Ministri majú prísť ľudskoprávnemu výboru povedať riešenia situácie so syfilisom

Ministri vnútra, zdravotníctva, práce a tiež rómsky splnomocnenec majú prísť parlamentnému ľudskoprávnemu výboru povedať, čo robia pre riešenie problému so šírením syfilisu v okrese Trebišov a s podozreniami o tamojšej detskej prostitúcii. Počíta s tým uznesenie, ktoré hlasmi koalície a opozície schválil výbor.

16.05.2018 16:38
debata (15)

„Očakávame, že nám predstavia konkrétny program, s ktorým idú zakročiť v tejto situácii v danom okrese. Je to medzirezortná téma, preto žiadame viacerých ministrov,“ vysvetlila Natália Blahová (SaS), ktorá uznesenie navrhla. Ministri by mali prísť na rokovanie výboru v júni.

Chorobnosť na syfilis je v okrese Trebišov 16-krát vyššia ako v celej SR. Epidemiologická situácia vyhodnotená za rok 2017 vykazuje chorobnosť 108,4 prípadu na 100-tisíc obyvateľov. Ochorenie sa vyskytuje aj vo vekovej skupine do 18 rokov. Problematickou pri šírení tohto ochorenia je trebišovská rómska osada. Médiá pred časom informovali aj o podozreniach z prostitúcie detí.

Výbor si tiež vyžiadal od ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd) správu o úspešnosti súdnych rozhodnutí týkajúcich sa maloletých detí. Správu má predložiť do 1. septembra.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #syfilis #Ľudskoprávny výbor