnosť vnímať nestraníckeho kandidáta, ktorý však bude kandidovať so silnou straníckou podporou.

Určí zápas o prezidenta výsledok parlamentných volieb v roku 2020?

Každé voľby, či už prezidentské, regionálne, komunálne, sú testom pre politické strany vo vzťahu k verejnosti a ich voličom. Do parlamentných volieb však po prezidentských zostane ešte rok a v jeho priebehu môže dôjsť k rôznym zvratom a nečakaným situáciám. Tie budú takisto testovať politické strany a ich popularitu. Do hry môžu vstúpiť aj nové subjekty a strhnúť časť verejnosti, čo môže mať vplyv na výsledok volieb a to, ktorý tábor získa väčšinu v Národnej rade a zostaví vládu.

Bude Andrej Kiska ďalej aktívne politicky pôsobiť?

Podľa jeho vyjadrenia to chce. Neznámou je len forma, ako to urobí. Zdá sa však, že v tejto chvíli to nemá ešte ani on sám presne definované, keďže si vo vyhlásení protirečil. Na jednej strane nekandidovanie odôvodnil potrebou súkromia, na druhej strane vyslal jasný signál, že „je k dispozícii“ a chce byť nápomocný. Je zjavné, že chce držať v napätí vládne strany, vyslal odkaz opozičným stranám, najmä však novým subjektom, ktoré sa môžu snažiť využiť jeho popularitu na dosiahnutie lepšieho výsledku vo voľbách. Nedá sa však vylúčiť aj to, že sa nakoniec z politiky úplne stiahne.

Mohli mať na rozhodnutie Kisku nekandidovať vplyv aj prebiehajúce kauzy, ktorým čelí?

To vie len prezident a on svoje rozhodnutie odôvodnil inak. V každom prípade, skôr môžu mať vplyv na to, že si v politike necháva otvorené zadné dvere.

© Autorské práva vyhradené

135 debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #Andrej Kiska