Fico chce kvôli Kiskovi zmeniť zákon o spôsobe voľby prezidenta

Kto bude chcieť byť slovenským prezidentom, bude sa musieť počas kampane vzdať daňového tajomstva, navrhuje to najsilnejšia parlamentná strana Smer. Legislatívu chce zmeniť tak, aby kandidáti na prezidenta boli povinní vzdať sa počas kampane daňového tajomstva. Robert Fico priznal, že motívom sú daňové problémy súčasnej hlavy štátu Andreja Kisku.

15.06.2018 11:32 , aktualizované: 17:18
fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (258)

Návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva predloží Smer do parlamentu v septembri. Do paragrafu, ktorý hovorí, čo všetko musí kandidát predložiť predsedovi NR SR, má teda pribudnúť nová podmienka, ktorou je vlastnoručne podpísané vyhlásenie, že sa počas kampane vzdáva daňového tajomstva. „Ak to neurobí, nebude môcť kandidovať,“ ozrejmil Fico. Dňom volieb sa mu daňové tajomstvo vráti.

Fico zopakoval, že konanie Kisku je amorálne a diskvalifikujúce. „Chceme zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti niečo také mohlo opakovať. Je nemožné, aby na čele štátu stál daňový podvodník. My tu predkladáme informácie, ktoré potvrdzujú, že Kiska si chcel pätinu kampane preplatiť zo štátnych peňazí cez vratku DPH,“ odkázal.

Kauza Kisku je navyše podľa jeho slov exemplárny prípad dvojakého metra novinárov. „Pýtam sa, čo by ste spravili so mnou, ak by som si uplatnil neoprávnenú vratku DPH či urobil 12 opravných daňových priznaní? Už by som asi nebol nažive,“ myslí si.

Fico zatiaľ o novele hovoril so šéfom Mosta-Híd Bélom Bugárom, ktorý ako kandidát na prezidenta so zmenou problém nemá. SNS zatiaľ kandidáta nepredstavila.

Danko: Problematiku treba riešiť komplexne

Problematiku úpravy podmienok pre prezidentské voľby treba podľa predsedu Slovenskej národnej strany (SNS) Andreja Danka riešiť komplexne.

„Zase vidíme billboardy na prezidentskú kampaň bez akejkoľvek evidencie,“ uviedol Danko s tým, že národniari sa diskusii nebránia.

Bugár s návrhom nemá problém

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nemá s návrhom Smeru problém, ale v podrobnostiach môže byť podľa neho zádrheľ. „Máme ústavu, zákon o ochrane osobných údajov. Ak to bude v poriadku z pohľadu týchto zákonov, nemám problém,“ povedal.

Bugár by však kládol väčší dôraz na to, aby kandidáti museli dokázať, ako vynaložili peniaze v predvolebnej kampani.

Politológ: voči väčšej transparentnosti nie je dôvod namietať

Politológ Juraj Marušiak hovorí, že aj keď nový návrh o zbavení daňového tajomstva môže vzbudiť kritiku časti politikov, nie je dôvod namietať voči väčšej transparentnosti. „Čo sa týka čistoty a férovosti, som presvedčený, že Slováci sú veľmi vynaliezaví, ako obísť existujúce pravidlá. Samozrejme, v zásade proti novému návrhu nikto nemôže namietať,“ povedal politológ.

Ústavný právnik Eduard Bárány nevidí žiadny problém v tom, že by sa daňového tajomstva kandidáti vzdali na základe zákona. „Jednoducho zverejnia svoje daňové priznanie. Ak si ktokoľvek sám aj teraz zverejní svoje daňové priznanie, nikto ho za to nebude stíhať. Problém by bol, keby to urobil daňový úrad,“ povedal Bárány. Nemyslí si, že by táto zákonná podmienka pre kandidátov mala narážať na ústavné práva. „Viem si predstaviť dostatočný základ, že je to vo verejnom záujme,“ poznamenal. Pôvodne Smer zvažoval, že by kandidáti mali vzdať aj bankového a obchodného tajomstva. Podľa Barányho by však išlo o oveľa zložitejšiu právnu úpravu, ale nie nerealizovateľnú.

OĽaNO: Návrh Fica je trápnosť, ktorá nič nevyrieši

Opozičné hnutie OĽaNO je za zverejnenie daňových záležitostí u ľudí, ktorí sa uchádzajú o prezidentský post, ale nielen u nich. Ak to má mať zmysel, daňové aj bankové tajomstvo musí byť zrušené v prípade všetkých záujemcov o vstup do politiky, vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič.

„Je to trápnosť, ktorá nič nevyrieši. To si Robert Fico naozaj myslí, že Slovensko najviac ohrozujú kandidáti na prezidenta, ktorí predtým podnikali a zverejnenie ich daňových priznaní bude vyriešením problémov slovenskej politiky? On veľmi dobre vie, že slovenskú politiku ohrozujú ľudia ako Fico a Robert Kaliňák (Smer), ktorí majú majetky napísané na biele kone a obchodujú s daňovými podvodníkmi alebo bývajú v ich bytoch,“ odkázal Matovič.

Podľa jeho slov ide preto zo strany Fica o falošnú hru. „Vždy si vymyslí nejakú hlúposť, len aby sa hovorilo o ňom a nie o premiérovi Petrovi Pellegrinim (Smer). Jeho návrh však vôbec nerieši očistu slovenskej politiky,“ odkázal šéf Obyčajných.

OĽaNO teda nemá žiaden problém zaviazať všetkých, ktorí chcú ísť do politiky, aby sa vzdali daňového aj bankového tajomstva. „Podporujeme vzdanie sa tajomstiev, ale ak, tak u všetkých, nielen pri prezidentských kandidátoch,“ do­dal.

Sulík: Ficov návrh je úžasný ako Fico sám

Návrh, aby sa prezidentskí kandidáti vzdali počas kampane daňového tajomstva, je taký úžasný ako samotný predseda Smeru Robert Fico. V reakcii na návrh to povedal predseda SaS Richard Sulík, ktorý by však tento návrh doplnil.

„A to tak, že právo verejne sa vyjadrovať majú len ľudia, ktorí nebývajú v byte daňového podvodníka,“ vyhlásil Sulík na tlačovej konferencii v parlamente. Fico býva v byte, ktorý si prenajíma od Ladislava Bašternáka, obžalovaného z daňových podvodov.

Predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Vladimír Sloboda (SaS) reagoval, že návrhu Roberta Fica chýba akýkoľvek racionálny zmysel a nie je ničím iným len opakovaným účelovým útokom proti prezidentovi Andrejovi Kiskovi. „Problém daňových podvodov často nie je vo vykázanom daňovom priznaní, ale v realite, ktorú daňové priznania neuvádzajú. Tak ako v daňových priznaniach strany Smer nikdy nefigurovali milióny získané vlastnou hlavou alebo ako oficiálne príjmy Roberta Fica nezodpovedajú jeho výdavkom či majetku,“ zdôraznil.

Preto Ficovu novelu považuje za populistický, neodborný a účelový krok zameraný na jeden konkrétny prípad. „Oveľa účinnejšie by bolo spresniť informácie uvádzané v neverejnom majetkovom priznaní. Pretože nie sú hodinky ako hodinky a Bašternákov byt ako Ficov byt,“ dodal Sloboda.

258 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #firma KTAG