Poslanci si vypočujú správu komisárky pre deti Tomanovej

Poslanci NR SR si vypočujú Správu komisárky pre deti Viery Tomanovej za rok 2017. Už na rokovaní ľudskoprávneho výboru ju kritizovali opozičné poslankyne.

23.05.2018 08:41
debata (5)

Tie Tomanovej vyčítali, že sa v správe nevenuje aktuálnym témam a celá správa pôsobí veľmi povrchne. „Vo vašej správe sa nikde nenachádza problém umiestňovania rómskych detí do špeciálnych škôl, čo už potvrdila aj školská inšpekcia,” povedala predsedníčka výboru Anna Verešová z OĽaNO.

Tomanová tvrdila, že úrad má málo pracovníkov, a preto sa zaoberali len individuálnymi prípadmi, nie problematikou komplexne. „Pokiaľ ide o zaraďovanie detí do špeciálnych škôl, súhlasím, sú neoprávnené a v mnohých prípadoch dobrou starostlivosťou v rámci predškolského zariadenia sa dá predísť tomu, aby dieťa navštevovalo špeciálnu školu," povedala Tomanová s tým, že sa plánuje venovať aj reedukačným zariadeniam a spolupracuje so splnomocnencom vlády pre rómske komunity Ábelom Ravaszom. Uviedla, že sa zaoberala aj prípadom špeciálnej školy v Rokycanoch, v ktorej boli umiestnené aj zdravé deti.

„Neviem, či si dokážete uvedomiť, že dvanásť ľudí nevie zvládnuť takúto obrovskú problematiku,” zdôraznila Tomanová a dodala, že toto bude jej prioritou v roku 2019. Vo výročnej správe sa Tomanovej úrad podľa jej slov zameral na inú časť monitoringu ako v roku 2016. „Je to napríklad oblasť stravovania detí v detských domovoch a v školských zariadeniach,” povedala.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #detský ombudsman #Viera Tomanová