Slovenská vláda schválila nákup 25 kusov samohybných húfnic Zuzana 2

Ozbrojené sily SR budú vyzbrojené delostreleckým zbraňovým systémom 155 mm ShKH Zuzana 2. O jeho nákupe rozhodla v stredu vláda, ktorá schválila návrh realizácie projektu samohybných kanónových húfnic predložený ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS).

23.05.2018 12:09 , aktualizované: 15:19
debata (16)

Štát má v rokoch 2018 až 2022 nakúpiť 25 delostreleckých zbraňových systémov, ktoré sú produktom slovenského obranného priemyslu. Náklady na dodávky by pritom nemali prekročiť objem 175 miliónov eur s DPH. Druhá generácia húfnic Zuzana doplní 16 kusov húfnic 2000 Zuzana, ktoré armáda nakúpila v rokoch 1998 až 2000.

Gajdoš deklaruje, že zbraňový systém Zuzana 2 je technickými parametrami porovnateľný s delostreleckými zbraňovými systémami zavedenými vo vyspelých armádach členských štátov NATO. Je plne spôsobilý pre použitie v rámci operácií NATO, má zakomponované nové modernizačné prvky a technické vylepšenia, ktoré vyplynuli z prevádzky a používania predošlej generácie húfnic 2000 Zuzana.

Pred vládou nákup odobrila aj Bezpečnostná rada SR. Minister tiež zdôvodnil, že tento modernizačný projekt je v súlade s Dlhodobým plánom rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj OS SR s výhľadom do roku 2030 a tiež v súlade s programovým vyhlásením vlády. Podmienkou jeho prípravy je zabezpečenie participácie obranného priemyslu SR.

Výrazne sa zvýši palebná sila

Ministerstvo v materiáli informuje, že realizáciou projektu sa výrazne zvýši palebná sila ťažkej mechanizovanej brigády. Dodávky sú navrhnuté tak, aby bolo zabezpečené postupné doplnenie samohybných delostreleckých jednotiek s dôrazom na prioritu ich začlenenia a pôsobenia vo viacnárodných aliančných zoskupeniach.

Delostrelecká jednotka vyzbrojená týmto zbraňovým systémom má zabezpečiť presné a efektívne poskytovanie palebnej podpory v prospech mechanizovaných a motorizovaných jednotiek so schopnosťou ich nasadenia ako na vlastnom území, tak aj v rámci operácií NATO a EÚ.

Ministerstvo tiež zdôraznilo, že realizáciou projektu sa zvýši podpora exportného potenciálu slovenského obranného priemyslu SR, čím sa zabezpečí jeho konkurencieschop­nosť na svetových trhoch a možný predaj výrobku v zahraničí.

Cena jednej samohybnej húfnice je 6,068 milióna eur s DPH, v nej je aj súprava špeciálneho náradia a náhradných dielov. Dodávateľ vykoná aj certifikované zaškolenie a výcvik obsluhy systému, ktorého predpokladaná hodnota je do 300 000 eur s DPH. Z dôvodu udržania si spôsobilosti obsluhy bude delostreleckému oddielu dodaný simulátor na výcvik, ktorého predpokladaná hodnota je do 800 000 eur s DPH.

Samohybná kanónová húfnica Zuzana 2 je autonómny delostrelecký zbraňový systém so samočinným nabíjaním schopný zabezpečiť požadovaný účinok streľbou na podporu vojsk pri pozemných operáciách. Podľa materiálu ministerstva sa vyznačuje ďalekým dostrelom, presnosťou streľby, rýchlou prípravou na streľbu a veľkou manévrovateľnosťou.

Základným spôsobom streľby je nepriama streľba s využitím automatizovaných prostriedkov velenia a riadenia, sledovania, prieskumu a systému riadenia paľby s možnosťou využitia salvového režimu streľby. K prednostiam samohybnej húfnice patrí balistická ochrana, ochrana obsluhy proti účinkom zbraní hromadného ničenia a veľkým množstvom vezenej munície priamo v zbrani.

Gajdoš: Slovenské Zuzany 2 sú najlepšou voľbou pre Ozbrojené sily

Delostrelecký zbraňový systém Zuzana 2 je najlepšou voľbou pre Ozbrojené sily SR. Po zasadnutí vlády, ktorá v stredu schválila projekt nákupu 25 kusov takýchto samohybných kanónových húfnic v celkovej hodnote 175 miliónov eur, to skonštatoval minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Modernizáciu ťažkého delostrelectva odporučilo Slovensku NATO v súvislosti so zabezpečením záväzku, ktorým je vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády, ozrejmil potrebu nákupu šéf rezortu obrany. Húfnice Zuzana 2 poskytnú tejto brigáde potrebný palebný systém. Slovenskej armáde ich dodá štátna akciová spoločnosť Konštrukta-Defence. Priame zadanie vláda uprednostnila pred súťažou a možným nákupom zahraničnej bojovej techniky.

Orientáciu na domáci produkt minister zdôvodnil potrebou podporiť tunajší zbrojný priemysel, čo je aj prioritou jeho strany. Podľa Gajdoša je to dôležité s ohľadom na krízové situácie, akou je vojnový stav, keď je potrebné, aby mala krajina vlastnú domácu krízovú výrobu a mohla obnovovať straty. Ďalším dôvodom je snaha uplatniť slovenské Zuzany 2 v zahraničí.

„Náš delostrelecký systém má výhody a ja som hrdý na to, že naše podniky dokážu vyrobiť takýto svetový výrobok. Verím, že tým, že bude zavedený do Ozbrojených síl SR, bude splnená podmienka, aby ho ostatné členské štáty NATO nakupovali,“ uviedol počas tlačovej konferencie po rokovaní vlády.

Gajdoš zároveň odmietol, že by bol nákup predražený. Ohľadom konkurenčnej francúzskej húfnice Caesar uviedol, že jej cena by bola na úrovni 5,5 milióna eura, kým Zuzanu 2 štát nakúpi za celkovú cenu 6,064 milióna eur. Podľa ministra sú však niektoré parametre slovenského produktu lepšie.

Z celkovej sumy 175 miliónov predstavujú samotné húfnice necelých 152 miliónov eur. Zvyšok sú náklady na výcvik obsluhy húfnic, simulátor streľby, potrebné náhradné diely a delostrelecká munícia. Do armády by mali byť Zuzany 2 dodané v nasledujúcich štyroch rokoch (do roku 2022).

V úvode príde osem kusov do delostreleckého oddielu v Michalovciach. Doplnia 16 starších húfnic Zuzana 2000, ktoré má slovenská armáda vo výzbroji dve desaťročia. Ďalšie Zuzany 2 nahradia potom tento zastaraný zbrojný systém. Podľa ministra však Slovensko húfnice staršej generácie nevyradí, ale budú zrekonštruované a podrobia sa generálnej oprave. Jednu húfnicu Zuzana 2 dostane výcvikový prápor v Martine.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup vojenskej techniky #modernizácia slovenskej armády #samohybné húfnice #Zuzana 2