ŤZP: Vyššiu podporu dostanú aj vozičkári

Pracujúci ľudia na vozíku už od začiatku budúceho roka dostanú príspevok na osobného asistenta aj v prípade nadpriemerného platu. Pre väčšinu ťažko zdravotne postihnutých je totiž takmer nemožné dostať sa bez pomoci cudzích ľudí do práce a späť. Zároveň sa koaliční aj opoziční poslanci sociálneho výboru zhodli aj na zvyšovaní ďalších príspevkov kompenzujúcich ťažké zdravotné postihnutie (ŤZP).

11.06.2018 11:32 , aktualizované: 18:00
Zvýšenie sociálnych príspevkov Foto: ,
Zvýšenie sociálnych príspevkov podporuje koalícia aj odborná verejnosť. Snímka je z tlačovej besedy Smeru po rokovaní sociálneho výboru.
debata (4)

„Úplne sa zruší limit príjmu pri peňažnom príspevku na osobnú asistenciu,“ povedal predseda Smeru Robert Fico. Táto zmena umožní napríklad ľuďom na vozíku zarábať ľubovoľne vysokú mzdu a popri tom poberať aj príspevok na asistenta. Zároveň sa poslanci zhodli aj na zvýšení ďalších príspevkov. Novela zákona má vstúpiť do platnosti od 1. júla tohto roka. „Celkovo hovoríme o balíku 40 miliónov eur, ktorý v budúcom roku pomôže osobám s ťažkých zdravotným postihnutím,“ dodal Fico. O túto sumu musí minister financií zvýšiť výdavky budúcoročného rozpočtu. Za zmeny zlepšujúce život ľudí s ťažkým životným postihnutím hlasovali koaliční aj opoziční poslanci sociálneho výboru. Do pripravovanej novely zákona o kompenzačných príspevkoch pre ťažko zdravotne postihnutých ľudí sa spolu s poslancami zapojilo aj 11 mimovládnych organizácií, ktorým prešlo 27 rôznych pripomienok.

Najvýraznejšie zmeny sa týkajú zvyšovania štátnych príplatkov. Napríklad hodinový príspevok na osobného asistenta stúpne o euro na 3,82 eura. Tieto peniaze dostávajú od štátu ľudia, ktorí pomáhajú vozičkárom napríklad pri šoférovaní automobilu. Razantne až o 120 eur stúpne opatrovateľský príspevok, ktorý dosiahne sumu 369,36 eura mesačne. Tieto peniaze bežne dostávajú deti starajúce sa o rodičov na dôchodku. „Našou ambíciou je tento príspevok do roku 2020 zvýšiť na úroveň minimálnej mzdy,“ povedal minister práce Ján Richter. Hrubá minimálna mzda môže už v budúcom roku dosiahnuť 530 eur v hrubom a v roku 2020 sa bude približovať úrovni 600 eur.

Na štátne príspevky budú mať nárok aj ľudia zapájajúci sa do pracovného pomeru. „Dnes prichádza k určitému kráteniu príspevkov, ak zdravotne postihnutá osoba zarába viac ako 1,7-násobok životného minima, a po dohode túto hranicu posunieme na dvojnásobok životného minima,“ priblížil Fico. Bez krátenia štátnych dávok môže dnes zdravotne postihnutý človek zarobiť 348,6 eura a na budúci rok to už bude môcť byť viac ako 410 eur mesačne. Štát plánuje zvýšiť aj príspevok za opatrovanie ŤZP dieťaťa. Ten má stúpnuť zo 49,8 eura na rovných 100 eur za mesiac. Ďalej poslanci sociálneho výboru navrhujú zrušenie krátenia príspevku v prípade, ak postihnuté dieťa trávi v školskom zariadení viac ako 20 hodín týždenne.

„Určite je ešte čo zlepšovať, ale je to dosť výrazný ústupok oproti pôvodnému návrhu ministerstva práce,“ povedala predsedníčka Organizácie muskulárnych dystrofikov Andrea Madunová. Podľa nej ťažkosti môže napríklad v budúcnosti spôsobiť podrobnejší výkaz osobnej asistencie. Pri človeku na vozíku sa totiž počas dňa bežne vystriedajú traja až štyria asistenti. Doteraz stačilo, ak ťažko zdravotne postihnutý človek odovzdal mesačný výkaz s odpracovanými hodinami každého jedného asistenta. Pri dennom budú musieť zapisovať presný čas strávený s denným asistentom aj vykonanú činnosť ako napríklad pomoc pri nákupe v obchode.

„Denné výkazy zbytočne zaťažia úradníkov práce, ktorý budú manuálne kontrolovať počet hodín strávených s asistentom, a ak dospejú k inému číslu ako žiadateľ o príspevok, budú s ním konzultovať vzniknuté nejasnosti. V praxi tak môže prísť k neskoršiemu vyplateniu príspevkov,“ dodala Madunová. Podľa nej by sa štátni úradníci nemali v praxi zameriavať na papiere, ale priamy kontakt s ŤZP ľuďmi a na základe ich skúsenosti vyhodnocovať prínos štátnej podpory. Ministerstvo práce sprísnenie výkazov obhajuje zneužívaním systému, kedy si niektorí asistenti dávali uhrádzať aj hodiny, ktoré nestrávili s ŤZP ľuďmi. O prijatí tejto zmeny ešte budú poslanci diskutovať.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ŤZP