Kuciakova kolegyňa z Česka musela odovzdať mobil

Investigatívnej českej novinárke Pavle Holcovej, ktorá pracovala so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom na kauzách, vzali naši policajti mobil. Príkaz na odobratie telefónu podpísal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Úrad tvrdí, že Holcová ho odovzdala dobrovoľne.

16.05.2018 16:43 , aktualizované: 19:13
debata (569)

Novinárka však na svojom blogu upozornila, že policajti takto môžu získať citlivé informácie, ktoré nesúvisia s dvojnásobnou vraždou. Zastali sa jej aj vydavatelia tlače a šéfredaktori viacerých médií, ktorí pripomenuli, že chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce.

Holcová na blogu na internetovej stránke investigace.cz opísala, ako tento utorok v pozícii svedka vypovedala na Slovensku v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Išla som z vlastného presvedčenia a ochotná povedať slovenskej NAKA čokoľvek, čo by im pomohlo s vyšetrovaním,“ napísala žurnalistka.

Asi po štyroch hodinách výsluchu si vyšetrovateľ podľa nej vyžiadal jej telefón. Holcová ho odmietla dať, a tak jej ukázali pripravený „Príkaz na uchovávanie a vydanie počítačových údajov“, ktorý podpísal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. „Tiež ma vyšetrovatelia upozornili, že pokiaľ nebudem spolupracovať, môžu mi dať pokutu až do výšky 1 650 eur a telefón mi aj tak môžu odobrať,“ uviedla.

Holcová ďalej píše, že policajtom ponúkla kópiu komunikácie s Jánom, to im však nestačilo. „Chceli mať kópie všetkých mojich konverzácii, ktoré sa odohrali po vražde. Doteraz mi nie je jasné, ako by citlivé údaje z iných káuz, ktoré v rámci medzinárodnej siete investigatívnych novinárov OCCRP riešime, mohli pomôcť k riešeniu vraždy. Na týchto dátach ale vyšetrovatelia trvali,“ poznamenala.

Úrad špeciálnej prokuratúry reagoval, že novinárka telefón odovzdala dobrovoľne, čo potvrdila aj podpisom zápisnice. „Po tom, ako bol príkaz doručený dotknutej osobe, ktorá s takýmto úkonom súhlasila, počas úkonov smerujúcich k realizácii vyhotovenia požadovanej kópie časti údajov, dotknutá osoba výslovne prehlásila, že dobrovoľne vydáva mobilný telefón pre potreby trestného konania,“ informovala hovorkyňa úradu Jana Tökölyová. Podľa Tökölyovej časť komunikácie z telefónu môže napomôcť pri vyšetrovaní predmetného trestného činu, a nejde o porušenie práv novinárky.

Vydavatelia protestujú

„K postupu polície v prípade novinárky Holcovej vydali protestné stanovisko vydavatelia tlače a šéfredaktori viacerých médií. Argumentujú tým, že môžu byť ohrozené zdroje jej informácií. "Pritom chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce,“ píšu v otvorenom liste. Polícia a prokuratúra musia podľa nich jasne vysvetliť svoj postup voči žurnalistke. Žiadajú tiež ministerstvo kultúry, aby v reakcii na udalosti posledných mesiacov pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti dnešnej úpravy.

Advokát Stanislav Pavol vysvetlil, že pokiaľ má polícia príkaz od prokuratúry, musí človek mobil odovzdať. „V príkaze však musí byť presne špecifikované, aký rozsah má byť poskytnutý, aké konkrétne údaje, na aké účely,“ dodal Pavol. Napríklad, ak chceli policajti z mobilu esemeskovú komunikáciu, nestačí uviesť všeobecne, v príkaze musia byť uvedené konkrétne osoby. V opačnom prípade človek nemusí telefón alebo počítač poskytnúť. Ak človek telefón polícii dá, ale príkaz je nesprávne vypísaný, potom zistenia, ktoré polícia z mobilu získa, sa nemôžu použiť ako dôkaz.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

569 debata chyba
Viac na túto tému: #výsluch #NAKA #vražda novinára Jána Kuciaka #pavla holcová