Nezáujem o naše dôchodky? O zastropovaní rokovalo 20 zo 150 poslancov

Zastropovanie dôchodkového veku v Ústave SR, ktoré navrhuje vládny Smer, poslancov v pléne Národnej rady SR nezaujímalo.

14.06.2018 19:28
debata (5)

Rokovali o ňom v závere tretieho rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR. V snemovni bolo ani nie 20 zo 150 poslancov, debatovali štyria, a tak rozprava trvala iba niekoľko minút.

Smer chce dať do ústavy formuláciu, že „vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov. Za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu každý, kto vychoval dieťa, má právo na primerané zníženie maximálneho veku potrebného na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe“.

Je potrebná opozícia

Ako bude vyzerať konečná podoba, zatiaľ jasné nie je. Smer totiž potrebuje aj podporu opozície. Tá buď takéto riešenie odmieta (napr. SaS), alebo si kladie rôzne podmienky (Sme rodina, OĽaNO). Proti zastropovaniu dôchodkového veku v ústave je aj koaličný Most-Híd.

Poslanci sa do lavíc vrátia v piatok (15.6.). Vypočujú si správy generálneho a špeciálneho prokurátora o stave zákonnosti na Slovensku. Na rad má prísť ďalej novela katastrálneho zákona či otázka platov starostov a primátorov.

O doteraz prerokovaných návrhoch poslanci však nerozhodnú. Dohodli sa totiž, že budú hlasovať až na budúci týždeň v utorok (19. júna).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #parlament #NR SR #vek odchodu do dôchodku