Po krátkej prestávke sa vráti leto

Po dočasnom ochladení nás čakajú príjemnejšie teploty. V najbližších dňoch sa opäť môžeme tešiť na leto. No tropické tridsiatky prídu zrejme až v júni.

19.05.2018 06:00
počasie, leto, slnko Foto: ,
Víkend bude teplý, taký bol už aj piatok v Bratislave.
debata (3)

Po veľmi teplom apríli a začiatku mája sme sa uplynulý týždeň precitli do nižších, no na toto ročné obdobie normálnych teplôt. Ak niekto hovoril o citeľnom ochladení, nemal pravdu. Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško konštatuje, že sme sa len vrátili do májového normálu.

„Ak sa niekomu zdalo, že v minulých dňoch bolo zima, pripomenul by som mu rok 2012. Vtedy 18. mája bol ráno na väčšine územia mráz, dokonca aj na juhu Slovenska. Vo výške piatich centimetrov nad zemou namerali v Piešťanoch mínus 4,7 a v Hurbanove mínus 6,3 stupňa. Mrzlo aj vo výške dvoch metrov nad zemou. V Kuchyni na letisku bolo mínus 2,5, v Dudinciach mínus 1,6 stupňa. Mráz poškodil stromy a mal vplyv na úrodu,“ pripomenul Faško.

V piatok 18. mája v tomto roku v Piešťanoch ráno namerali 12,1 a v Hurbanove 11,4 stupňa. Takže hovoriť o chladnom počasí v minulých dňoch je pritiahnuté za vlasy. Faško spomína, že na viacerých miestach Slovenska sa skončilo aj obdobie sucha. Najviac pršalo na východe, keď napríklad v Trebišove spadlo v prvých štyroch dňoch uplynulého týždňa 36 milimetrov zrážok. Dopriate bolo aj vysušenému severu, kde už hrozili v dôsledku sucha požiare.

„Určite spokojnejší sú už trebárs v Oravskej Lesnej, kde za posledných jedenásť dní spadlo 97 milimetrov zrážok. Boli aj oblasti, kde sa vyskytli prehánky i búrky, no napršalo pri nich veľmi málo. Príkladom je Rimavská Sobota, kde za predchádzajúcich jedenásť dní spadlo len päť milimetrov zrážok,“ zdôraznil klimatológ.

Tento víkend teploty pôjdu nahor, naše územie bude pod vplyvom výbežku tlakovej výše a bude svietiť viac slnka. Pritom bude pofukovať vietor a aj naďalej hrozia prehánky a búrky. „Cez víkend by teplota mala zostať pod úrovňou 25 stupňov. Rána aj na začiatku budúceho týždňa budú chladnejšie. V priebehu týždňa však budú teploty stúpať na hodnoty okolo 27 stupňov,“ predpokladá Faško.

Klimatológ schladzuje predčasný optimizmus tých, ktorí netrpezlivo čakajú na návrat tridsiatok. Takýchto teplôt by sme sa už v tomto mesiaci nemuseli dočkať vôbec a vrátia sa k nám až v júni. „V druhej polovici nasledujúceho týždňa sa opäť mierne ochladí, keď nás bude ovplyvňovať predný okraj tlakovej výše, ktorá bude v priestore medzi Britskými ostrovmi a Škandináviou a od severu k nám začne prúdiť chladnejší vzduch,“ zdôrazňuje Faško.

Zároveň upokojuje, že nepôjde o žiadne dramatické ochladenie, stále budeme v teplotách primeraných tomuto ročnému obdobiu. „Ak už nebudú v máji tropické teploty, je to len dobre. Známa pranostika hovorí, že studený máj, v stodole raj. Máj síce až tak studený nebude, no nebude ani veľmi horúci, čo je po zrážkach z uplynulých dní dobrá správa aj pre poľnohospodárov a záhradkárov,“ dodal Faško.

Ako bude

Sobota 19. mája – Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 12 až 7, denné 20 až 25 stupňov.

Nedeľa 20. mája – Jasno až polojasno. Ojedinele prehánky alebo búrky. Nočné teploty 12 až 7, denné 20 až 25 stupňov.

Pondelok 21. mája – Jasno až polojasno. Nočné teploty 7 až 2, ojedinele prízemný mráz, denné 21 až 26 stupňov.

Utorok 22. mája – Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky alebo búrky. Nočná teplota 12 až 7, denná 21 až 26 stupňov.

Streda 23. mája – Prevažne polooblačno, miestami prehánky alebo búrky. Nočné teploty 13 až 8, denné 20 až 26 stupňov.

(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #teploty