Ďalší útok na cudzinca pri Obchodnej ulici

Len pred dvomi týždňami došlo na Obchodnej ulici v Bratislave k brutálnemu útoku, po ktorom zomrel Filipínec Henry Acorda. Polícia po jeho smrti sľubovala posilnenie hliadok v tejto lokalite, napriek tomu sa však len o niekoľko metrov ďalej odohral ďalší incident. Jeho obeťou bol opäť cudzinec, ktorý, našťastie, vyviazol len so zraneniami. Polícia nepovedala, či za napadnutím môžu byť rasové, či xenofóbne dôvody.

08.06.2018 11:12 , aktualizované: 18:54
debata (172)

O tom, že na Obchodnej ulici v Bratislave a v jej okolí dochádza pravidelne k bitkám, sme informovali v článku Obchodná ulica v slepej uličke. Ďalší dôkaz o tom, že toto miesto nutne potrebuje systémové riešenie, dostali kompetentní v noci zo štvrtka na piatok. Dvojica Slovákov mala zbiť cudzinca, podľa informácií Pravdy mal pochádzať z Veľkej Británie. Incident sa stal na Hurbanovom námestí, len niekoľko metrov od problémovej Obchodnej ulice, kde Dunajskostredčan Juraj H. na smrť dokopal Filipínca Henryho Acordu.

Hovorca krajskej polície v Bratislave Michal Szeiff prípad potvrdil, hliadky na Hurbanovo námestie vyrazili v piatok ráno o 01:20 h. „Po príchode na miesto bolo preukázané, že sa tam nachádza poškodený muž – cudzí štátny príslušník, ktorý utrpel fyzickým konfliktom ľahké zranenia,“ priblížil hovorca. Ako dodal, policajti muža poučili o možnosti podať trestné oznámenie, on to odmietol. Polícia na základe popisu podozrivých prepátrala aj okolité ulice, ale nepodarilo sa ich zadržať. Polícia na otázku Pravdy, či preveruje aj možný rasový motív, neodpovedala.

Žitný: Polícia by mala začať stíhanie

Bezpečnostný analytik Milan Žitný upozorňuje, že pokiaľ polícia vie o zranení v kategórii trestného činu, mala by začať trestné stíhanie.

„Ak došlo k trestnému činu, teda majú potvrdenie od lekára, že došlo k ujme na zdraví, musia začať konať. Musia zhromaždiť čo najviac dôkazov, ktoré sú k dispozícii,“ povedal Žitný s tým, že ak tak neurobí, nemožno sa potom čudovať, že štatistiky z tejto lokality zhoršenú bezpečnostnú situáciu nepotvrdzujú.

„Prax je taká, že čo do štatistík nevložíte, to sa nedá ani vyhodnotiť. Štatistika je presný výsledok na výstupe a nepresný na vstupe. Je to na debatu možno aj do parlamentu, a keďže sa to týka centra mesta, mali by sa k tomu postaviť aj mestskí poslanci. Môžu vyvinúť tlak na príslušné orgány, ktoré majú dohliadať nad verejnou bezpečnosťou, a urobiť si napríklad poslanecký prieskum, aby zistili, či to funguje, ako má,“ doplnil Žitný.

Svedok incidentu pre Aktuality.sk povedal, že počul z miesta činu odchádzať dvojicu mladých mužov, jeden z nich mal povedať: „Dobrú bombu si mu dal.“ Ako ďalej svedok opísal, muž ležal na zemi, nekomunikoval, mal poranenú nohu a zrejme bol v bezvedomí. Zavolal preto záchranku.

Postavil sa a s pomocou ďalších odišiel

„Výzvu na tiesňovú linku 155 sme zaznamenali o 01:26 h. S volajúcim bola ťažšia komunikácia, nevedel poskytnúť operátorovi potrebné informácie o zdravotnom stave pacienta. Uviedol, že niekto zbil chlapca. Počas rozhovoru s operátorom sa podľa volajúceho zbitý muž postavil, s pomocou ďalších ľudí odišiel.“ Operátor na základe týchto informácií sanitku nevyslal,“ priblížila hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. „O 01.32 h nás kontaktovala polícia, ktorá si vyžiadala pomoc záchranárov k zbitému mužovi na Hurbanovo námestie. Pokyn na zásah operátor vydal po spracovaní hovoru o 01:34, a to najbližšej voľnej posádke. Záchranári prišli na adresu do desiatich minút. Po ošetrení muža pri vedomí previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava Staré Mesto,“ dodala Krčová.

Aj odborník na trestné právo Ladislav Kuruc hovorí, že polícia alebo prokuratúra musia zo zákona konať, aj keď sa poškodený rozhodne trestné oznámenie nepodať. „Toto je podozrenie z trestného činu ublíženia na zdraví. Aby bol niekto obvinený z tohto trestného činu, základným objektívnym znakom je zranenie, ktoré utrpel," vysvetľuje Kuruc, no priznáva, že bez spolupráce poškodeného môže mať polícia ťažkú prácu.

„Ktokoľvek má podozrenie o spáchaní trestného činu, môže na ktorejkoľvek prokuratúre na Slovensku podať trestné oznámenie a bude s ním spísaná zápisnica o podaní trestného oznámenia. Ďalej sa bude postupovať zákonným spôsobom,“ informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #bitka