Peňažný dar pre lekára nie je úplatok, rozhodla GP

V prípade, ak dá pacient lekárovi peniaze po prepustení zo zdravotnej starostlivosti, nie je to úplatok, ale dar. Rozhodla o tom Generálna prokuratúra (GP) SR, informuje týždenník Plus 7 dní. GP tak rozhodla v prípade ortopéda Jozefa P. z nitrianskej Fakultnej nemocnice, ktorého na jeseň 2017 zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) pri preberaní úplatku.

18.06.2018 15:28
debata (65)

Generálny prokurátor vyjadril názor, že právoplatnými rozhodnutiami prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) porušili zákon v neprospech obvineného lekára, a uznesenia zrušil. Zároveň prikázal, aby vyšetrovateľ NAKA vo veci znova konal a rozhodol. Úplatkom sa podľa zákona chápe vec alebo iné plnenie majetkovej či nemajetkovej povahy, na ktoré nie je právny nárok. Napríklad to, či pacient bude operovaný, v akom termíne a podobne, teda akýkoľvek výkon lekárskej starostlivosti sa považuje za obstarávanie vecí všeobecného záujmu. Teda ak lekár v súvislosti s takýmto rozhodovaním uprednostní nejakého pacienta a prijme za to "pozornosť“, dopúšťa sa zločinu prijímania úplatku. Je to to isté, akoby chcel niekto získať nejakú výhodu na polícii, na súde a podobne.

Ako píše Plus 7 dní, podľa uznesenia GP SR z januára tohto roku však nie všetky plnenia, na ktoré nie je právny nárok, možno považovať za úplatok. Oným rozhodujúcim faktorom, ktorý pomáha odlíšiť dar od úplatku, je úmysel osoby, ktorá ho poskytuje. Dar sa nepodmieňuje protihodnotou, ale je prejavom vďačnosti či náklonnosti obdarovanému. Naša platná právna úprava inštitút darovania zdravotníckemu pracovníkovi neupravuje.

Peniaze za zvýhodňovanie pacientov v poradí

V uznesení GP SR sa uvádza, že „dôvodom rozhodnutia generálneho prokurátora pre takýto postup boli zistené hmotno-právne a procesné nedostatky v postupe orgánov činných v trestnom konaní. Zároveň vyšetrovateľovi Policajného zboru uložili pokyn, aby vo veci znovu konal a rozhodol“. Uviedla pre Plus 7 dní hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Obvinenie hrozilo podľa týždenníka aj pacientom, ktorí dar doktorovi priniesli. Podľa medializovaných informácií ortopéd peniaze dostával za zvýhodňovanie pacientov v poradí na čakacej listine na operáciu, ale aj na ambulantné vyšetrenie. Išlo zrejme o operácie bedrového kĺbu, ktorými je lekár známy.

„V predmetnej veci 5. septembra 2017 proti osobe J. P. vzniesli obvinenie pre zločin prijímania úplatku a 27. septembra 2017 pre ďalší skutok uvedeného trestného činu,“ informoval hovorca Prezídia PZ Martin Wäldl. Ortopéda niekoľko mesiacov monitorovali a odpočúvali. Zadržali ho pri preberaní úplatku od sedemdesiatničky Márie K. Národná kriminálna agentúra vtedy informovala, že má k dispozícii aj obrazovo-zvukový záznam. Vysvitlo, že dôchodkyňa dala úplatok lekárovi 20 eur.

20-eurová pozornosť

Vyšetrovateľ NAKA obvinil ortopéda Jozefa P. zo zločinu prijímania úplatku preto, lebo na Klinike úrazovej chirurgie a ortopédie Fakultnej nemocnice v Nitre v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti prijal od pacientky obálku s 20-eurovou pozornosťou. O niekoľko dní sa k nemu dostala obálka s rovnakou sumou, tentoraz od manželky operovaného pacienta.

Ženy si však po prepuknutí aféry lekára nevedeli vynachváliť. To, že mu dali peniaze v obálke, nepovažovali za úplatok, naopak, bol to prejav poďakovania napríklad za to, že im lekár vyšiel v ústrety, v jednom prípade napríklad ortopéd prispôsobil termín kontroly pacientke. Druhá 20-eurová vďačnosť spočívala v spokojnosti s tým, že lekár pacienta po operácii chodil kontrolovať aj dva-trikrát denne, píše Plus 7 dní. Keďže svedkyne jednoznačne uviedli, že peniaze dali lekárovi z vďačnosti za jeho ochotu či ústretovosť a išlo "len“ o symbolických 20 eur, pôvodné dôvody a dôkazy usvedčujúce ortopéda z prijímania úplatku pominuli.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #úplatok #NAKA #dar