Evanjelici okolo Klátika vyzývajú na bojkot volieb

Čo voľby, to rozkol. Zmenu najvyššieho vedenia evanjelickej cirkvi sprevádzajú ostré vyhlásenia v čase, keď sa volia generálny biskup a dozorca. Ináč to nie je ani teraz, voľby sa začínajú v júni, pokračovať budú aj ďalší mesiac. Proti sebe stoja dve skupiny, jedna okolo dosluhujúceho generálneho biskupa Miloša Klátika a druhá, ktorá chce reformu "jednej z najrýchlejšie sa zmenšujúcich cirkví".

05.06.2018 15:45 , aktualizované: 17:52
debata (56)

Cirkevníci blízki Klátikovi chcú dosiahnuť vypísanie nových volieb. Nepáčia sa im kandidáti, ktorí sa dostali do užšieho výberu. Vyzvali všetkých veriacich, aby v prípade dvoch postov – generálneho dozorcu a dozorcu Východného dištriktu – vôbec nehlasovali. Ak by tak voliči urobili, zneplatnili by voľby.

O funkciu generálneho dozorcu sa uchádza Ján Brozman, ktorý je v súčasnosti starostom obce Drienovská Nová Ves. O post dozorcu biskupského úradu na východe Slovenska má záujem Ľubomír Pankuch, starosta obce Lipníky.

Sme rozbití, množstvo ordinovaných i neordinovaných je z rozličných dôvodov rozladených, zranených, izolovaných, postavených proti sebe.
Ivan Eľko

Výzvu na bojkot odôvodňujú tým, že porady, kde sa schvaľovali kandidáti, boli zneužité tak, aby sa zabránilo slobodnej voľbe spomedzi viacerých záujemcov. "Tak sa medzi kandidátov na generálneho dozorcu nedostal Imrich Lukáč, ktorý funkciu vykonával aj doteraz. Medzi kandidátov na generálneho biskupa sa nedostal biskup Východného dištriktu Milan Krivda. Medzi kandidátov na dozorcu Východného dištriktu nebol zaradený Jaroslav Mervart. Je zrejmé, že problémom, pre ktorý im bolo zabránené aktívne sa zúčastniť na voľbách, je ich nekompromisný postoj k neporiadkom v cirkvi, predovšetkým pri správe majetku ECAV,“ uvádzajú s tým, že voči vyškrtnutým kandidátom nebola podaná odôvodnená námietka.

Pod vyhlásením sú podpísaní napríklad Miloš Klátik, jeho manželka a evanjelická farárka Oľga Klátiková, generálny dozorca Imrich Lukáč, riaditeľ vydavateľstva Ľubomír Turčan.

"Je to veľmi zlý krok od našich predstaviteľov, porušili ním evanjelickú cirkevnú ústavu, " reagoval stručne na aktivitu Klátikovcov Brozman.

Zmenu najvyššieho vedenia evanjelickej cirkvi... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
miloš klátik Zmenu najvyššieho vedenia evanjelickej cirkvi sprevádzajú ostré vyhlásenia v čase, keď sa volia generálny biskup a dozorca. Proti sebe stoja dve skupiny, jedna okolo dosluhujúceho generálneho biskupa Miloša Klátika (na zábere) a druhá, ktorá chce reformu "jednej z najrýchlejšie sa zmenšujúcich cirkví".

O funkciu biskupa sa uchádzajú dve ženy a dvaja muži – Sidonia Horňanová, Katarína Hudáková, Ivan Eľko a Marián Kaňuch. Viacerí kandidáti kritizujú súčasné vedenie cirkvi. Katarína Hudáková doteraz pôsobila ako zástupkyňa biskupa Východného dištriktu. Súčasnú situáciu v cirkvi považuje za vážnu. „Charakterizuje ju silná polarizácia, ktorá ochromuje napredovanie,“ napísala vo svojom stanovisku ku kandidatúre s tým, že za svoju prvoradú úlohu v prípade zvolenia považuje nápravu vzťahov.

Ivan Eľko bol v roku 2017 zvolený za predsedu synody za ordinovaných. „Sme rozbití, množstvo ordinovaných i neordinovaných je z rozličných dôvodov rozladených, zranených, izolovaných, postavených proti sebe,“ píše v stanovisku k voľbe. Preto chce zabojovať o zmenu atmosféry. Zároveň priznáva, že ECAV je na Slovensku najrýchlejšie sa zmenšujúcou cirkvou.

Turbulencie a kauzy

Faktom je, že Klátik necháva za sebou rozdelených evanjelikov. Medzi kňazmi a veriacimi sú rozporuplné názory v otázke niektorých ľudských práv, k turbulenciám prispelo aj zopár káuz. V západných krajinách Európy má evanjelická cirkev modernejší a liberálnejší imidž. Na Slovensku ju však Klátik ťahal pod krídla konzervatívnych katolíckych kresťanov. V zásadných spoločenských otázkach tak stál v tieni arcibiskupa Stanislava Zvolenského.

Naposledy v tomto roku sa vedenie ECAV pridalo ku katolíckej cirkvi a odmietlo Istanbulský dohovor, ktorý sa venuje ochrane týraných žien. V spoločnom vyhlásení vyzvali vládu, aby stiahla podpis pod týmto medzinárodným dokumentom. Ich výzva sa čítala vo všetkých kostoloch. Nepresvedčila nielen časť evanjelikov, ale aj kňazov. Presbyterstvo zboru v bratislavskom Starom Meste vydalo opačné stanovisko ako vedenie vlastnej cirkvi.

V roku 2015 sa postavil Klátik a zbor biskupov za kontroverzné referendum o rodine, ktorého otázky boli naformulované tak, že upierali homosexuálnym párom uzavrieť manželstvo a adoptovať deti, podmieňovali tiež sexuálnu výchovu na školách súhlasom rodičov. Proti bol opäť bratislavský zbor v Starom Meste. Referendum sa skončilo fiaskom, k urnám prišlo len 21,41 percenta voličov. V neposlednom rade dôverou niektorých farárov zatriasli tri kauzy – Pavlús, Prostredník a Mucha.

Kauza Mucha

Kaplán Jakub Pavlús a teológ Ondrej Prostredník boli potrestaní za to, že vyjadrili iný názor na tradičnú rodinu a LGBTI komunitu ako ich cirkevní hodnostári. Pavlús, otec dvoch malých detí, prišiel o prácu na fare a Prostredník o učiteľské miesto na teologickej fakulte. Zatiaľ čo slovenská ECAV homosexuálne zväzky odmieta, viaceré európske evanjelické cirkvi ich požehnávajú a občas v nich žijú aj samotní farári a farárky.

Asi najviac cirkevné vody rozčerila kauza Mucha. Vlani v januári 500 členov cirkvi adresovalo vedeniu petíciu, aby odvolalo z funkcie duchovného Ivana Muchu. Málinský farár sa zviditeľnil po tom, čo si na sociálnych sieťach mal hľadať známosti a posielať im kontroverzné fotografie. Napísal aj knihu, podľa niektorých farárov v nej autor osočuje rad pracovníkov v cirkvi. Generálne presbyterstvo petícii vo februári 2017 nevyhovelo. Jeho siedmi členovia uviedli stanovisko, v ktorom sa nestotožnili s týmto výsledkom.

Voľby v ECAV sa konajú každých šesť rokov, tohto roku v termínoch 17. júna, 24. júna alebo 1. júla. Vo funkciách končia generálny biskup Miloš Klátik a generálny dozorca Imrich Lukáč.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Evanjelická cirkev augsburského vyznania #voľba dozorcu #Východný dištrikt