Zažijeme tropické dni

Riziko zrážok a búrok bude klesať, ortuť teplomera, naopak, stúpať. V posledné májové dni nás čakajú trópy. Zdá sa, že nielen tohtoročný apríl, ale aj máj bude patriť k najteplejším v histórii meteorologických meraní.

26.05.2018 08:00
počasie dáždnik dážď Foto: ,
Piatkové dopoludnie bolo v Bratislave zamračené a daždivé.
debata (7)

V posledných týždňoch kvárilo Slovensko sucho a výrazný deficit dažďa. Ostatné dni túto štatistiku zmenili. Konečne pršalo a na mnohých miestach sa vyskytovali aj búrky. Najmä vo štvrtok a v noci na piatok pršalo na niektorých miestach aj viac, ako je to únosné a v relatívne krátkom čase bol zaznamenaný vysoký úhrn zrážok.

Ako bude

  • Sobota 26. mája – Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť. Nočné teploty 15 až 10, denné 24 až 29 stupňov.
  • Nedeľa 27. mája – Premenlivá oblačnosť. Nočné teploty 17 až 12, denné 24 až 29 stupňov.
  • Pondelok 28. mája – Malá, cez deň prechodne zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 17 až 11, denné 24 až 30 stupňov.
  • Utorok 29. mája – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 18 až 12, denné 24 až 30 stupňov.
  • Streda 30. mája – Jasno až polooblačno. Nočné teploty 18 až 12, denné 25 až 31 stupňov.
(zdroj: SHMÚ)

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško zdôrazňuje, že napríklad v Kuchyni na letisku spadlo od štvrtkového popoludnia do piatkového rána 61,7 mm, čo je na tejto meteorologickej stanici druhý najvyšší denný úhrn májových zrážok v histórii meteorologických meraní od roku 1951. „Doteraz rekordná denná májová hodnota na tejto stanici sa viaže k roku 1951. Vtedy tam 10. mája za deň napršalo 62,8 milimetra,“ prezradil Faško.

Od štvrtka do piatka výrazne kropilo aj na ďalších miestach. V Plaveckom Petre napršalo podľa Faška 45 mm, v Kamanovej 42, v Siladiciach 40, na Skalnatom Plese 41, v Poprade 35,5 mm. V Popradskej časti Kvetnica bolo po daždi zaplavené koľajisko a museli odstaviť vlakovú dopravu.

Napriek hrozbe materiálnych škôd bol však podľa Faška dážď z posledných dní užitočný pre prírodu a vegetáciu, pretože ho veľmi potrebovali. „Zaiste by bolo lepšie, keby pršalo nielen pri búrkach, ale príroda nám nedáva na výber,“ konštatuje klimatológ.

Aj v ďalších dňoch sa budú vyskytovať búrky, no postupne ich do konca mája bude stále menej a menej a naopak, teploty pôjdu smerom nahor. „Už cez víkend bude na najteplejších miestach do 29 stupňov a dočkáme sa aj tropických tridsiatok. Počasie u nás bude pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sa bude nachádzať v priestore od Škandinávie smerom do Ruska a Ukrajiny a po jej zadnej strane k nám bude prúdiť teplý vzduch,“ zdôraznil Faško.

Aj vďaka tropickému koncu bude máj patriť historicky k najteplejším. A to sme prežili nadpriemerne teplý apríl. Faško je presvedčený, že viaceré meteorologické stanice zaznamenajú historicky najvyššie priemerné mesačné májové teploty vzduchu od roku 1951.

„Dokumentovať sa to dá aj štatistikou o počte letných dní, keď bola zaznamenaná teplota nad 25 stupňov. Pre zaujímavosť, v Bratislave na letisku bolo v apríli zaznamenaných desať letných dní. Za prvých 24 májových dní bol ich počet dvanásť a je vysoký predpoklad, že v ostatných šiestich májových dňoch pribudnú ďalšie a za máj ich bude nadpolovičná väčšina,“ podotkol ďalej klimatológ.

Budúci piatok bude v kalendári 1. júna, ktorý je aj Dňom detí. Bude teplo aj v tento deň? Faško je v súvislosti s týmto dátumom trochu opatrný. Síce hovorí, že teplo by byť malo, no pred budúcim víkendom sa opäť začnú viac vyskytovať mraky, prehánky a búrky. Takže nevylučuje, že deti budú na svoj deň potrebovať aj dáždniky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #tropické dni