Polícia vrátila Holcovej mobil, jeho ochranu neprelomila

Česká investigatívna novinárka Pavla Holcová už má svoj mobilný telefón. Polícia vysvetľuje, že neprelomila jeho ochranu a neskopírovala žiadne údaje, Nebolo to potrebné, pretože Holcová poskytla vyšetrovateľom kópiu komunikácie so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom.

05.06.2018 10:33 , aktualizované: 18:41
debata (68)
Pavla Holcová. Foto: Archív P. Holcová
Pavla Holcová Pavla Holcová.

V polovici mája Holcová odovzdala telefón slovenskej polícii, ale odmietla nainštalovať aplikáciu, pomocou ktorej by si polícia stiahla komunikácii medzi ňou a Kuciakom. Mala sa týkať pripravovaného článku o talianskej mafii na Slovensku, čo by mohol byť motív Kuciakovej vraždy.

„V pondelok svedkyňa (Pavla Holcová, pozn. red.) kópiu komunikácie pre potreby trestného konania poskytla v elektronickej podobe, preto nie je potrebné vyhotoviť kópiu z mobilného telefónu. Potvrdzujeme, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry 4. júna vrátil svedkyni mobilný telefón zaistený v trestnom konaní,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Dodala, že nedošlo k akejkoľvek manipulácii s mobilným telefónom alebo s jeho obsahom. „Orgány činné v trestnom konaní s predmetným telefónom žiadnym spôsobom ďalej nenakladali, a teda ani nedošlo k prelomeniu jeho ochrany a skopírovaniu údajov, uviedla Tökölyová. "Zdôrazňujeme, že cieľom získania uvedenej komunikácie bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. Predmetom preskúmania nikdy nemali byť údaje, ktoré s vraždou nesúvisia,“ prízvukovala Tökölyová.

Pre portál topky.sk Pavla Holcová povedala, že mobil je uložený v obálke a ona ho chce bez rozbalenia poslať forenzným technikom, aby sa pozreli, ako telefón vyzerá a či nenesie nejaké známky poškodenia. Už pri odovzdávaní telefónu totiž vyslovila obavu, že by sa polícia mohla dostať aj k ďalšej komunikácii a odhaliť zdroje, ktoré nie je povinná ako novinárka prezradiť. Úrad špeciálnej prokuratúry však oponoval, že telefón odovzdala dobrovoľne.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili 21. februára v rodinnom dome vo Veľkej Mači. Polícia pracuje s niekoľkými motívmi, ako najzávažnejšia sa javí možnosť, že bol zavraždený v súvislosti s novinárskou prácou. Holcová tesne pred vraždou úzko spolupracovala s Kuciakom a komunikovali spolu o pripravovanom článku, ktorý sa týkal talianskej mafie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka #pavla holcová