Nahrávka môže usvedčiť vrahov Cervanovej

Z českého bezpečnostného archívu vyniesol na svetlo novinár Martin Hanus zvukovú nahrávku výpovede korunnej svedkyne v prípade vraždy Ľudmily Cervanovej. Záznam sa po Nežnej revolúcii stratil z trestného spisu. Ide o výpoveď Viery Zimákovej, ktorá je dnes už mŕtva. A hoci svoje slová v procese spred takmer 40 rokov stiahla, nahrávka môže podporiť výrok súdu, ktorý uznal vinnými sedem Nitranov z únosu, znásilnenia a vraždy mladej medičky. Mediálna konšpirácia, ktorá týchto mužov stavala do pozície martýrov a nespravodlivo odsúdených, tak dostáva ďalšie trhliny.

22.05.2018 20:00
internáty, Bratislava, Mlynská dolina, vražda,... Foto:
Miesto pred vysokoškolskými internátmi v bratislavskej Mlynskej doline, na ktorom mladú medičku muži násilím vtiahli do auta.
debata (295)

O vražde Ľudmily Cervanovej bolo napísaných veľa článkov, niekoľko kníh a téma bola aj filmovo spracovaná. Martin Hanus až do minulého roka obhajoval názor, že Nitranov komunistický režim terorizoval a k vražde sa priznali pod nátlakom a hrozbou trestu smrti. Teraz priznal, že sa mýlil. Do rúk sa mu dostal operatívny spis vyšetrovacieho tímu, ktorý viedol pražský kriminalista Eduard Pálka. Uložený je v českom bezpečnostnom archíve v Kaniciach. Obsahuje aj magnetofónový záznam výpovede korunnej svedkyne Viery Zimákovej z februára 1980. V ten deň sa prvýkrát priznala, že bola svedkyňou zločinu.

Na Hanusovu knihu Hra sa skončila, ktorá sa venuje tejto tragédii, reagoval podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer). „Na rade je teraz prezident Andrej Kiska, ktorý by sa mal ospravedlniť matke zavraždenej študentky a slušným ľuďom za to, že sa na nedávnom otvorení klubu Pod lampou v decembri 2017 zabával s dvojicou odsúdených vrahov,“ vyhlásil Glváč. Na Kiskov prešľap vtedy upozornil aj denník Pravda. "Očakávam od hlavy štátu verejné vyhlásenie, v ktorom sa jednoznačne bude dištancovať od mediálnych obhajcov odsúdených vrahov, a to Štefana Hríba či Eugena Kordu, ktorí mu namočili ruky do krvi Ľudmily Cervanovej.

Ľudmila Cervanová. Foto: REPROFOTO: kniha Margity Cervanovej Případ Ľudmily Cervanové.
Ľudmila Cervanová Ľudmila Cervanová.

Ani prezident sa predsa nemôže na jednej strane dennodenne odvolávať na smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a hovoriť o slušnosti, no pritom sa nedištancovať od vrahov mladej nevinnej študentky. To nie je žiadna slušnosť, to je obyčajné farizejstvo," dodal Glváč. Vyzval aj organizátorov protestov Za slušné Slovensko, aby sa dištancovali od Hríba, pretože mu umožnili moralizovať na tribúne. Prezident na Glváčove slová pre Pravdu opäť nereagoval.

Nahrávka výpovede svedkyne Zimákovej bola súčasťou trestného spisu, po Nežnej revolúcii však zvukový záznam zmizol, zostal iba jeho písomný prepis. Pred vyšetrovateľom svedkyňa popísala, ako sa zúčastnila na „zábave“ siedmich mužov, ktorí v noci z 9. na 10. júla 1976 v Mlynskej doline v Bratislave násilím vtiahli do auta Ľudmilu Cervanovú a odviezli ju niekam do rodinného domu pri Bratislave. Na druhý deň ráno naložili študentku do auta a vyrazili smerom na Nitru. „Zastavili na neznámom mieste, dievča niekam odviedli, vrátili sa s tým, že vec je vybavená, a pokračovali v ceste na Nitru,“ píše sa v Hanusovej knihe.

Zimáková na súde napokon tvrdila niečo iné ako pred vyšetrovateľom. Ako naznačil bývalý novinár Peter Tóth v dvojdielnej knihe Kauza Cervanová, svedkyňa svoju výpoveď zmenila na základe zastrašovania vrahov. Oficiálne to však odôvodňovala tým, že k pôvodným tvrdeniam ju donútila polícia. To sa nepreukázalo. Nakoniec bola obžalovaná z krivej výpovede.

Tóth v dvojdielnej knihe nepochyboval o účasti siedmich mužov z Nitry na vražde študentky, zverejnil v nej aj prepis z výsluchu Zimákovej. Po tom, ako sa dostala na trh, sa ozvali ľudia z Čiech, ktorí avizovali, že vedia, kde je zvukový záznam. „Znovuobjavená zvuková nahrávka je dôležitá. Mala by byť dôkazom toho, že Zimáková nerozprávala pod tlakom, ale slobodne a dobrovoľne. A ak boli nejaké emócie, tak iba z toho, že opäť prežívala to, čo sa v osudnú noc stalo,“ zdôraznil bývalý novinár. Viera Zimáková zomrela v roku 2009.

V júli roku 1976 našiel okoloidúci v riečke Čierna voda v Kráľovej pri Senci mŕtvolu ženy. Ruky mala zviazané za chrbtom, spodnú časť tela obnaženú. O dva dni ju podplukovník letectva Ľudovít Cervan identifikoval ako svoju dcéru Ľudmilu, ktorú už niekoľko dní hľadali. Približne po roku sa vyšetrovanie vraždy zaseklo.

Preto sa mama Margaréta Cervanová obrátila na vtedajšieho prezidenta Gustáva Husáka. Vznikol nový tím operatívcov, ktorý viedol pražský kriminalista Eduard Pálka. Bol to on, kto upriamil pozornosť na tzv. nitriansku stopu. V roku 1981 boli Nitrania Roman Brázda, Miloš Kocúr, Milan Andrášik, Pavol Beďač, František Čerman, Stanislav Dúbravický a Juraj Lachman uznaní vinnými a odsúdení. Prokurátor žiadal aj tresty smrti, nakoniec však obžalovaní dostali tresty od 4 do 24 rokov.

Po revolúcii boli súdne konania obnovené, Nitranov však opäť uznali za vinných z vraždy. Ich sťažnosť zamietol nakoniec aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

© Autorské práva vyhradené

295 debata chyba
Viac na túto tému: #Kauza Cervanová #nahrávka